Bulvarą įamžino ant sienos

Bulvarą įamžino ant sienos

Bulvarą įamžino ant sienos

UAB „Šiaulių gatvių apšvietimas“ dailininkas Saulius Jankauskas ant bendrovės koridoriaus sienos nutapė nerekonstruotą Šiaulių bulvaro atkarpą. Joje tebėra originalūs senieji šviestuvai.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Vaizdas – nuo P. Višinskio paminklo

Idėja įamžinti bulvarą kilo remontuojant bendrovės koridorių, vedantį iš administracijos patalpų į dirbtuves.

„Senojoje bulvaro dalyje tebėra Viliaus Purono kurti žibintai, norėjosi juos įamžinti. Kas žino, gal po kelerių metų jų neliks“, – svarsto S. Jankauskas. Šie žibintai yra įamžinti ir S. Jankausko kurtame bendrovės logotipe.

Kompozicijos matmenys – maždaug 3x3 metrų. Sieną padengė audiniu bei gruntu, piešė statybiniais, akriliniais dažais. Bulvarui įamžinti prireikė poros savaičių.

Tapydamas Saulius daug dėmesio skyrė detalėms: dangumi skrieja du naikintuvai ir lėktuvas, kaip juokauja autorius, skraidinantis veršelius iš Šiaulių oro uosto. Ant žibinto tupi kėkštas, bulvaru eina grakščios moterys. Atpažįstamų veidų nėra. Pastatus stengėsi vaizduoti realiai, tik nepiešė reklamų.

Saulius džiaugiasi, kad pavyko išgauti perspektyvą – žiūrint į kompoziciją iš skirtingų pusių, atrodo, kad įeini į bulvarą.

Bulvarą Saulius piešė iš nuotraukos. Jo teigimu, tinkamai nufotografuoti piešiniui buvo gana sudėtinga, nes atkarpa apaugusi medžiais, pastatyta daug laikinų pastatų.

„Reikiamą tašką radau nuo P. Višinskio aikštės, kur žibintai matosi aiškiau“, – sako „Šiaulių krašte“ fotografu dirbęs S. Jankauskas.

Susidomėjo tarnaudamas armijoje

Pirmą kartą ant sienos Sauliui teko tapyti tarnaujant sovietinėje armijoje.

„Ten išmokė piešti akmenukus ir kriokliukus“, – juokiasi Saulius, piešimo mokęsis iš dailės studijas baigusio leitenanto.

Susidomėjęs daile, įniko į meno literatūrą. Suskaičiuoja – į tapybą yra įsitraukęs jau du dešimtmečius.

Pernai S. Jankausko tapybos paroda „Nieko rimto“ buvo atidaryta Šiaulių apskrities P. Višinskio viešojoje bibliotekoje.

Sauliaus darbai išsiskiria subtiliu humoru, realybės perkonstravimu, žaismingomis spalvomis. Dažną piešinį palydi šmaikšti frazė, atspindi autoriaus poziciją į aktualijas.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

REZULTATAS: UAB „Šiaulių gatvės apšvietimas“ dailininkas Saulius Jankauskas džiaugiasi, kad pavyko išgauti perspektyvą – žiūrint į kompoziciją iš skirtingų pusių, atrodo, kad įeini į bulvarą.