Burbiškio dvaro popietėje „Dvaro istorijos“ – trys edukacijos

Augustės LABENSKYTĖS nuotr.
Burbiškio dvare jau skleidžiasi ankstyvųjų veislių tulpės.

Balandžio 13 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) vyks edukacijų popietė „Dvaro istorijos“.

13 valandą prasidės pirmoji edukacija „Plunksnos raštas“. Dalyviai susipažins su rašto istorija, pagrindiniais rašto tipais, rašymo priemonėmis ir patys pabandys rašyti žąsies plunksna. Žąsies plunksna bus galima užrašyti sveikinimą ar palinkėjimą ant Burbiškio dvaro istorijos muziejaus atviruko.

14 valandą lankytojus sukvies edukacija „Dvaro mada“. Užsiėmimo dalyviai susipažins su XIX a. – XX a. I pusės dvarų mada ir jos ypatumais, galės pasimatuoti tam laikmečiui būdingus kostiumus ir aksesuarus bei sukurti istorinį kostiumą popierinei lėlei.

Mada neatsiejama nuo dvarų kultūros – dvarininkai privalėjo laikytis aprangos etiketo, jis nurodydavo socialinį statusą, atspindėjo skonį bei vyravusias kultūros ir epochos tendencijas. Kaip ir dauguma Lietuvos dvarininkų, taip ir Burbiškio dvaro savininkai madas sekė to meto mados žurnaluose, keliaudami po Europą. Muziejaus fonduose išliko ikonografinė XX amžiaus pradžios medžiaga, tad kuriant edukacinį užsiėmimą buvo pasiūti keturi XX amžiaus pradžios rūbų komplektai.

Popietę užbaigs edukacija „Dvaro tulpės“. 15 valandą prasidėsiančio užsiėmimo metu dalyviai susipažins su tulpių istorija, sužinos, kaip ši gėlė siejasi su Lietuvos dvarų kultūra ir Burbiškio dvaru bei susikurs tulpės formos suvenyrą.

Tulpės – daugiametė Burbiškio dvaro tradicija, pavasarinės gėlės čia žydėjo ir XX amžiaus pradžioje. Nuo 1999 metų Burbiškio dvaro parke organizuojama Tulpių žydėjimo šventė. Šiemet jau 23-iasis festivalis vyks gegužės 11 dieną. Jame koncertuos Egidijus Sipavičius, Monika Liu, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, Saulius Prūsaitis, dvaro kultūrą skleis muzika bei šokiai, teatras, dailė, fotografija bei daugybė kitų veiklų.

O pirmosios ankstyviausios tulpės jau pamažu skleidžiasi – edukacijų popietės „Dvaro istorijos“ dalyviai galės ne tik pagilinti žinias apie raštą, madas, gėles, bet ir pasivaikščioti po išpuoselėtą dvaro parką, pavasariškus gėlynus.

Edukacijų popietės dalyvių vietų skaičius ribotas, būtina išankstinė registracija tel. +370 61112058.