Devynerių metų autorės knyga gimė Tytuvėnuose

Devynerių metų autorės knyga gimė Tytuvėnuose

Devynerių metų autorės knyga gimė Tytuvėnuose

Šiaulių Centro pradinėje mokykloje trečios klasės mokinė Ugnė Timonytė pristatė savo knygelę, kurioje devynios pasakos ir devyni mažosios autorės piešinukai.

Regina MUSNECKIENĖ

reginamus@skrastas.lt

Sutapo su mokyklos jubiliejumi

Centro pradinėje mokykloje tai pirmas atvejis, kai išleidžiama mokinės knyga. Knygos pristatymas sutapo su mokyklos dvidešimtuoju jubiliejumi.

Ugnė Timonytė dar pirmoje klasėje dalijosi svajone išleisti pasakų knygą su savo mokytoja Alma Kalinauskiene. Mokytoja padrąsinusi: „Būtinai išleisi, jei tik gerai mokysies ir atkakliai sieksi savo tikslo.“

Reikia klausytis babos pasakų

Per knygelės pristatymą bendraamžiai Ugnės klausė, ko reikia, kad parašytum pasakų knygą.

„Reikia miegoti pas babą, ir kad ji prieš miegą sektų pasakas“, – trumpai atsakė Ugnė.

Savo močiutę ji vadina baba, todėl ir knygutė vadinasi „Kavinės „Pas babą“ pasakos“.

Toji „kavinė“ – Ugnės senelių N. ir G.Mitkevičių namo terasa Tytuvėnuose. Kai Ugnė atvažiuoja, čia bemat susirenka ir daugiau gatvės vaikų. O kadangi vaikai čia randa ir vaišių, terasą jie ėmė vadinti kavine. Ugnė nusprendė, kad kavinei reikia pavadinimo ir bemat jį sugalvojo – „Pas babą“.

Tada paprašė senelio, kad šis nuobliuotų lentą, o ji pati iškabą išrašė. Kai atėjo metas gimti knygutei, jai pavadinimo ieškoti nereikėjo.

Siužetus diktavo Tytuvėnų šilas

Ugnė siužetų savo pasakoms specialiai negalvojo. Jie – tikri. Vaikščiodama su seneliais po Tytuvėnų šilą rasdavo kiškio pyragų. Jų būdavo padėta tai ant kelmo, tai samanose, tai „žemutinėje“ drevėje.

Dėl to Ugnei kildavo daugybė klausimų, į kuriuos seneliai vos spėdavo atsakinėti. Beliko visa tai prisiminti ir užrašyti.

Ji matė po „kavinės“ pamatu didelę rupūžę, kuri tarsi ginčijosi su rasotoje žolėje šokinėjančia varle. Dėl ko jos galėjo ginčytis, Ugnė ir ieško atsakymo savo pasakoje „Varlės ir rupūžės ginčas“. Netgi tikras gandras tuo metu virš kiemo praskrido.

Tikra buvo ir Ugnės draugės, kuri susirgo nešvarių rankų liga, istorija. Ir vienišą skruzdėliuką, kuris skubėjo savo laimės ieškoti, ir pelę, nešamą katino, ji matė.

Magiškas skaičius – devyni

Ugnei – devyneri, todėl ir jos knygelėje yra devynios pasakėlės ir devyni jos piešinukai. Ugnės piešinukai jau nebe pirmą kartą „išeina į žmones“, nes mergaitė nuo pirmos klasės mokosi dailės bei technologijų moksleivių namų vaikų klube „Aitvaras“.

Yra dalyvavusi ne vienoje parodoje ir už mokyklos ribų. Knygutėje yra ir keletas pirmųjų Ugnės eiliavimo bandymų, netgi pažadas pagauti Pegasą: „Na palauk, aš greit užaugsiu/ Ir tave pagausiu./ O tada, žinok tikrai,/ Vardo nebeklausiu.“

Asmeninės nuotr.

RAŠYTOJA: Devynerių metų Šiaulių Centro pradinės mokyklos trečiokė Ugnė Timonytė jau išleido savo knygą.

KNYGUTĖ: Į knygutę sudėtos devynios Ugnės tiesiog iš natūros sukurtos pasakos.