Daugiasluoksniai Rimanto Plungės paviršiai

Daugiasluoksniai Rimanto Plungės paviršiai

Dau­gias­luoks­niai Ri­man­to Plun­gės pa­vir­šiai

Šiau­lių uni­ver­si­te­to Dai­lės ga­le­ri­jo­je vei­kia Ri­man­to Plun­gės fo­tog­ra­fi­jos dar­bų pa­ro­da „Pa­vir­šiai“.

R. Plun­gė gi­mė Šiau­liuo­se, čia bai­gė mo­kyk­lą, stu­di­ja­vo Šiau­lių pe­da­go­gi­nia­me ins­ti­tu­te ta­py­bą, il­gą lai­ką dir­bo Šiau­lių uni­ver­si­te­te. Prieš dau­giau kaip pen­ke­rius me­tus per­si­kė­lė gy­ven­ti į Kau­ną, dir­ba Vy­tau­to Di­džio­jo uni­ver­si­te­to Me­nų fa­kul­te­te.

Šiau­liuo­se ko­le­gos, stu­den­tai ir me­no ger­bė­jai R. Plun­gę pa­ži­no­jo kaip ta­py­to­ją, ko­lia­žų kū­rė­ją, ta­čiau pa­sta­rai­siais me­tais jis daž­niau ren­gia fo­tog­ra­fi­jos pa­ro­das. Ar tai lė­mė gy­ve­na­mo­sios vie­tos pa­kei­ti­mas?

„Kū­ry­ba vi­sa­da sie­ja­si su as­me­ni­nė­mis trans­for­ma­ci­jo­mis, nau­jais pa­ty­ri­mais. Iš­va­žia­vi­mas ki­tur man bu­vo tar­si spy­ris į už­pa­ka­lį. Ži­no­ma, iš­va­žia­vus ki­tur, kei­čia­si ap­lin­ka, ki­ta mo­kyk­la, at­si­ran­da ki­ta pa­tir­tis. Bet kur be­va­žiuo­čiau, aš vis tiek esu šiau­lie­tis“, – pa­ro­dos ati­da­ry­me sa­kė R. Plun­gė.

Di­džio­ji da­lis eks­po­nuo­ja­mų dar­bų – be pa­va­di­ni­mų. „Ma­nau, kad žiū­ro­vas tu­ri pa­tir­ti tai, ką au­to­rius per sa­vo pa­tir­tį ban­do per­teik­ti“, – įsi­ti­ki­nęs R. Plun­gė.

Au­to­rius sa­ko, jog ta­da, kai vi­si pa­si­nė­rė į skait­me­ni­nę fo­tog­ra­fi­ją, jam pa­si­ro­dė įdo­mi ana­lo­gi­nė fo­tog­ra­fi­ja. „Ma­nęs vie­nas ko­le­ga fo­tog­ra­fas pa­klau­sė, ko­dėl no­riu grįž­ti prie ana­lo­gi­nės fo­tog­ra­fi­jos. At­sa­kiau jam, kad nie­kur ne­no­riu grįž­ti, nes nie­kur nei­šė­jau“, – pa­sa­ko­jo me­ni­nin­kas.

R. Plun­gė at­si­sa­ko tie­sio­gi­nio do­ku­men­ta­vi­mo, jo ne­do­mi­na vaiz­do efek­tai, švie­sos mo­men­to gau­dy­mas ir fik­sa­vi­mas.

Au­to­riaus dar­bai gims­ta vė­lai va­ka­re ar nak­tį, kai šei­ma su­mi­gu­si, ir tai jam yra tar­si me­di­ta­ci­ja. Pa­tin­ka lies­ti fo­to­juos­tą, užuo­sti jos kva­pą, kar­py­ti, brai­žy­ti, šiauš­ti, pra­dur­ti sky­les.

„Pa­ro­do­je Zag­re­be ma­nęs pa­klau­sė, ko­dėl aš da­rau sky­les sky­la­mu­šiu. Aš ne­tu­riu at­sa­ky­mo. Tur­būt dėl to, kad ga­liu. Sky­la­mu­šis bu­vo ant sta­lo, pa­gal­vo­jau, kad taip rei­kė­tų pa­sielg­ti“, – sa­ko me­ni­nin­kas.

Šiau­liuo­se R. Plun­gė yra su­ren­gęs ne vie­ną per­so­na­li­nę pa­ro­dą. Jo kū­ri­niai yra pa­bu­vo­ję pa­ro­do­se už­sie­ny­je. Dau­gu­ma pa­ro­dos „Pa­vir­šiai“ dar­bų Lie­tu­vo­je eks­po­nuo­ja­mi pir­mą kar­tą. Prieš tai juos pa­ma­tė Di­džio­sios Bri­ta­ni­jos ir Kroa­ti­jos me­no ger­bė­jai.

R. Plun­gės dar­bų pa­ro­da „Pa­vir­šiai“ veiks iki va­sa­rio 14 die­nos.

„Šiau­lių kraš­to“ inf.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

ŠIAU­LIE­TIS: Kur be­va­žiuo­tų, Ri­man­tas Plun­gė jau­čia­si šiau­lie­tis. Į gim­tą­jį mies­tą šį­kart su­grį­žo su fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­da „Pa­vir­šiai“. Dau­gu­ma dar­bų Lie­tu­vo­je eks­po­nuo­ja­mi pir­mą kar­tą.

ME­NAS: Ri­man­tui Plun­gei kar­py­ti, brai­žy­ti, sky­la­mu­šiu da­ry­ti juos­te­lė­je sky­les yra tar­si me­di­ta­ci­ja, iš ku­rios gims­ta nau­ji dau­gias­luoks­niai vaiz­di­niai.