„Be sienų: teatras vaikams ir jaunimui“ atkeliauja į Šiaulius

Lauros VANSEVIČIENĖS nuotr.
Šokio spektaklio „Neregėtas pasaulis“ idėja – kūrybiškai supažindinti kūdikius su pagrindiniais šokio elementais.

Sausio 20–25 dienomis Menų spaustuvė kartu su norvegų partneriais „Assitej Norge“ ir „Davvi – Centre for Performing Arts“ pradeda projekto „Be sienų: teatras vaikams ir jaunimui“ kelionę po Lietuvą su nemokama šiuolaikinių lietuviškų ir norvegiškų spektaklių vaikams ir jaunimui programa bei edukacinėmis veiklomis. Menų spaustuvė aplankys Dusetas, Birštoną ir Šiaulius.

Valstybiniame Šiaulių dramos teatre bus parodyti trys spektakliai.

Sausio 23 dieną bus galima išvysti 6–18 mėnesių kūdikiams skirtą spektaklį „Neregėtas pasaulis“.

Naujausias „Dansemos“ interaktyvus šokio spektaklis „Neregėtas pasaulis“ yra kupinas įvairiausių judesių, spalvų ir paviršių, žadinančių mažylių pojūčius ir ugdančių jų gebėjimą pastebėti detales, iš detalių jungti visumą ir kūrybiškai reaguoti į šokėjų siūlomas idėjas. Spektaklis kviečia vaikus tapti aktyviais veiksmo dalyviais ir tuo pačiu palieka mažyliams sprendimo laisvę, kada ir kaip jie norėtų įsijungti į spektaklio procesą.

Spektaklio idėja – kūrybiškai supažindinti kūdikius su pagrindiniais šokio elementais (erdve, laiku, energija) ir leisti mažyliams patirti šokį per judesį, spalvą, skirtingus scenografijos medžiagų ir šokėjų kostiumų paviršius bei muziką.

Sausio 24 dieną bus rodomas spektaklis „Building a Tent“ („Palapinės statymas“) 14–18 metų jaunimui.

„Norėtųsi pasidžiaugti, kad tarp jau sukurtų spektaklių šio projekto programoje ir naujas bendras Menų spaustuvės ir norvegų partnerio „Davvi“ darbas, spektaklis gimnazistams – „Building a Tent“. Šis spektaklis unikalus, laužantis stereotipus apie profesionalumą scenoje, kurtas 6 tarptautinių rezidencijų Norvegijoje ir Lietuvoje metu, o tarp kūrėjų – Norvegijos scenos menų profesionalai bei pirmą kartą scenoje kuriančios dvi šeimos – mamos ir jų sūnūs. Spektaklio tema ypač aktuali šiuolaikinėje visuomenėje. Jame kalbama apie įsiklausimą, artimą ryšį, bendrystę“, – sako projekto organizatorė, Menų spaustuvės vadovė Jolita Balandytė.

Sausio 25 dieną bus rodomas norvegų spektaklis UNI, skirtas 10–14 metų vaikams. Spektaklyje trys vyrai atlieka humoristinį akrobatinį numerį, sukurdami lengvą ir jaudinančią atmosferą. Publika patenka į netikrumo būseną, kuri atitraukia nuo realybės ir apgaule privilioja į tam tikrą priklausomybę nuo atlikėjų. Spektaklis prasideda atvirame ir paprastame kambaryje ir pamažu virsta intensyvia aplinka, kupina detalių.

Projekto „Be sienų: teatras vaikams ir jaunimui“ metu vyks ne tik spektakliai, bet ir nemokamos edukacinės veiklos: „Jaunasis kritikas“ (skirta 10–14 metų moksleiviams), dirbtuvės skirtingo amžiaus vaikams ir dirbtuvės profesionalams – pedagogams ir kultūros lauko atstovams, dirbantiems su vaikais ir jaunimu.