Eduardas Juchnevičius sugrąžintas į parodų salę

Eduardas Juchnevičius sugrąžintas į parodų salę

Eduardas Juchnevičius sugrąžintas į parodų salę

Penktadienį į Šiaulių „Laiptų“ galerijoje atidarytą retrospektyvinę dailininko Eduardo Juchnevičiaus kūrybos parodą šiauliečiai rinkosi iki jos likus geram pusvalandžiui. Dailininko kūrybos gerbėjai neskubėdami apžiūrinėjo jo grafikos, tapybos ir akvarelės darbus ir komentavo: “Juchnevičius ...“ Talentingo kūrėjo paroda surengta po ilgokos pertraukos.

Angelė MOCKUTĖ

angele@skrastas.lt

„Nematau ir nematysiu šios parodos“

E. Juchnevičius iškilmių pradžios galerijos užkulisiuose laukė ramiai gurkšnodamas kavą. Kiek laiko liko iki pradžios, neklausinėjo.

Dėl silpstančio regėjimo dailininkas naujų darbų nebekuria.

— Pats nemačiau ir nematysiu šios parodos. Sujungiau tapybą ir grafiką. Matėte, kokios kontrastingos spalvos — mėlyna, raudona, geltona. Pas mane erelio žvilgsnis, — tarė dailininkas.

— Šiandien jums šventė. Vėl esate parodoje. Patinka parodos? — paklausėme E. Juchnevičiaus.

— Ne. Pompastika. Šiandien esu kaip nesavas. Visą laiką buvau Šiauliuose. Ir nereikalingas. Ir jums. Aš blogietis.

— Bet įvertintas. Tapote Valstybinės premijos laureatu. Nustebote sužinojęs?

— Ne. Žinojau, kad esu nominuotas. Ponia premiją gavo. Mano žmona.

— Kurdavote dėl savęs?

— Žinoma. Visus darbus nufotografuoju. Aš kai pradedu ir užbaigiu.

— Koks metų laikas jums gražiausias?

— Pavasaris.

„Jis preperuoja žmogų“

Šviesiu, drobiniu kostiumu apsirengus dailininką į salę atlydėjo žmona Dalia Juchnevičienė. Pasodintas į kėdę prieš stovinčius savo kūrybos gerbėjus jis priminė karalių soste.

Dailininko kūrybą trumpai apžvelgė menotyrininkas Vytenis Rimkus: „Apie jo kūrybą kalbėti nelengva. Jis parodo, koks yra žmogus, kokia jo lemtis. Jis plastinėmis priemonėmis preperuoja žmogų. Neretai pasirodo, kad žmogus viduje yra žvėris. Kartais piktokas, bet taip yra. Per žmogaus vaizdą pereina prie istorijos. Jo žodinė kūryba sutampa su jo plastika“.

Ne tik tapė

Grafikas Petras Repšys yra teigęs, jog E. Juchnevičius tapo tikruoju Gerardo Bagdonavičiaus įpėdiniu ir neabejotinu meno lyderiu Šiaulių padangėje. Bet gabus menininkas buvo žlugdomas, iš parodų buvo išimami jo darbai. Tačiau jo kūrinių yra Lietuvos dailės muziejuje, Lenkijoje, Vengrijoje, JAV, Italijoje, Austrijoje, Australijoje.

Jis ne tik tapė. 1971 metais Šiauliuose įkūrė pogrindžio teatrą, kuriame aktoriai Aldona Adomaitytė, Fausta Laurinaitytė, Vladas Baranauskas, Vytautas Širka dailininkų namuose (Ežero gatvėje šalia senųjų miesto kapinių) suvaidino E.Juchnevičiaus pjesę „Nuomininkas“. Čia dailininkai, aktoriai diskutuodavo apie dailę, skaitydavo poeziją, čia lankėsi Vincas Kisarauskas, Rimantas Gibavičius, Antanas Martinaitis ir net garsusis Tomas Venclova.

Dailininkas ir eiliavo, parodoje poeziją iš jo knygų „Prūsijos krikštai. Treblinka 2“ ir “Šv. Roko šuo“ skaitė aktorius Vladas Baranauskas.

2009 metų pradžioje Vilniaus Akademijos galerijoje kartu su kitais dviem lietuvių grafikos klasikais Vytautu V. Jurkūnu ir Mikalojumi Povilu Vilučiu surengė parodą „Rekonstrukcija“. Per savo kūrybinę veiklą E.Juchnevičius yra surengęs 20 personalinių ir dalyvavo daugiau nei 50 grupinių parodų.

ŽMONA: Dalia Juchnevičienė buvo šalia savojo žmogaus.

DAILININKAS: Eduardas Juchnevičius atrodė kaip karalius soste — orus.

PAVEIKSLAS: Paveikslas „Gilijos krikštas“.

SVEIKINTOJAI: Prie E. Juchnevičiaus — sveikintojų eilė.

 

ŠEIMA: Dailininkas su žmona, sūnumis ir anūkėliu.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.