Dvarininkų virtuvės paslaptis atskleidė žinios, skoniai ir kvapai

Augustės LABENSKYTĖS nuotr.
Prof. dr. Rimvydas Laužikas ir Anželika Laužikienė gamino dvarišką patiekalą pagal Jano Szyttlerio receptą.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvare (Radviliškio r.) vyko renginių ciklo „Dvarų pramogos“, supažindinančio su dvarų kultūra, edukacijų diena „Dvarininkų virtuvės paslaptys“.

Renginio dalyviai pirmiausia sužinojo, kokios miško dovanos keliaudavo ant didikų stalo – paskaitą apie medžioklę dvaruose „Kuo kvepėjo miško dovanos dvaro virtuvei?“ skaitė dr. Toma Zarankaitė-Margienė. Istorikė pasakojo apie laukinės floros ir faunos reikšmę Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovo dvaro virtuvėje, papasakojo, kaip ir kokios miško dovanos patekdavo ant kilmingųjų stalo. Renginio dalyviai degustavo ne tik miško gėrybių skonius, bet ir kvapus.

Antrasis žingsnis – stalo serviravimas, daug žinių ir išmanymo reikalaujantis darbas. Dvarų paveldo tyrėjas dr. Marius Daraškevičius edukacinio užsiėmimo „Dvaro valgomojo stalo serviravimas“ dalyviams išsamiai pristatė stalo dengimo tradiciją. Ar žinojote, kad meniu – tai prancūziškas žodis, reiškiantis sąskaitą?

Užsigardžiuoti – prof. dr. Rimvydo Laužiko ir Anželikos Laužikienės surengta edukacija „Ketveri pietūs XIX amžiaus dvare“. Ką valgė didikai? Pavyzdžiui, 1783 m. sausio 16 d. pietums pas Radvilas buvo patiekta: kunigaikščiui – barščių su silke ir ausytėmis, kepintų miltinių kleckų, parūkyta lydeka su ropėmis, lydeka su perlinėmis kruopomis ir grybais, stokfisz, karpis, ungurys, paskrudinta jūrinė nėgė, angliškai paruošta aviena su žaliomis daržovėmis, pora kurapkų, kepta pularda ir tortas su vyšniomis; kunigaikštienei – barščiai su grietine ir kiaušiniais, troškinta lydeka, karpis, kepti makaronai, sterkas, keptas ant grotelių, kepta lydeka, vaikams – sriuba, keptos kurapkos, pastarnokai ir du kepti balandžiai. Kadangi buvo penktadienis, ant stalo keliavo daugiau žuvies. Galiausiai renginio dalyviai rinkosi prie laužavietės, kur R. Laužikas ir A. Laužikienė gamino dvarišką patiekalą pagal Jano Szyttlerio receptą.

Burbiškio dvaro lankytojai buvo įtraukti į visas veiklas: klausė paskaitų, gavo dvaro virtuvės pareigybių (kukorius, kukčikas, pyragų kepėjas, kuchmistras, kaviarka, paštetininkas, cukrininkas ir t. t.), dengė stalą didikams, skanavo Laužikų pagamintą troškinį iš vištienos ir agrastų. Renginio dalyviai šiek tiek ir patys galėjo prisidėti gaminant patiekalą – jiems patikėta nuskabyti agrastų uodegėles.

Paskutinė ciklo „Dvarų pramogos“ edukacijų diena „Senieji dvariškių atvaizdai“ Burbiškio dvare lankytojų lauks rugpjūčio 20-ąją.