Bardų festivalis „Akacijų alėja“ kuria atlikėjų legendas

Bardų festivalis „Akacijų alėja“ kuria atlikėjų legendas

Bardų festivalis „Akacijų alėja“ kuria atlikėjų legendas

Bardų festivalio „Akacijų alėja“ rengėjai kviečia pasiruošti savo kalendorius – šiais metais Kulautuvos pušų amfiteatrą dainuojamoji poezija užpildys liepos 12 dieną, nuo 17 valandos. Pagaliau atskleidžiami festivalio dalyvių vardai, apipinti legendomis: nuo mimų iki lyriškų rokerių.

Simona SIMONAVIČĖ

simona@skrastas.lt

Tarp atlikėjų – „ateiviai“

Nekomercinio, nemokamo festivalio „Akacijų alėja“ organizatoriai kviečia jaukiai įsitaisyti ant pledų ar atsiremti į pušį ir panirti į prasmingų dainuojamosios poezijos tekstų žiedynus.

Bardų festivalį „Akacijų alėja“ tradiciškai pradės konkursų laureatais tapę jaunieji bardai, vėliau į sceną lips publikai gerai žinomi atlikėjai – pereigos dalis „Akustinė muzika“, didysis koncertas „Akacijos ieškojimas“ ir užbaigos dalis „Linksminkimos!“.

Festivalyje dainuojamosios poezijos atlikėjų ratas sąmoningai praplėstas vertingais „ateiviais“ iš roko, bliuzo, kantri, populiariosios ar liaudies muzikos erdvių.

„Svarbiausia, kad scenoje butų asmenybė. Vienintelė dekoracija – į ekraną transliuojamas atlikėjo veidas, rankos, kai apnuoginama siela prieš dešimtis tūkstančių klausytojų, ištroškusių žodžio tiesos ir grožio“, – įsitikinęs festivalio prodiuseris Virgis Stakėnas.

Per keturiolika festivalio gyvavimo metų susiformavo prasmingų tradicijų, kurias kasmet papildo naujovės bei siurprizai. Šiemet bardų festivalis scenoje ir šalia jos pasiūlys ne vieną malonią staigmeną tiek jauniesiems, tiek daug poezijos savo gyvenime girdėjusiems klausytojams.

Dainuos keistuoliai ir rokeriai

V. Stakėnas pasakoja bardų festivalio dalyvių legendas. Tikimasi, jog marga puokštė atlikėjų pritrauks rekordinį žiūrovų būrį.

Publikai sielą apnuogins architektas skaudžiai pilietinei parodijai į roko sceną atsinešęs grimą ir uniformos kostiumą. Tai – „Anties“ lyderis Algis Kaušpėdas. Specialiai „Akacijų alėjai“ atlikėjas parengė išskirtinę programą.

Pasirodys niekaip neapsisprendusieji, kas jiems geriau: vaidinti ar muzikuoti. Todėl vaidindami jie muzikuoja ir muzikuodami vaidina. Grupė „Keistuolių teatras“ yra pavyzdys, kaip gyvenant „aukštyn kojom“ sutikti savo „Smaragdo miesto burtininką“.

Į sceną lips atlikėjas, grupės „Bix“ lyderis Saulius Urbonavičius-Samas, kurio muzikos pavyzdžiais „gąsdino“ vaikus, jį vertino dar tik turėsiantys vaikų, nuo jo slėpėsi estrados limonadas, o draugysčių su juo siekė visi muzikos klanai. Samas šįkart pasirodys vienas, ne riaumodamas roką, bet su lyriškomis baladėmis.

Po septynerių metų sugrįš pranašas, atspėjęs savo būsimos savitremties vietą – Airijoje gyvenantis grupės „Airija“ lyderis Darius Mileris-Nojus, atletas su poeto širdim, dzūkas vikingas.

Prieš žiūrovų teismą stos muzikos Džuljeta dainininkė Raminta Naujanytė-Bjelle. Gitara brazdins Ainis Storpirštis – gyvas įrodymas, kad obuolys nuo obels netoli terieda.

Kulminacija – paslaptinga

Uždainuos mimai, kurie turi daug ką pasakyti – profesionalių aktorių duetas „Neteisėtai padaryti“. Grojusieji karaliams ir princams, savo strykais galintys kraujo spalvą iš raudonos paversti mėlyna – mažas kamerinis orkestras „Intermezzo“ su tradicine ir (ne)muzikos orientacija.

Pasirodys etnokultūrologas, dainų autorius ir atlikėjas, aukštaitiškos tarmės puoselėtojas Algirdas Svidrinskas. Dainuojamąją poeziją taip pat lies folk-kantri dinozauras, išgyvenęs abejonių ir abejingųjų ledynmetį – jo prodiuseris V. Stakėnas.

Kulminacija taps išskirtinio svečio iš užsienio pasirodymas, kurio vardo organizatoriai dar neatskleidžia.

„Jo grupė – brežnevinių gniaužtų suspaustų šalių „Bitlai“. Jį, lyderį, tapatina su Džonu Lenonu“, – apibūdinamas dainininkas. Su atlikėjo dainomis užaugo dabartinio jaunimo seneliai, jį žino tėveliai, atranda anūkai, jo dainas dainuoja, tekstus cituoja versdami gyvosiomis sentencijomis.

Bardų festivalį „Akacijų alėja“ organizuoja Kauno rajono savivaldybė ir UAB „Combo united service“. Renginys – nemokamas. Daugiau informacijos galima rasti www.akacijualeja.lt.

Pauliaus GASIŪNO nuotr.

ATLIKĖJAS: Rokeris architektas, grupės „Antis“ lyderis Algis Kaušpėdas specialiai „Akacijų alėjai“ parengė ypatingą programą.