Chaimo Frenkelio viloje atidaryta tarptautinė paroda

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Chaimo Frenkelio viloje atidaryta paroda „Žydų dailininkai tarpukario Rytų ir Centrinėje Europoje“.

Šeštadienį Šiauliuose, Chaimo Frenkelio viloje, atidaryta muziejaus „Žydai Latvijoje“ ir Latvijos nacionalinio dailės muziejaus paroda „Žydų dailininkai tarpukario Rytų ir Centrinėje Europoje“.

Paroda atidaryta pirmąjį rugsėjo savaitgalį, kai visoje Europoje ir Lietuvoje vyksta Europos žydų kultūros dienų renginiai. Chaimo Frenkelio vila yra ryškiausias Šiaulių žydų identiteto ir kultūrinės raiškos simbolis.

Parodos atidaryme žydų muzikos kūrinius atliko Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos auklėtiniai (mokytojos Marytė Markevičienė, Nijolė Prascevičienė).

Svečiai iš Latvijos į parodos atidarymą neatvyko – sveikino iš ekrano. Latvių pasveikinimą į lietuvių kalbą išvertė docentė dr. Regina Kvašytė.

Parodą pristatė Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza, muziejininkės Vilma Karinauskienė, Odeta Stripinienė.

Paroda „Žydų dailininkai tarpukario Rytų ir Centrinėje Europoje“ parengta 1939 metais Rygoje ir Liepojoje vykusios jungtinės Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos žydų dailininkų parodos pagrindu.

Parodoje pristatomi žymiausių Latvijos žydų dailininkų – Isoko Frydlenderio (Īzaks Frīdlenders, 1890–1968), Bernardo Danenhiršo (Benhards Dannenhiršs, 1894–1972), Samuelio Haskinso (Samuels Haskins, 1909–1974) ofortų ir graviūrų originalai bei kopijos, Michailo Jo (Mihails Io, 1895–1960), Dovydo Skolniko (Dāvids Skolniks, 1878–1941) tapybos darbai. Šių autorių vardai įrašyti į XX amžiaus Latvijos meno istoriją, o jų darbai saugomi prestižinėje Latvijos nacionalinio dailės muziejaus kolekcijoje.

Parodoje eksponuojami kūriniai pasižymi nuoširdumu, pajaustu nacionaliniu savitumu, išryškina kai kurių menininkų modernizmo paieškas. Plati žanrų įvairovė – peizažai, portretai, natiurmortai, žanriniai ir istoriniai paveikslai, karikatūros.

Parodą papildo informaciniai stendai apie menininkų gyvenimą ir kūrybą. Šie menininkai buvo 1927 metais įkurtos „Žydų vaizduojamojo meno draugijos“ nariai. Organizacijos veikla buvo orientuota į parodų rengimą, per septynerius metus buvo suorganizuotos net penkios parodos. Po 1934 metų Karlo Ulmanio perversmo draugija buvo likviduota, kaip „politiškai nepageidaujama“.

Lietuvos ir Latvijos, Šiaulių ir Rygos žydų bendruomenes nuo seno sieja istoriniai, ekonominiai, kultūriniai, socialiniai ryšiai. Šiaulių žydams Ryga buvo itin svarbus miestas. Prekyba vyko per Rygos, Liepojos uostus, žydai iš Lietuvos traukdavo į Rygą parduoti ar įsigyti prekių. Fabrikantų Frenkelių šeima netgi turėjo Rygoje eksperimentinį avalynės fabriką.

Paroda „Žydų dailininkai tarpukario Rytų ir Centrinėje Europoje“ Chaimo Frenkelio viloje veiks iki lapkričio 1 dienos.