Bigbendo šventėje teko kalbėti ir apie pinigus

Bigbendo šventėje teko kalbėti ir apie pinigus

Bigbendo šventėje teko kalbėti ir apie pinigus

Šiaulių bigbendo 10-mečio jubiliejinis koncertas žiūrovams dovanojo išskirtinę muzikos šventę. O miesto vadovus privertė susimąstyti apie reprezentacinių kolektyvų finansavimo problemas. „Jūs turite lobį ir jo nepaleiskite“, – ragino šiauliečius ir dainininkė Birutė Petrikytė.

Rūta JANKUVIENĖ

ruta@skrastas.lt

Muzikantų krizės neįveikia

Šiaulių meras Justinas Sartauskas per šventinį koncertą ne tik sveikino kolektyvą, bet ir kreipėsi į miesto Tarybos narius. Priminė bigbendo planus surengti rudenį tradicinį tarptautinį bigbendų festivalį, kuriam reikės miesto Savivaldybės paramos.

Šie metai bigbendo kolektyvui buvo ypač vargingi, muzikantai buvo priversti du su puse mėnesio eiti nemokamų atostogų. Nepaisant to, bigbendas garsino Šiaulius ne viename tarptautiniame festivalyje.

Jubiliejiniu koncertu, kuris nuskambėjo praėjusį penktadienį „Saulės“ koncetų salėje, maestro Jaroslavo Cechanovičiaus vadovaujamas kolektyvas dar sykį įrodė savo profesionalumą.

Koncerto vedėjas muzikologas Viktoras Gerulaitis priminė, jog džiazo tradicijos Šiauliuose puoselėjamos nuo 1954 metų. Kažkada miestas turėjo net tris bigbendo kolektyvus. Dabartinis kūrėsi muzikanto Romo Sabaliausko iniciatyva.

Nuo džiazo iki simfodžiazo su choru

Su bigbendu koncertavo kylančios džiazo žvaigždės Kristina Svolkinaitė, Indrė Dirgėlaitė, ir šalies estrados legendos Adolfas Jarulis, Birutė Petrikytė, Romas Bubnelis, „rokeris“ Edis Bžeskas, kažkada garsios Šiaulių grupės „Saulės vaikai“ įkūrėjas.

Žavėjo publiką bigbendo solistų Muzikos ir teatro akademijos docento Skirmanto Sasnausko (vokalas, trombonas, bet grojo jis net ir dūdmaišiu), pianisto Povilo Jaramino, saksofonininko Juozo Kuraičio, trimitininko Dimos Levancovo pasirodymas. Nuoširdžių plojimų sulaukė saksofonistų kvintetas.

Bigbendo svečio džiazo maestro, Klaipėdos universiteto profesoriaus Pranciškaus Narušio saksofonu atlikta improvizacija sukėlė plojimų audrą.

„Tai man geriausia dovana 70-mečio išvakarėse“, – dėkojo publikai P. Narušis.

Prie bigbendo prisijungus Šiaulių kameriniam orkestrui nuvilnijo simfodžiazo muzika. Šios „jungtuvės“ – paraiška Šiauliuose turėti ir simfoninį orkestrą.

Koncertą vainikavo jungtinio orkestro ir berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ atliekamos kalėdinės giesmės. Vienos iš jų autorius – pats maestro J. Cechanovičius.

Reikia ieškoti rėmėjų

„Šiaulių kraštui“ Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius sakė, jog koncertas jam padarė didelį įspūdį. Ar ieškos politikai muzikams ir jų renginiams daugiau lėšų?

„Meras pasakė, reikės ieškoti“, – svarstė direktorius.

Pats J. Sartauskas „Šiaulių karštui“ teigė, jog tvirtinant miesto biudžetą bus svarstomas bigbendo festivalio rėmimas.

Rengėjai prašė dar prieš tvirtinant biudžetą numatyti festivaliui finansavimą, skirti 40 tūkstančių litų. Tačiau Tarybos Švietimo, kultūros ir sporto komitetas tokiai išimčiai nepritarė.

„Išimtį padarėme tik penktą kartą rengiamam festivaliui „Saulės žiedas“, – sakė meras. – Bigbendo festivalis – spalį, rengėjai dar spės pasirengti. Mūsų parama būtų tik dalis festivalio biudžeto.“

Kitais metais lėšų kultūrai numatoma per 600 tūkstančių litų. Iš jų 200 tūkstančių litų planuojami Šiaulių miesto 777–ojo gimtadienio renginiams.

Ar miestą reprezentuojantys kolektyvai turi turėti finansavimo prioritetą?

„Mes turime daug reprezentacinių kolektyvų, kaip duoti vieniems, o kitus palikti posūniais? – klausimu atsakė meras. – Manau, turime dalinti visiems tiek, kiek turime, o kolektyvams reikia ieškoti rėmėjų.“

Jono TAMULIO nuotr.

SAKSOFONISTAI: Šiaulių bigbendas didžiuojasi viena stipriausių šalyje saksofonistų grupių – solo groja Danielius Praspaliauskas.