Baigta tvarkyti Baisogalos dvaro ledainė

KIC nuotr.
Baisogalos dvaro ledainė po remonto.

Kultūros infrastruktūros centro (KIC) užsakymu baigta tvarkyti Baisogalos (Radviliškio r.) dvaro sodybos ledainė – vienas iš devyniolikos šio didžiulio komplekso statinių, tarp kurių yra ir rūmai, arklidė, oranžerija, svirnas, tvartai, kluonai.

Baisogalos dvaro istorijos pradžia laikomi 1796 metai ir skiriami trys jo vystymosi etapai. Iki 1830 metų buvo suformuota centrinė sodybos dalis, 1830–1896 metais dvaro teritorija buvo gerokai išplėsta, įveistas parkas, o 1896–1912 metais dvaro savininkai daugiausia dėmesio skyrė gyvenamajai reprezentacinei zonai.

Minėta ledainė iškilo antruoju etapu. Ledainė pastatyta XIX a. antrojoje pusėje, maždaug tuo pačiu laiku kaip ir kumetynas, vėjo malūnas, šulinys – neogotikinių bruožų turintys romantizmo pastatai.

Paskutinį kartą ledainė buvo tvarkyta 2009 metais, bet jai jau reikėjo remonto: pamatų mūras buvo apiręs, fasadų elementai ištrupėję, sienų mūras vietomis padengtas samanomis, dumbliais, apatinė jo dalis pažeista drėgmės, druskų, rūsio vidaus mūras apiręs, užmūrytos ledų padavimo į rūsį angos ir panašiai.

Buvo atlikti tyrimai ir restauruota pamato akmenų apdaila, naujai pertinkuoti ir perdažyti visi fasadai, pakeisti langai, palangės, restauruotos rūsio akmenų sienos, įrengtos prieduobės rūsio langams, atlikta rūsio langų apdaila.