„Baltiškosios jungtys“ Lieporių bibliotekoje

„Baltiškosios jungtys“ Lieporių bibliotekoje

„Baltiškosios jungtys“ Lieporių bibliotekoje

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filiale praeitą savaitę vyko kasmetinė sueiga, skirta Latvijos nepriklausomybės dienai.

Rytmetyje „Baltiškosios jungtys“ svečiavosi trys Žeimelio darželio-daugiafunkcio centro darbuotojos, atvežusios unikalią lietuvių ir latvių bendradarbiavimo patirtį.

Šiame Šiaurės Lietuvos miestelyje, kur nuo amžių bendraujama dviem baltų kalbomis, šnekėti latviškai yra mokomi ir mažieji jo gyventojai.

Bendradarbiavimo programas „Latvijos–Lietuvos pasienio regiono ikimokyklinio ugdymo įstaigų bendradarbiavimo sistemos sukūrimas“ ir „Tarptautinis bendradarbiavimas bei tradicijų išsaugojimas Žiemgalos regione“ subrandino ir įgyvendino miestelio šviesuolės Laimos Karpavičiūtės suburta komanda.

Bendradarbiavimas sugrąžino abiejų valstybių pasienio regiono žmonių ryšius, atgaivino paveldėtą bendrumą.

Šią bendrystės patirtį buvo sumanyta perteikti ir šiauliečiams. Noriai atsiliepė bibliotekos partneriai – lopšelio–darželio ,,Varpelis“ auklėtiniai. Mažieji šiauliečiai noriai mokėsi autentiškų žaidimų, ratelių abiem kalbomis.

Antrojoje renginio dalyje pedagogė L. Karpavičiūtė pasakojo apie ilgametę Žeimelio darželio ,,Ąžuoliukas“ bičiulystę su Saulainės lopšelio-darželio ,,Marpukytė“ (Ramunė), bendradarbiavimą su įžymiais latvių etnokultūros tyrinėtojais, aptarė latvių kalbos mokymąsi pagal ankstyvojo užsienio kalbos mokymo programą.

Šios prasmingos veiklos vaisius – dvikalbiai metodiniai leidiniai ikimokyklinio ugdymo pedagogams "Latvijos ir Lietuvos pasienio tradicinė Žiemgalos kultūra" ir "Judėjimo džiaugsmas visai dienai". Čia gausu vertingų patarimų pedagogams, sukaupta išsami dvikalbių dainų, žaidimų, ratelių antologija.

Pabaigoje buvo klausomasi ir mokomasi latviškų dainų. Sueigoje dalyvavę Šiaulių latviai prisiminė jų tėvų laikų melodijas, kurias jau buvo primiršę.

Renginį papuošė Irenos Rudienės baltiškos verbos ir Antoninos Pukėnienės tapyti Kuržemės miestų vaizdai.

Nijolė Petraitytė,

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filialo vyresnioji bibliotekininkė

Bibliotekos nuotr.

VIEŠNIOS: Rytmetyje „Baltiškosios jungtys“ svečiavosi trys Žeimelio darželio-daugiafunkcio centro darbuotojos, atvežusios unikalią lietuvių ir latvių bendradarbiavimo patirtį.