Chorinė muzika – tarp sakralumo ir šiuolaikiškumo

Chorinė muzika – tarp sakralumo ir šiuolaikiškumo

Chorinė muzika – tarp sakralumo ir šiuolaikiškumo

Lietuvos kompozitorių sąjunga ir Šiaulių valstybinis choras „Polifonija“ pirmą kartą surengė tarptautinį sakralinės muzikos kompozitorių konkursą „Polifonija 2013“. Profesionalios chorinės muzikos mėgėjai savaitgalį klausėsi baigiamojo koncerto.

Paraiškų dalyvauti sulaukta iš viso pasaulio: Jungtinių Amerikos Valstijų, Italijos, Jungtinės Karalystės.

Pasak choro „Polifonija“ vadovo Tomo Ambrozaičio, pastaruoju metu vis sunkiau atrasti gerai skambančių, chorui atlikti malonių kūrinių, atrodo, kad Lietuvos kompozitoriai yra pakliuvę į savotiškas šiuolaikinės muzikos pinkles.

„Norime priminti apie klasikinę, klausytojo ausiai įgimtai patrauklią, natūralaus skambesio muziką“, – sakė T. Ambrozaitis. Jis tikisi, kad šis konkursas savo reikalavimais padės atrasti šiuolaikinę kompozitorių pamainą praeities chorinės muzikos grandams.

Konkursas sulaukė dešimties dalyvių. Anot rengėjų nors tai sakralinės muzikos konkursas, bet kompozitoriai atrado sakralumo ir šiuolaikiškumo vidurkį.

Komisijos narys, kompozitorius Donatas Zakaras džiaugėsi, kad atsirado konkursas, kuriame Lietuvos muzikos kūrėjai turi galimybę susitikti su kitų pasaulio šalių kompozitoriais.

Iš dešimties dalyvių buvo atrinktos penkios geriausios kompozicijos. Jos iš kitų išsiskyrė savo muzikiniu novatoriškumu, muzikos kalbos originalumu, muzikinių išraiškos priemonių panaudojimu.

Penkių geriausių kompozicijų ir, programos paįvairinimui, kitų kompozitorių mišrią programą atliko Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“.

„Šiaulių krašto“ inf.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

KONCERTAS: Kūrinius ruošė ir koncerte chorui dirigavo „Polifonijos“ vadovas Tomas Ambrozaitis.