Botanikos sodas kvietė švęsti Žolinę

Botanikos sodas kvietė švęsti Žolinę

Botanikos sodas kvietė švęsti Žolinę

Šeštadienį šiauliečiai gausiai rinkosi į Šiaulių universiteto (ŠU) botanikos sodą švęsti Žolinės. Šventės metu ŠU kapelionas Egidijus Venskus laimino žmonių atsineštus žolelių ryšulėlius, miestiečiai turėjo progą pamatyti įspūdingą jurginų kolekciją, įsigyti ekologiškų maisto produktų, vaistažolių, rengtose parodose pamatyti tautodailininkų darbus.

Monika LAUCIŪTĖ

Pirmą kartą su šeima į Botanikos sodą atvykęs Algirdas pasakojo, kad jį nustebino didelis susirinkusiųjų skaičius: „ Kai ryte ruošėmės važiuoti, būgštavome, kad būsime vieni iš nedaugelio, panorusių švęsti žolinę Botanikos sode, tačiau atvykę nustebome, kiek daug šiauliečių susirinko. Nusipirkome šviežios duonos ir medaus. Duona taip skaniai atrodo, kad dabar norisi namo skubėti ir greičiau jos paragauti,“ — sakė vyras.

Botanikos sodo darbuotojai šiauliečiams siūlė paragauti pačių pagamintų arbatėlių bei užpiltinių. Lankytojai buvo kviečiami apžiūrėti „Aušros“ muziejaus rengtą tautodailės parodą, pasiklausyti folkloro ansamblių bei dainuojamosios poezijos.

Zarasų rajone gyvenanti gėlininkė Meilutė Močiškytė pristatė 30 jurginų kolekciją. Moteris pasakojo, kad tai tik maža dalis to, ką galima pamatyti jos darže: „Anksčiau su savo jurginais tilpau viename lauke, dabar reikia dviejų. Mano kolekcijoje — 600 jurginų rūšių iš įvairiausių pasaulio kampelių: Maskvos, Latvijos, Japonijos, Amerikos, Ukrainos. Pirmąjį jurginą gavau daugiau nei prieš 20 metų iš savo tetos.“

M. Močiškytė džiaugėsi, kad visur, kur tik pristato savo kolekciją, susilaukia didelio dėmesio: „Žmonės aikčioja ne tik parodose, bet ir atvažiavę į mano sodybą, per jurginų žydėjimą. Dauguma išsirenka vieną, kuris labiausiai patinka ir klausia, kodėl aš neauginu vien tokių, kam man dar šimtas kitokių jurginų reikalingi? Sakau, kad norių visokių. Mano mėgstamiausias — Nemoninis jurginas. Jo labai ilgai ieškojau ir vis negaudavau. Šiandien galiu didžiuotis, kad jis jau eilę metų auga mano darže.“

Zarasiškės jurginus apžiūrinėjusi šiaulietė Virginija stebėjosi, kad ta pati gėlė gali būti tokia skirtinga: „Nepaprastas grožis ir įvairovė, niekada nebūčiau pasakiusi, kad šitie kamuoliukai ir anie žiedai yra tas pats jurginas.“

M. Močiškytė pasakojo, kad auginti jurginus be pagalbos būtų sudėtinga: „Jei vyras nesuartų laukų, tai būtų labai sunku auginti. Be technikos neįmanoma. Tačiau kai rudenį reikia nuimti, tai aš jau nieko į daržą neįleidžiu, bijau, kad man pavadinimų nesupainiotų“, — juokėsi moteris.

M. Močiškytė ne vienintelė jurginų kolekcionierė Lietuvoje: „Nelaikau kitų gėlininkų savo konkurentais, mes bendradarbiaujame. Kitą savaitgalį važiuosim į parodą Kaune, tai atvažiuos gal 8 žmonės su jurginais“.

ŽOLINĖ: Švęsti žolinę jau trečią kartą šiauliečiai rinkosi į Botanikos sodą.

 

DAINOS: Miestiečiams koncertavo folkloro ansambliai.

JURGINAI: Daugiausia lankytojų dėmesio sulaukė įspūdinga jurginų paroda.

ATKAKLUMAS: Zarasiškė gėlininkė Meilutė Močiškytė sako, reikia daug stengtis, jei nori turėti gražiausius jurginus savo darže.

Viktorijos SAMARINAITĖS nuotr.