Bibliotekoje septintą kartą eksponuojamos lėlės – literatūriniai herojai

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Lėlių parodos organizatoriai, autoriai ir eksponatai.

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filiale ketvirtadienį atidaryta jau septintą kartą vykstanti lėlių – literatūrinių personažų paroda.

Šie eksponatai yra ypatingi tuo, kad tai yra ne žaidimams skirtos lėlės, o literatūriniai herojai, atėję iš knygų, pasakų. Dalį lėlių biblioteka įsigyja ir kaupia pas save. Šįmet parodoje išrikiuota 60 įspūdingų lėlių. 19 lėlių yra visiškai naujos, jas sukūrė 12 autorių iš Šiaulių, Molėtų, Mažeikių, Pakruojo.

Bibliotekos Lieporių filialo vadovė Regina Vertelienė pasakojo, kad šių metų parodos tema – lietuvių liaudies pasakos. Šių metų parodos tema – herojai iš lietuvių liaudies pasakų. Bibliotekoje eksponuojami pasakų „Eglė žalčių karalienė“, „Gudri merga“, „Princesė ir Varlius“, „Tinginė pati“, „Gulbė karaliaus pati“, „Baltas vilkas“ herojai, „Jaučio trobelės“ gyventojai, zuikių plejada iš „Šimto zuikių“.

Paroda turi ir socialinį aspektą. Joje dalyvauja dienos centro „Goda“ atstovė Solveiga Stanevičiūtė su savo auklėtiniu. Taip pas įsijungė „Saulėtekio“ gimnazijos mokytoja Rasa Prišmontienė su kūrybiniu moksleivių projektu.

Paroda organizuojama iš projektinių lėšų. Dalis jų bus skirta įsigyti lėlėms. Šįmet planuojama nupirkti 7 lėles, dar vieną tikisi gauti dovanų. Šios lėlės prisijungs prie filialo sukauptos kolekcijos.

Bibliotekos filialo vadovė džiaugiasi, kad tradicinė paroda yra mėgiama lankytojų. Kadangi patalpos kuklios, nerimavo, ar pavyks susodinti gausiai susirinkusius parodos atidarymo dalyvius. Jau kitą dieną paaiškėjo nemažas poreikis ekskursijų, edukacijų. Kadangi šis renginys patenka į mokyklų kultūros pasus, tai jau registruojasi klasės, norinčios apsilankyti parodoje.

Lėlėmis žavisi tiek vyresni žmonės, tiek jaunesni, tiek vaikai. Anot R. Vertelienės, kiekvienas lankytojas turi savo santykį su kūrinių herojais, prisimena, ką skaitė, ką mėgsta, tad ir mylimos lėlės yra skirtingos.

Lėlių ekspoziciją bibliotekos filiale, Tilžės g. 36, bus galima apžiūrėti iki lapkričio pabaigos.

Parodos pristatymas organizuotas įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos ir Šiaulių savivaldybės finansuotą projektą „Inovatyvi laboratorija: geriau pažink literatūrinį herojų“. 

1   1  1