„Bendraamžiai“ į Joniškį sukvietė teatrus

„Bendraamžiai“ į Joniškį sukvietė teatrus

„Bendraamžiai“ į Joniškį sukvietė teatrus

Dvi dienas Joniškyje vyko respublikinis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis „Bendraamžių scena 2012“. Festivalio dalyviai rodė spektaklius, dirbo kūrybinėje laboratorijoje, bendravo.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Skaudi istorija

Šiemet tradicinis festivalis nuo pat pirmojo spektaklio buvo labiau skirtas jaunimo nei vaikų auditorijai. Plungės vaikų ir jaunimo teatro „Saula“ (režisieriai Romas ir Sigita Matuliai) jaunimo grupė parodė dramą „O jei neliks vilties“ pagal Renatos Šerelytės pjesę „Stoglangis“.

Be mamos, be mylimos senelės, kurių jau nebėra šiame pasaulyje, su alkoholiku tėvu gyvenančios dvi mergaitės – kaip du skirtingi poliai, nors iš tikrųjų viduje labai panašios. Vyresnėlė – drąsi, kartais įžūli, veikli, tokiu būdu ji ginasi nuo niūraus pasaulio, kuriame – kova už būvį, narkotikai, socialinė atskirtis. Jaunėlė – keistuolė, rašanti knygą apie paukštį. Vyresnioji sesuo, taip, kaip sugeba ir supranta, – prisiima rūpintojos vaidmenį, kuris jai nėra lengvas, nes maisto mergina ieško konteineriuose, renka ir parduoda butelius. O ji labai norėtų gražesnio gyvenimo.

Judesio ir absurdo spektakliai

Šiaulių moksleivių namų vaikų ir jaunimo teatro studija „Kompanija šauni“ (režsieriai Dalė ir Virginijus Dargiai) suvaidino judesio spektaklį „Durys“. Tai – pasakojimas apie 1960–1980 metus, tėvų jaunystės išgyvenimus.

Absurdo komedija „Duobė“ pagal to paties pavadinimo Arvydo Ambraso pjesę – Vilniaus kultūros centro teatro-studijos „Elementorius“ atvežtas pastatymas, pasakojantis apie gyvenimo prasmę ir beprasmybę. Spektaklio režisierius – Vytautas Rašimas.

„Aukso paukštės“ laureatai

Visi vaidinę teatrai – garbingo mėgėjų teatrų apdovanojimo „Aukso paukštės“ laureatai. Šią nominaciją skiria Lietuvos liaudies kultūros centras.

Žiūrovai savo nuomonę apie pamatytus spekaklius galėjo išsakyti, rašydami mintis, išliedami emocijas ant specialaus stovo.

Festivalio šeimininkai „Bendraamžiai“ (vadovas Arvydas Butkus), persirengę įvairiais personažais, kūrė gerą renginio nuotaiką.

Jaunieji teatralai pirmąją dieną užbaigė gitarų muzikos ir dainų vakaru.

Kitą rytą visi dalyviai buvo pakviesti pasimokyti linijinių šokių. Po to buvo dirbama kūrybinėse laboratorijose. Vadovai pasikeitė teatrais, kūrė parodytų spektaklių šaržus.

Autorės nuotr.

NUOTAIKA: Festivalio šeimininkai „Bendraamžiai“, persirengę įvairiais personažais, kūrė gerą renginio nuotaiką.

ATSILIEPIMAI: Žiūrovai savo nuomonę apie pamatytus spekaklius galėjo išlieti raštu.

DRAMA: Plungės vaikų ir jaunimo teatro „Saula“ jaunimo grupė parodė dramą „O jei neliks vilties“, pasakojančią apie sudėtingą dviejų seserų gyvenimą, supančius pasaulio baisumus ir tuštybę. JN