„Balkono“ premjera Šiaulių publikai

„Balkono“ premjera Šiaulių publikai

„Balkono“ premjera Šiaulių publikai

Šeštadienio vakarą lietuviško kino gerbėjai rinkosi į „Atlantis Cinemas“, kur šiauliečiams pristatytas režisierės Giedrės Beinoriūtės naujausias filmas “Balkonas“. Filmo informacinis rėmėjas — “Šiaulių kraštas“.

Svajūnas SABALIAUSKAS

svajunas@skrastas.lt

Sovietiniai aštuoniasdešimtieji

Į filmo pristatymą atvyko režisierė Giedrė Beinoriūtė, pagrindinių vaidmenų atlikėjai Elzbieta Degutytė, vaidinanti Emiliją, ir Karolis Savickis, vaidinantis Rolaną, bei „Balkono“ prodiuserė Jurga Gluskinienė. “Balkonas“ — pirmasis studijos “Monoklis“ filmas.

Filme atkuriami sovietiniai aštuoniasdešimtieji. Veiksmas vyksta mažame provincijos miestelyje. Vienuolikmetės Emilijos kaimynystėje po tėvų skyrybų apsigyvena jos bendraamžis Rolanas su tėčiu. Vaikai susibičiuliauja, tačiau bendrauja sėdėdami kiekvienas savo balkone, o kambaryje — per „rozetę“.

Emilijos tėvai taip pat ruošiasi skirtis, todėl vaikai turi bendrų temų. Bet jų bendravimas balkone sustoja, kai Emilija iškrenta iš antro aukšto balkono, ir tėvas uždraudžia jai žaisti ir bendrauti balkone. Vaikai nugali visas kliūtis ir eina į tikrą pasimatymą.

Spektaklio režisierė sakė, jog filmą paskatino kurti jos draugės vaikystės istorija.

Jaunieji vaidintojai nesusidraugavo

Jaunieji aktoriai Elzbieta ir Karolis po premjeros „Šiaulių kraštui“ sakė, jog į filmą pateko praėję nemažą atranką.

Karolis sakė, jog jo kurtas Rolano vaidmuo nuo jo skiriasi. O Elzbietos Emilija panaši į pagrindinio vaidmens atlikėją. Elzei patinka klausytis ir kartoti sakomą tekstą.

Elzbieta su Karoliu prisipažino, jog besifilmuojant buvo apsipykę, bet muštynių neįvyko.

Vaikai pasakojo, jog draugavo tik filmavimo aikštelėje. Pasibaigus filmavimams, nesusiskambina ir nesibičiuliauja. Susitinka filmo pristatymuose.

Vaikams patiko filmuotis, bet kai kurie epizodai erzindavo. Pavyzdžiui „grybukų“ valgymas.

Elzbietai reikėjo kristi iš antro aukšto. „Buvo pastatyti pastoliai, ant jų buvo čiužiniai, turėjau kristi, nebuvo baisu. Kaskadininkas timteldavo už kojos, kad atrodytų įtikinamiau“, — filmavimo epizodą pasakojo jaunoji aktorė.

Elzbietai labai patiko dirbti su Rolandu Kazlu, kuris filme — jos tėtis ir milicijos darbuotojas. O Karoliui — su Emilijos mamą vaidinusia Viktorija Kuodyte ir, žinoma, Rolandu Kazlu.

Filme vaidinę vaikai sako, jog mokykloje bendraklasiai šiek tiek šaiposi. Jaunieji aktoriai mano, kad iš pavydo.

Balkonų ieškojo du mėnesius

Aštuntąjį dešimtmetį režisierė prisipažino pasirinkusi, nes šis laikmetis kelia sentimentus, tai — sugrįžimas į vaikystę.

Beje, viena sunkiausių užduočių buvo surasti tinkamus balkonus ir nepakeistą sovietmečio vaizdą.

Aktorių drabužiai surasti, perkrausčius tėvų, draugų rūbų spintas, dalis — Kino studijoje. Joje „atrasta“ ir bačka, iš kurios sovietmečiu buvo pilstoma gira.

Norint žiūrovus sugrąžinti į aštuoniasdešimtuosius, reikėję net įtikinti žmones, kurių bute filmuota, jog būtina plastikinius langus pakeisti sovietmečio mediniais.

Anot filmo kūrėjų, gal ir buvo galima surasti kitą butą, turintį medinius langus, bet kad šalia būtų du neįstiklinti balkonai, pro kuriuos ir bendravo vaikai, buvę sunku.

„Balkonų ieškojome apie du mėnesius. Atrodė, kad tokių balkonų jau nebėra. Juos suradome Rūdiškėse, šalia Vilniaus. O suradę neturėjome kito pasirinkimo: arba įtikinti žmones keistis langus, arba filmas būtų žlugęs“, — šypsosi režisierė.

Prasidėjus filmavimui, reikėję iš kiemų išvaryti automobilius. Elzbieta prisiminė, kad vieną epizodą reikėjo pervaidinti, nes, jį filmuojant, praskrido lėktuvas.

„Net pirmam kadre, filmuojant iš oro baliono, fone pravažiuoja “bulka“, bet dizaineriai ją “užpaišė“ ir pakeitė “Volga“, — sakė režisierė.

Mintis sukurti „Balkoną“ režisierei atėjo dar 2000 metais, tačiau darbas vijo darbą ir realus filmo kūrimas prasidėjo praėjusių metų rudenį, gavus finansavimą.

AKTORIAI: Į „Balkono“ pristatymą atvyko pagrindiniai filmo veikėjai — Elzbieta Degutytė, vaidinanti Emiliją ir Karolis Savickis, vaidinantis Rolaną. 

REŽISIERĖ: „Balkono“ režisierė Giedrė Beinoriūtė filmo idėją brandino keletą metų. 

Jono TAMULIO nuotr.

SOVIETMETIS: Filmas „Balkonas“ žiūrovus nukelia į praėjusio šimtmečio aštuntąjį dešimtmetį. 

Alionos BOND nuotr.

IŠNAŠA: „Balkonų ieškojome apie du mėnesius. Suradę neturėjome kito pasirinkimo: arba įtikinti žmones keistis langus, arba filmas būtų žlugęs.