Dailės galerijoje – naujos šiauliečių menininkų parodos

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Lie­pos 13 die­ną Šiau­lių dai­lės ga­le­ri­jo­je Ri­čar­das Dai­li­dė pri­sta­tys fo­tog­ra­fi­jų pa­ro­dą „Likimas…“.
Šiaulių dailės galerijoje liepos 13 dieną 17.30 valandą atidaromos dviejų šiauliečių menininkų parodos. Galerijos lankytojams pristatoma skulptoriaus profesoriaus Aloyzo Toleikio tapybos darbų kolekcija „Aktai“ ir fotomenininko Ričardo Dailidės paroda „Likimas...“. Šiaulių dailės galerijos direktoriaus pavaduotojas Virginijus Kinčinaitis spaudos konferencijoje pavadino šias parodas galimybe šiauliečiams dar giliau suvokti Šiaulių kultūros kontekstą ir istoriją.

A. Toleikio tapybos darbų kolekcija „Aktai“

V. Kinčinaitis priminė, kad skulptorius A. Toleikis miestiečiams žinomas iš Šiaulius puošiančių skulptūrų „Motinystė“, „Mergaitė su dūdele“ ir kitų. Jau šiuose darbuose jaučiamas profesoriaus noras parodyti moters grožį, tobulas formas, per kurias gali reikštis esminės vertybės ir meno idealai. Šias idėjas jis tęsė kaupdamas tapybos darbų kolekciją.

Šiuo metu A. Toleikio tapybos darbų kolekcijoje yra daugiau kaip 100 įvairaus formato tapybos, grafikos, skulptūros darbų. Kolekciją vienijanti kryptis – Moters aktas. Moters kūno grožis svarbus tiek paties kolekcionieriaus kūryboje, tiek ir sukauptoje kolekcijoje. Kolekcija pradėta kaupti A. Toleikiui tik atvykus dirbti į Šiaulius, nuo 1963 metų. Paveikslų kiekis nuolat kito, o paskutiniai kolekcijos paveikslai įsigyti 2012 metais.

Kolekcijos pagrindą sudaro šiauliečių tapytojų (prof. Vitolio Trušio, Eduardo Juchnevičiaus, doc. Bonaventūro Šalčio, prof. Ričardo Garbačiausko, Sigito Prancuičio) darbai. Šalia šių garbingų menininkų ir kolegų darbų yra ir buvusių Šiaulių universiteto Menų fakulteto studentų, buvusių prof. A. Toleikio auklėtinių, o dabar – žinomų menininkų (Medos Norbutaitės, Martyno Gaubo, Vitos Žabarauskaitės) tapybos darbų. Parodai atrinkti tapybos darbai reprezentuoja kolekcijos branduolį. Tai vieni žinomiausių šiauliečių tapybos darbų, kuriuose skleidžiasi ir 1966–2012 metų retrospektyva.

Beje, šiauliečiai ne pirmieji pamatys šią kolekciją, ji jau buvo eksponuojama kituose šalies miestuose, o į Šiaulius bus parvežta iš Birštono.

Fotomenininko Ričardo dailidės paroda „Likimas...“

Fotomenininkas Ričardas Dailidė šį kartą nusprendė parodyti fotografijas, kaip galimybę mąstyti apie žmogaus likimą, apie labai svarbius dalykus, o ne teminį fotografijų ciklą. Menotyrininkas V. Kinčinaitis pristatė, kad paroda „Likimas...“ – pamąstymai apie žmogaus gyvenimą, egzistenciją, jo trapumą, apie amžinybės akimirkas. Fotografija savo optikos dėka sugeba tokias akimirkas užfiksuoti.

„O R. Dailidė visuomet tokioms akimirkoms buvo jautrus ir sugebėdavo jas įamžinti, nes tai yra ypatingos kultūros žmogus, miesto kultūros riteris. Neįtikėtinai aktyvus, daug kam daręs įtaką savo inteligentiškumu, asmenybės pločiu“, – sakė V. Kinčinaitis.

Nuo Lietuvos Atgimimo pradžios R. Dailidė fiksavo Sąjūdžio kelią, kūrė žymių krašto ir pasaulio lietuvių portretus, fiksavo džiazo gyvenimą ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiose pasaulio šalyse. Parodos ir darbai skirtingi, bet visus sieja fotomenininko pastangos ieškoti santykio su aplinka, žmogumi.

Pristatoma R. Dailidės paroda „Likimas…“ ir yra originalios refleksijos apie lemtį, dalią, laimę. Sudėtingi klausimai ir dar sudėtingesni atsakymai. Rašytinis žodis gali būti nepatikrinamas, o iš fotografijos nieko neištrinsi, nenutylėsi. Tai ypač ryšku R. Dailidės fotolakštuose, kur užfiksuoti Atgimimo metų įvykiai, šventės, mitingai. Nepaslėpsi nė emocijų, bendros tautos nuotaikos, lūkesčių. Kaip ir unikalaus autoriaus žvilgsnio, kuris pastebi tai, kas iš pirmo akimirksnio nepamatoma, nepastebima, nesuvokiama.