„Baltų centras“ minėjo 20-metį

Artūro STAPONKAUS nuotr.
„Baltų centro“ vadovė Regina Kvašytė kalbėjo apie asociacijos indėlį į Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimą.

Šiaulių miesto savivaldybės posėdžių salėje vyko Šiauliuose veikiančio „Baltų centro“ 20-mečio minėjimas.

Jubiliejaus proga sveikinimą atsiuntė Latvijos Respublikos prezidentas Egilas Levitas. „Labai vertinu tai, ką „Baltų centras“ yra nuveikęs per 20 metų! Ypač dėkoju centro vadovei poniai Kvašytei – daugelio veiklų iniciatorei ir vykdytojai! Linkiu asociacijai „Baltų centras“ aktyviai tęsti darbą latvių ir lietuvių tautų labui!“ – linki prezidentas.

20-mečio renginyje dalyvavo „Baltų centro“ nariai, draugai ir partneriai iš Šiaulių, Rygos, Liepojos, Vilniaus. Dalyvius pasveikino Šiaulių miesto mero pavaduotojas Egidijus Elijošius ir konsulė Dalia Naktinytė iš Lietuvos ambasados Latvijoje.

Susitikime aptartas buvusių ambasadorių ir dvišalių santykių ekspertų Nerio Germano (Lietuva) ir Ginto Jegermanio (Latvija) parengtas pranešimas „Latvijos ir Lietuvos strateginiai įsipareigojimai ir pasirinkimai neramumų ir didžiųjų valstybių varžymosi amžiuje. Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimo perspektyvos“.

Latvių kalba pranešimą pristatė G. Jegermanis, į lietuvių kalbą vertė „Baltų centro“ vadovė Regina Kvašytė.

R. Kvašytė, „Baltų centrui“ vadovaujanti nuo įkūrimo, kalbėjo apie asociacijos indėlį į Lietuvos ir Latvijos bendradarbiavimą. Pernai R. Kvašytei buvo įteiktas įteikė 2021 metų Baltų apdovanojimas.

„Baltų centras“ buvo įregistruotas beveik per Latvijos nepriklausomybės dieną (minima lapkričio 18 dieną) – 2002 metų lapkričio 20-ąją, o veiklą pradėjo 2003 metais. Centras per 20 metų organizavo susitikimus, konferencijas, paskaitas, parodas, knygų pristatymus, Šiauliuose ne kartą viešėjo abiejų šalių ambasadoriai, latvių rašytojai.

„Baltų centrą“ su jubiliejumi sveikino Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė ir Bibliografijos-informacijos skyriaus vedėja Rima Giržadienė, Liepojos universiteto rektorė Dacė Markus, laikraščio „Mokslo Lietuva“ redaktorius Jonas Jasaitis, Lietuvių kalbos draugijos pirmininkė Genovaitė Kačiuškienė, Vilniaus universiteto latvių literatūros dėstytoja ir vertėja Laura Laurušaitė, Šiaulių turizmo informacijos centro direktorė Rūta Stankuvienė ir kiti. Koncertavo folkloro ansamblis „Dimzēns“ iš Jelgavos.

Prieš renginį svečiai apsilankė Šiauliuose veikiančiame baltų kultūros pažinimo centre „Baltų kelias“.