„Čičinskas“ ir Prancūzijoje „Čičinskas“

„Čičinskas“ ir Prancūzijoje „Čičinskas“

„Čičinskas“ ir Prancūzijoje „Čičinskas“

Praėjusią savaitę iš Prancūzijos, Roueno priemiesčio Saint Leger du Bourg Denis, nutolusio nuo Paryžiaus apie šimtą kilometrų, iš tarptautinio teatrų festivalio grįžo Kelmės mažasis teatras, ten parodęs fantasmagoriją „Čičinskas“. Kelmiškių tvirtinimu, spektaklį žiūrovai suprato ir priėmė labai šiltai.

Tarptautinis teatro festivalis Prancūzijoje vyko savaitę, be Kelmės mažojo teatro, spektaklius rodė šeimininkai, kolektyvai iš Rusijos, Belgijos, Suomijos ir Egipto.

Dalia KARPAVIČIENĖ

daliak@skrastas.lt

Ketvirtoji kelionė

Kelmės mažasis teatras su kolegomis iš Prancūzijos, Saint Leger du Bourg Denis, draugauja ir bendrauja ne vienerius metus. Ši kelmiškių išvyka – ketvirtoji. Teatras iš Prancūzijos yra lankęsis ir Kelmėje.

Algimantas Armonas, Kelmės mažojo teatro režisierius, džiaugėsi, jog kelmiškiai buvo pakviesti į tarptautinį festivalį ir turėjo galimybę ten nuvykti bei suvaidinti Kosto Ostrausko fantasmagoriją „Čičinskas“. Be šešių kelmiškių iš Paryžiaus, kur su žmona atostogavo, į festivalį su traukinuku atvyko ir pagrindinio vaidmens atlikėjas aktorius Petras Venclovas. Kelmiškiai Prancūziją pasiekė savo teatro autobusiuku, kuriame tilpo dekoracijos. Kelionėje užtruko apie keturias paras ir nuvažiavo 2300 kilometrų.

„Ten amfiteatrinis teatriukas – nedidelis, kaip ir mūsų, apie 150 vietų žiūrovų salė. Visas Saint Leger du Bourg Denis gyvenimas ir sukasi apie teatrą. Nuolat ten kažkas vyksta. Tarptautinis festivalis – vienas iš daugybės renginių“, – pasakojo A. Armonas.

Kelmiškių spektaklį festivalio publika priėmė labai šiltai. Pasak A. Armono, visiems viskas buvo aišku, nes teatro kalba vienoda visame pasaulyje. Režisierius gyrė maksimaliai susikoncentravusius, savo vaidmenis puikiai atlikusius aktorius.

„Buvome nusivežę spektaklio vertimą į prancūzų kalbą, tačiau paaiškėjo, jog nėra reikiamos aparatūros informaciją pateikti. Todėl prieš spektaklį buvo perskaityta spektaklio reziumė. To puikiausiai užteko“, – sakė režisierius.

Nuo Suomijos iki Egipto

Į festivalį, trukusį savaitę, rengėjai pakvietė skirtingus profesionalius kolektyvus iš skirtingų šalių.

Šiųmetiniame festivalyje dalyvavo Rusijos, Belgijos, Suomijos ir Egipto teatrai, šeimininkų kolektyvas. Rusai studentai parodė A. Čechovo satyrinę komediją „Jubiliejus“. Suomiai atvežė V. Šekspyro tragediją „Makbetas“.

Kelmiškiai, kaip ir kiti festivalio dalyviai, buvo apgyvendinti pas vietinius žmones. Prancūzai pasirodę esą smalsūs: teiravosi ir apie Lietuvą, ir apie kitas Baltijos šalis. Labiausiai juos domino kultūriniai dalykai.

Algimantas Armonas sakė, jog galvoje kirba mintys ir Kelmėje rengti įvairius teatro festivalius, seminarus. Tačiau kol kas to padaryti nėra galimybių. Kelmės mažojo teatro patalpos per mažos, o Kelmės kultūros centras vis dar renovuojamas.

„Viena galiu užtikrinti, jog jau šį rudenį, rugsėjo mėnesį tikrai Kelmėje vyks lietuviškos dramaturgijos festivalis“, – teigė Kelmės mažojo teatro režisierius.

Kelmės mažojo teatro nuotr.

„ČIČINSKAS": Kelmės mažasis teatras Prancūzijoje vykusiame tarptautiniame teatro festivalyje suvaidino Kosto Ostrausko fantasmagoriją „Čičinskas“.

DRAUGYSTĖ: (Iš dešinės) Kelmės mažojo teatro režisieriaus Algimanto Armono ir tarptautinio teatro festivalio Prancūzijoje organizatoriaus Sylvain Lehericher draugystė, dalykiniai ryšiai tęsiasi ne vienerius metus.

ĮSPŪDŽIAI: Kelmiškiai turėjo galimybės susipažinti su Prancūzija, kitomis pakeliui pravažiuotomis šalimis.