Baltijos menininkai susivienijo parodoje

Baltijos menininkai susivienijo parodoje

Baltijos menininkai susivienijo parodoje

Ketvirtadienį Šiaulių dailės galerija pakvietė į trijų draugaujančių miestų – Jelgavos (Latvija), Pernu (Estija) ir Šiaulių – menininkų vaizduojamojo meno parodos „777“ atidarymą.

Irena BUDRIENĖ

irena@skrastas.lt

Draugystė trunka ilgai

Ši paroda – tradicinė, į Šiaulius atkeliaujanti kas treji metai. Kasmet paeiliui paroda keliasi vis į kitą draugaujantį miestą.

Kadangi šiųmetė paroda skiriama 777-ajam Šiaulių gimtadieniui, organizatoriai menininkams iškėlė užduotį atspindėti šiuos skaičius.

Estai į parodą atsivežė septynių dailininkų darbus. Latviams atstovavo trijų menininkų Grinbergų šeima. „Mūsų dailininkų pavardės prasideda G raide, kuri abėcėlėje yra septinta“,– aiškino latviai. Šiauliečiai parodai pateikė tris kartus po septynis menininkų darbus.

Kuratorius Virginijus Kinčinaitis sakė specialiai pasirinkęs jauniausius miesto kūrėjus – daugiausiai dailę studijuojančius studentus. Šiauliečiai parodoje eksponuoja savo „Facebook“ profilio nuotraukas, kurios dažnai tampa savotiškos meninės raiškos forma – kiekvienas jaunas žmogus virtualioje erdvėje save nori pristatyti kuo originaliau ir individualiau.

Latviai taiko, estai šokiruoja

Latviai parodoje pristatė ir šiuolaikinio, ir taikomo meno pavyzdžių. Vazos, skulptūros, subtiliai ir prabangiai įrišti poezijos ir literatūros tomeliai, net sodo baldai – daiktai, kurie daugeliui praskaidrintų kasdienybę. Jelgava, iš kurios atvyko kūrėjai, garsėja puikia taikomojo meno mokykla.

Kita nuotaika estų menininkų stovykloje. Ekspresyviu aktu ir šiuolaikiniu performansu nustebinti norintiems estams ne be reikalo skirta pagrindinė ekspozicijos salė. Estų kuratoriaus Leonardo Alar Raudoja žodžiais, kūrinius atvežę menininkai yra gerai žinomi ir pasauliniame kontekste – darbus eksponavę Europoje, Amerikoje, Pietų Korėjoje ir kitur.

Performanso žvaigždė estų menininkė Billeneeve atvirai pasišaipė iš šiauriečiams būdingo besaikio alkoholio vartojimo. Susirinkusiesiems ji dalijo išgerti bespalvio skysčio, kurį iš kibirų, su užrašais – „degtinė“ ir „nuodai“ pilstė į stiklinaites. Vėliau nuo darbo ir gėrimo įkaitusi žvaigždė save vėsino ant galvos tirpdydama ledo luitą.

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.

MODIFIKACIJA: Latvių menininko Mario Grinbergo fotografija ir rašaline spauda sukurtas triptikas „Viens – du – trys genetinė modifikacija“ įspėja apie šiuolaikinio žmogaus tykančius pavojus.

SKULPTŪRA: Iš akmens masės, porceliano, glazūros, molio ir akrilo latvių menininkės Ilzės Emsės Grinbergos sukurta „Undinėlė II“ traukė parodos lankytojų akį.

LEDAS: Estų performanso žvaigždė Billeneeve atvirai pasišaipė iš šiauriečiams būdingo besaikio alkoholio vartojimo. Įkaitusi menininkė save vėsino ant galvos laikydama ledo luitą.