Burbiškio dvare eksponuojama iš bajorų kilusioms literatūros klasikėms skirta paroda

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Paroda „Sename dvare. Literatūros klasikės (XIX a. pab. – XX a. pr.)“ Burbiškio dvaro istorijos muziejuje veiks iki spalio 29 dienos.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos muziejuje (Radviliškio r.) veikia Maironio lietuvių literatūros muziejaus parengta paroda „Sename dvare. Literatūros klasikės (XIX a. pab. – XX a. pr.)“.

Parodos rengėjai ekspozicijoje parodo, kad dvaras – tai ne tik veidrodžiai, sienų šilkas ir trapus porcelianas, tai – vertybės ir šviesa, moralinė atsakomybė už save ir kitus.

Parodoje lankytojai sužinos, kad Lietuvoje XIX amžiuje užsienio kalbomis rašyti pradeda aristokratės: grafienės Ona Radvilaitė-Mostovska, Sofija Tyzenhauzaitė de Šuazel-Gufjė – istorinės ir gotikinės prozos, memuarų autorės, pirmoji moteris poetė – grafaitė Gabrielė Giunterytė-Puzinienė. Vėliau į literatūrą įsitraukė ir lietuviškai rašančios bajoraitės.

Pasak parodos rengėjų, nenutautę Lietuvos bajorai leido į mokslus savo dukteris, kurios ne tik mokėsi, bet ir švietė kitus, kūrė ir vadovavo labdaringoms organizacijoms, platino draudžiamą spaudą, pagaliau – kūrė. Kūrėjas siejo bendrystės, atjautos, rūpinimosi kitais jausmas, jos negailėjo savęs, nebijojo rizikuoti. Būti rašytoja tuomet reiškė, jog tampi aktyvia visuomenės dalyve, sąmoninga lietuve.

Moterys ėmė rašyti ir tapo matomos! Nors jų tipažai buvo labai skirtingi: bemokslė, visą gyvenimą po kaimo purvyną braidanti sodietė (Žemaitė), egzaltuota, jautri, sentimentaliąja kultūra besižavinti dvaro panelė (Lazdynų Pelėda, Šatrijos Ragana), asmeninio gyvenimo neturinti visuomenininkė (Gabrielė Petkevičaitė-Bitė), bet tai – tik stereotipai, kuriuos sugriauti padės artimesnė pažintis parodoje.

Burbiškio dvaras visuomet buvo atviras kuriančioms asmenybėms, dvaro savininkai Baženskiai buvo glaudžiai susiję su meno ir literatūros pasauliu. Tarp dvaro svečių XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje buvo Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, o lenkų rašytojas Kornelis Makušinskis buvo vedęs Mykolo Baženskio seserį Emiliją. Dvare lankydavosi ir daug kitų to meto žinomų visuomenės ir kultūros atstovų, vykdavo poezijos ir muzikos vakarai, įvairių švenčių minėjimai.

Paroda „Sename dvare. Literatūros klasikės (XIX a. pab. – XX a. pr.)“ Burbiškio dvaro istorijos muziejuje veiks iki spalio 29 dienos.