Dirbinius muziejuje pristato tautodailininkė Ramutė Prikockienė

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Ramutė Prikockienė stengiasi, kad darbai būtų kokybiški, gražūs, tvirti, patrauklūs, o įsigijusiam ar gavusiam dovanų – primintų meistrą.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) veikia tautodailininkės, pynėjos iš karklo vytelių Ramutės Prikockienės dirbinių paroda.

R. Prikockienė gimė 1964 metais Pakruojo rajone, Klovainių miestelyje. Polinkį meistrauti paveldėjo iš savo tėvų. Baigusi vidurinę mokyklą įstojo į Kauno 52-ąją meno mokyklą (dabar Taikomosios dailės mokykla) mokytis pynimo iš vytelių specialybės, buvo pynimo meistrės Dalios Bazarienės mokinė. Jai kūrėja dėkinga už reiklumą, skatinimą kurti ir ieškoti savo braižo, semtis idėjų iš kitų meistrų, lankyti parodas, muziejus. R. Prikockienei teko laimė susipažinti ir su garbingo amžiaus sulaukusiu Kazimieru Mirinausku – pirmosios lietuviškos knygos apie pynimą, išleistos 1939 metais, autoriumi.

Įgijusi specialybę, R. Prikockienė dirbo Kauno meno gaminių įmonėje „Žilvitis“, pynė serijinius, pateiktus pagal pavyzdžius, gaminius, todėl kilo noras padaryti kažką savito, ieškoti, kurti. 1984 metais pirmuosius savo darbus pristatė Pakruojo rajono liaudies meistrų darbų parodoje.

Darbai iškeliavo į Šiaulių zonos meistrų parodą. Taip prasidėjo pynėjos kūrybinis kelias. Nuo specialybės baigimo iki dabar R. Prikockienės tiesioginis darbas ir didžioji dalis laisvalaikio yra susijusi su pynimu. Pynėja iki šiol gyvena gimtuosiuose Klovainiuose, dirba Klovainių sutrikusio intelekto jaunuolių centre užimtumo specialiste.

R. Prikockienė yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus narė, dalyvauja parodose, pynimo amatą ne kartą pristatė Pakruojo, Panevėžio, Radviliškio, Joniškio miestų šventėse.

Per beveik keturiasdešimties metų darbo laikotarpį R. Prikockienė nupynė labai daug įvairių krepšių, padėklų, lėkščių, duoninių, skrynelių. Pynėja stengiasi, kad darbai būtų kokybiški, gražūs, tvirti, patrauklūs, o įsigijusiam ar gavusiam dovanų – primintų meistrą.

„Man labai svarbus šio amato išsaugojimas, puoselėjimas, perdavimas. Ką darė mūsų seneliai, tėvai, tegul atsikartos mūsų ir mūsų vaikų rankose“, – sako R. Prikockienė.

Tautodailininkės dirbinių paroda Kleboniškių kaimo buities muziejuje veiks iki spalio 31 dienos.