Dailininkai įamžino nykstančius kaimus

Dailininkai įamžino nykstančius kaimus

Dailininkai įamžino nykstančius kaimus

Praėjusį penktadienį Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centre atidaryta vasaros plenero uždarymo kūrybos paroda „Kelmės krašto spalvos. Nykstančių kaimų takais“. Parodoje 31 paveikslą pristatė devyni dailininkai iš Šiaulių ir Kelmės.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Devyni autoriai – 31 kūrinys

Šiemetiniame vasaros plenere Kelmės krašto nykstančius kaimus ir jų žmones 31 kūrinyje įamžino devyni autoriai.

Penktajame plenere dalyvavo šiauliečiai Irena Šliuželienė, Vilius Šliuželis, Eglė Bičkienė, Gitana Kaltanienė, Alvydas Šalkauskas, Violeta Kiznienė, Daiva Gutparakienė bei kelmiškiai Andrius Seselskas ir Eugenija Buivydienė, kuri yra ir Kelmės kultūros centro parodų ir tradicinių amatų koordinatorė.

„Visus plenerus vienija Kelmės krašto kultūros paveldo išsaugojimo tema. Dalyviai yra įamžinę nykstančius ir atgimstančius dvarus, bažnyčias, gamtos paminklus, o šiemet keliavo nykstančių kaimelių takais. Darbai buvo pradėti kurti iš anksto, pavasarį, plenere baigti“, – sakė E. Buivydienė.

Plenero dalyviai vieną dieną skyrė Kražių šviesuolei Juzefai Ramanauskaitei, aplankė prie šimtmečio artėjančią kražiškę jos mažoje jaukioje trobelėje. Parodoje – ir J. Ramanauskaitę įamžinę paveikslai.

Graudulys

Visuose pleneruose dalyvavusi Šiaulių dailės mokyklos direktorė Irena Šliuželienė teigė, jog šis kraštas jai jau tapęs kasdienybės dalimi.

Dailininkė pripažino, jog šio plenero darbuose nemažai graudulio: „Pernai, užpernai kalbėjome ir džiaugėmės, kaip gražiai, šiltai mus sutikdavo Žemaitijos žmonės. Dabar, grįždami tais pačiais takais, jau nebematome gyvybės: randame namus aklomis akimis, kurčius be šuns lojimo, nuklotus pernokusiais obuoliais, kurių niekam nebereikia. Tik pro kiaurus plyšius dar šviečia anoji šviesa“.

I. Šliuželienės teigimu, plenero dalyvių darbus reikėtų parodyti Seimo nariams, kad susimąstytų, į kaimus padėtų grįžti žmonėms ir gyvenimui.

Svajonė – leidinys

E. Buivydienė sakė, jog Kražiuose paroda veiks iki liepos 11 dienos. Vėliau darbus turės galimybę pamatyti ir užventiškiai – paroda bus perkelta į Užvenčio kraštotyros muziejus.

„Džiaugiuosi, kad dalį darbų dailininkai nusprendė padovanoti rajonui. Labai norėtųsi visus kūrinius sudėti į atskirą leidinį. Ankstesnių plenerų darbai išleisti albume“, – sakė E. Buivydienė.

Plenerą ir parodą organizavo Kelmės kultūros centras, rėmė Kelmės rajono savivaldybė bei Kražių M. K. Sarbievijaus kultūros centras. Šio centro dainos teatras dovanojo kūrėjams ir parodos atidarymo svečiams koncertą.

Autorės nuotr.

DAILININKAI: Plenere darbus kūrė 9 dailininkai iš Šiaulių ir Kelmės.

PARODA: Plenero dalyviai pabaigtuvėms surengė savo darbų, kuriuose užfiksuoti Kelmės krašto nykstantys kaimai, parodą.

JUZEFA: Kelmiškis dailininkas Andrius Seselskas sukūrė Kražių šviesuolės Juzefos Ramanauskaitės paveikslą.