Eksponuojama Konstitucijos raidai skirta paroda

Tomo PAULIUŠČENKOS nuotr.
Lankytojams pristatomos skirtingų metų Lietuvos Respublikos Konstitucijos.

Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos trečiojo aukšto galerijoje eksponuojama paroda „Lietuvos Respublikos Konstitucijos: ištakos, raida ir dabartis“.

Parodoje pristatoma beveik 100 eksponatų iš baigusio kadenciją Šiaulių apygardos teismo teisėjo Alfredo Vilbiko asmeninės kolekcijos. Ekspoziciją papildo Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos leidiniai.

Lankytojams pristatomos 1918–1920, 1922, 1928, 1938 ir 1992 metų Lietuvos Respublikos Konstitucijos. Taip pat 1791 metų Gegužės 3-iosios Abiejų Tautų Respublikos konstitucija – pirmoji parlamentiniu būdu priimta rašytinė konstitucija Europoje ir antroji rašytinė konstitucija pasaulyje. Ekspoziciją papildo 2008 metais išleista Lietuvos Respublikos Konstitucija, skirta Seimo rinkėjui, kuriam po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo sukako 18 metų.

Dalį parodos leidinių praturtina įrašai, tokie kaip teisininko, politiko Artūro Paulausko autografas, 1988 metų JAV lietuvių linkėjimas Persitvarkymo Sąjūdžio steigėjui Antanui Buračui: „Linkime daug sėkmės ir ištvermės kuriant naują Lietuvos konstituciją“.

Eksponuojami ne tik leidiniai, bet ir suvenyrai, proginiai medaliai, nuotraukos, Lietuvos Respublikos Konstitucinio Teismo teisėjo ženklas.

Dėmesys skiriamas ir užsienio valstybių konstitucionalizmui: pristatomos Armėnijos, JAV, Rumunijos, Sakartvelo, Slovėnijos, Ukrainos ir kitų valstybių konstitucijos bei konstituciniai teismai, jų suvenyrai, kiti eksponatai.

Paroda veiks iki 2023 metų vasario 28 dienos.

Šių metų rugpjūčio 1 dieną buvo minimas 1922 metų Lietuvos Valstybės Konstitucijos šimtmetis, o spalio 25 dieną – dabar galiojančios 1992 metų Lietuvos Respublikos Konstitucijos 30-metis.