Edmundas Armoška „Aušros“ muziejui dovanojo garsių menininkų darbų

„Aušros“ muziejaus dailės rinkinius papildė trys Šarūno Saukos kūriniai.

Šiaulių „Aušros“ muziejui Šiaulių miesto garbės pilietis, mecenatas ir kolekcininkas Edmundas Armoška perdavė itin vertingą kolekciją, ją sudaro penkių autorių kūriniai.

Muziejui perduoti trys itin vertingi Šarūno Saukos aliejinės tapybos darbai. Š. Sauka (g. 1958 m.) – vienas garsiausių šiuolaikinių Lietuvos tapytojų. Jo tapyba apibūdinama kaip artima siurrealizmo ir fantastinio realizmo srovėms. Autoriaus kūrinių yra Lietuvos muziejuose, privačiose kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

Muziejui taip pat padovanotas vienas aliejinės tapybos technika 1926 m. Jono Rimšos (1903–1978) atliktas moters portretas. J. Rimša – išeivis, Amerikos lietuvių dailininkas, gyvenęs ir kūręs Paryžiuje, Buenos Airėse, La Pase (Bolivija), Santa Monikoje (JAV). Dailininkas vertinamas įvairių užsienio šalių dailėtyrininkų.

Perduoti du aliejinės tapybos technika Arbit Blato (1908–1999) atlikti vyro ir moters portretai. Žydų kilmės Lietuvos dailininkas A. Blatas kūrybinį kelią pradėjo gimtinėje ir pratęsė jį Berlyno, Drezdeno ir Miuncheno mokyklose. Vėliau gyveno ir kūrė Prancūzijoje, Italijoje ir JAV.

Muziejaus rinkinius papildys ir Solomono Teitelbaumo (g. 1972 m.) mišria technika 2000 m. atlikta scenografijos iliustracija. S. Teitelbaumas – vienas ryškiausių Lietuvos jaunosios kartos dailininkų, tęsiančių žydų tapytojų tradicijas. Apdovanotas Lietuvos nacionaline premija.

Perduoti ir du Birutės Stančikaitės (g. 1952 m.) litografijos technika atlikti estampai. B. Stančikaitė – Lietuvos dailės klasikė, grafikė, iliustratorė, ekslibrių kūrėja, Lietuvos Vyriausybės kultūros ir meno premijos laureatė. Kūrinių yra įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai, privatūs kolekcininkai Lietuvoje ir užsienyje.

E. Armoška – vienas žymiausių lietuvių kolekcininkų. Kolekcininkas Šiaulių „Aušros“ muziejui jau yra dovanojęs apie šimtą XIX a. pab. – XX a. I p. įvairių autorių tapybos darbų.