„Aušros“ muziejaus paroda atidaryta Varšuvoje

Edvardo TAMOŠIŪNO nuotr.
Paroda „Atrasti vaizdai. Grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus fotografijos estetika“ Varšuvoje bus eksponuojama tris mėnesius.

Gruodžio 7 dieną Karališkųjų Lazienkų muziejuje Varšuvoje (Lenkija) atidaryta fotografijų paroda „Atrasti vaizdai. Grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus fotografijos estetika“, pristatanti fotografo ir keliautojo Benedikto Henriko Tiškevičiaus (1852–1935) kūrybą. Parodą organizavo Šiaulių „Aušros“ muziejus, bendradarbiaudamas su Karališkųjų Lazienkų muziejumi Varšuvoje ir B. H. Tiškevičiaus fotografijų palikimo saugotojais Lietuvoje.

Atidarymo renginyje parodą pristatė Karališkųjų Lazienkų muziejaus direktorė Marianna Otmianowska, Šiaulių „Aušros“ muziejaus Fotografijos skyriaus vedėja, parodos koordinatorė Vilija Ulinskytė-Balzienė bei parodos kuratoriai dr. Dainius Junevičius ir dr. Małgorzata Maria Grąbczewska. Sveikinimo žodį tarė B. H. Tiškevičiaus fotografijų kolekcijos saugotojai, parodos rėmėjai Gražina Petraitienė ir Algirdas Petraitis. Atidaryme taip pat dalyvavo Lenkijos Respublikos prezidentūros atstovas, Užsienio politikos skyriaus vadovas Marcin Łapczyński, B. H. Tiškevičiaus vaikaičiai, Lenkijos ir Lietuvos kultūros institucijų atstovai, muziejininkai, mokslininkai, kiti svečiai.

Paroda „Atrasti vaizdai. Grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus fotografijos estetika“ yra iki šiol išsamiausia fotografo kūrybos apžvalga ir vienas solidžiausių senosios Lietuvos fotografijos pristatymų Lenkijoje. Parodą globoja Lietuvos Respublikos prezidentas Gitanas Nausėda ir Lenkijos Respublikos prezidentas Andrzej Duda.

Lankytojams Karališkųjų Lazienkų muziejuje pristatoma apie 200 fotografijų iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus, Lietuvos nacionalinio dailės muziejaus, Kauno rajono muziejaus, Trakų istorijos muziejaus rinkinių ir Gražinos Petraitienės privačios kolekcijos. Nuotraukose fotografas Tiškevičius atsiskleidžia kaip keliautojas, portretistas, atidus kaimo realijų stebėtojas, savo gyvenimo dokumentuotojas ir istorinių siužetų kūrėjas.

„Tai – mūsų kultūrinė intervencija į Varšuvą, – sako Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza. – Su parodomis esame buvę Niujorke, Paryžiuje, bet tai buvo iki karo. Austrijoje jau po nepriklausomybės paskelbimo buvo mūsų metalinių kryžių viršūnių paroda. Žinoma, mūsų eksponatai keliauja po jungtines Lietuvos muziejų parodas, bet tokio atvejo, kad patys parodą pristatytume Varšuvoje, karališkuose rūmuose, nebuvo.“

Ne viena „Aušros“ muziejaus paroda eksponuota Latvijoje, Estijoje, bet, pasak direktoriaus, šios šalys – beveik namai.

Anksčiau grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus fotografijų paroda buvo eksponuota Šiaulių fotografijos muziejuje, Raudondvaryje (Kauno r.), Vilniuje, Nacionaliniame dailės muziejuje.

„Tai – išskirtinis mūsų turtas, suvažiavęs į Lietuvą po gabaliuką. Tiškevičius yra pastatomosios fotografijos, meninės fotografijos pradininkas, tai be galo svarbu. Yra jo įamžinti Lietuvos, dabartinės Baltarusijos, Prancūzijos vaizdai. Mums svarbu ir antropologine prasme, jo fotografijose atspindėti žmonės, tipažai, mada, gyvensena, būdas, tai neįkainojamas turtas. Džiaugiamės, kad tai, ką turime, įdomu ir Lenkijai, sostinei. Su šia paroda planuojame keliauti ir į Prancūziją „, – sako R. Balza.

Paroda „Atrasti vaizdai. Grafo Benedikto Henriko Tiškevičiaus fotografijos estetika“ Varšuvoje veiks iki kitų metų kovo 10 dienos.