Choras „Polifonija“ dalyvaus festivalyje Lenkijoje

KĮ „Polifonija“ nuotr.
Akimirka iš 2021 metais vykusio 40-ojo festivalio „Hajnówka“.

Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ išvyko į Lenkiją, ten dalyvaus viename garsiausių šios šalies renginių – tarptautiniame stačiatikių muzikos festivalyje „Hajnówka“.

1981 m. nedideliame Hajnuvkos miestelyje užgimęs festivalis išaugo į prestižinį kultūros renginį. Jo iniciatorius ir organizatorius – Mikołaj Buszko. Pasaulinio garso lenkų kompozitorius Krzysztof Penderecki ypač gerai įvertino jo ilgametį darbą ir indėlį į Lenkijos kultūrą: „M. Buszko padarė kai ką didingo – jam pavyko sudominti visą Lenkiją stačiatikių bažnytine muzika.“

Lenkijos Respublikos prezidento globojamas renginys yra išskirtinis, nes organizuojamas kaip konkursas, kuriame gali dalyvauti ne tik mėgėjų, bet ir profesionalūs chorai iš viso pasaulio, nepriklausomai nuo tautybės ar išpažįstamo tikėjimo: katalikai, protestantai, stačiatikiai, sentikiai, taip pat musulmonai, budistai ar judaistai. Festivalio atvirumas skirtingoms kultūroms, repertuaro įvairovė – puikus savitarpio pagarbos ir tolerancijos pavyzdys, sujungiantis Rytų ir Vakarų pasaulius. Festivalio tikslas – parodyti stačiatikių bažnytinės muzikos meninę ir dvasinę vertę.

Choras „Polifonija“ iš visų Lietuvos profesionalių chorų turi bene didžiausią tokios muzikos atlikimo patirtį. Festivalyje „Hajnówka“ šiauliečių choras dalyvavo dukart: 2009 metais laimėta 2-oji vieta, o 2021 metais jis tapo nugalėtoju profesionalių chorų kategorijoje.

Šiemet „Polifonija“ pakviesta dalyvauti svečio teisėmis, o tai yra didelis choro ilgamečio darbo ir pasiekimų pripažinimas. Diriguojant meno vadovui Linui Balandžiui, polifoniečiai savo meistriškumą demonstruos trijuose koncertuose: Varšuvos evangeliškoje Augsburgo išpažinimo bažnyčioje ir Balstogės filharmonijoje.

Ši kelionė – ne tik muzikos šventė, bet ir kultūrinė ambasadorystė. Dalyvavimas festivalyje – dar viena galimybė chorui skleisti žinią apie Šiaulius ir Lietuvą bei auginti tarptautinį pripažinimą.