Aukštaitis Žemaitijoje populiarina klumpes

Aukštaitis Žemaitijoje populiarina klumpes

Aukš­tai­tis Že­mai­ti­jo­je po­pu­lia­ri­na klum­pes

Meist­ras ne­di­de­lė­se stak­le­lė­se įsi­ver­žė dvi klum­pes ir ro­do, kaip jos da­ro­mos. Žiū­ro­vai – kur­šė­niš­kiai vai­kai, ku­riems klum­pės jei ir ži­no­mos, tai tik iš kny­ge­lių bei pa­sa­ko­ji­mų. Tai­gi, tau­to­dai­li­nin­kas jiems su­ren­gė dar vie­ną pa­mo­ką.

Al­gi­man­tas BRI­KAS

brikas@skrastas.lt

Ti­ko ir ma­žiems, ir di­de­liems

Ute­niš­kis tau­to­dai­li­nin­kas Vy­tau­tas Še­me­lis Kur­šė­nuo­se, Et­ni­nės kul­tū­ros ir tra­di­ci­nių ama­tų cent­re, sa­vo klau­sy­to­jus mo­kė: „Kai pirk­si­te klum­pes, bū­ki­te bud­rūs, kad jū­sų neap­mau­tų. Įki­ša­te į klum­pę ko­ją, o čia dar pirš­tą ki­ša­te – tu­ri tilp­ti. Ta­da klum­pės bus tin­ka­mo dy­džio.“ Ir bū­ti­na avė­ti klum­pes, ap­si­mo­vus vil­no­nes ko­ji­nes – kuo sto­res­nės, tuo ge­riau.

Sve­čias pa­sa­ko­jo, kad že­mai­čiai klum­pes avė­da­vo kiek­vie­ną die­ną, nuo ry­to iki va­ka­ro, dirb­da­mi ko­ne vi­sus dar­bus. Tik ne­mėž­da­vo mėš­lo, nes į klum­pes pri­bėg­da­vo sru­tų, to­dėl pra­dė­da­vo sli­di­nė­ti ko­ja, near­da­vo dir­vos, ka­dan­gi pri­by­rė­da­vo grums­tų, ne­va­žiuo­da­vo į miš­ką mal­kų, kad ne­pri­by­rė­tų snie­go, ir nei­da­vo su klum­pė­mis į šo­kius.

Pa­ven­čių mo­kyk­lo­je sto­vyk­lau­jan­čius moks­lei­vius į su­si­ti­ki­mą su V. Še­me­liu at­ly­dė­ju­si mo­ky­to­ja Ja­ni­na Vai­no­rie­nė pa­sa­ko­jo, kad jos ba­by­tė į mo­kyk­lą ei­da­vu­si, avė­da­ma klum­pes. Ji bė­do­da­vu­si, kad į klum­pes pri­si­neš­da­vo snie­go ir bū­da­vo la­bai sli­du. Ba­by­tė mi­nė­ju­si, kad paė­jė­da­vę gal de­šimt met­rų, klum­pes vie­ną į ki­tą nu­dau­žy­da­vę, ir vėl ei­da­vę.

V. Še­me­lis, vi­du­ry­je pa­tal­pos ant grin­dų pri­si­dė­jęs klum­pių, įvai­rių įran­kių, pa­si­sta­tęs spe­cia­lų sto­ve­lį, aiš­ki­no, kaip jos da­ro­mos.

Klum­pes da­ro iš lie­pos, tuo­pos, juo­dalks­nio, žil­vi­čio. Vy­riš­kos ga­li bū­ti da­ro­mos ir iš ber­žo, bet jos bū­na sun­kes­nės.

Pie­muo, lin­kęs pa­spar­dy­ti grums­tus, ak­me­nis, per me­tus su­dė­vė­da­vo dvi po­ras klum­pių. Šei­mi­nin­kui, tau­pan­čiam sa­vo daik­tą, šio apa­vo už­tek­da­vo me­tams.

Po­pu­lia­ri­na

Ute­niš­kis V. Še­me­lis tvir­ti­no, kad jis ir Že­mai­ti­jo­je nė­ra re­tas sve­čias. At­va­žiuo­jąs į Šiau­lių ra­jo­no me­ro An­ta­no Be­za­ro so­dy­bą, esan­čią už Mi­cai­čių, Ta­diš­kė­je. Šio­je so­dy­bo­je jis ka­ląs skulp­tū­ras, čia jų ir ga­li­ma pa­ma­ty­ti.

Klum­pes pra­dė­jęs da­ry­ti prieš tre­je­tą mė­ne­sių. Ne­leng­va ap­si­rū­pin­ti įran­kiais, nes, anot V. Ši­me­lio, „kal­viai, at­si­pra­šant, pa­vir­to į su­vi­rin­to­jus“ – pre­ky­bos cent­re nu­si­per­ka skar­de­lių ir jas su­vi­ri­na.

O ir pri­dro­žus klum­pių, ne­ži­nia, kur jas dė­ti. V. Še­me­lis ži­no, kad Olan­di­jo­je per me­tus jų pa­ga­mi­na ir par­duo­da po ke­tu­ris mi­li­jo­nus. Ir su­ku­ria­ma dau­gy­bė dar­bo vie­tų. Klum­pės – šios ša­lies sim­bo­lis. Jas ap­sia­vę, olan­dai į kie­mą pa­si­vaikš­čio­ti ei­na. Jie puo­se­lė­ja sa­vo tra­di­ci­jas.

Tau­to­dai­li­nin­kas V. Še­me­lis edu­ka­ci­nes pa­mo­kas pra­dė­jo reng­ti dar 1980 me­tais. Mo­kė py­ni­mo iš vy­te­lių, me­džio skulp­tū­ros su­bti­ly­bių. Da­bar atė­jo me­tas klump­dir­bys­tei.

Šiau­lių ra­jo­no et­ni­nės kul­tū­ros ir tra­di­ci­nių ama­tų cent­ro di­rek­to­rė Bi­ru­tė Poš­kie­nė sa­ko, kad ren­gi­nys cent­re suor­ga­ni­zuo­tas V. Še­me­lio ini­cia­ty­va. Aukš­tai­ti­jo­je praei­ty­je bū­da­vo vaikš­čio­ja­ma su med­pa­džiais, o Že­mai­ti­jo­je vie­nas iš pa­grin­di­nių apa­vų bu­vo klum­pės. Ute­niš­kis tau­to­dai­li­nin­kas ir pa­no­ro at­vyk­ti, pa­ro­dy­ti, kaip da­ro­mos klum­pės.

Sve­čiui su­reng­ta eks­kur­si­ja po cent­rą. Ja­me yra ir iš švie­saus at­mi­ni­mo kur­šė­niš­kio Adol­fo Tu­raus­ko par­si­vež­tų klum­pių.

V. Še­me­lis pa­kvies­tas edu­ka­ci­nius už­siė­mi­mus ves­ti ir šie­met rugp­jū­čio pra­džio­je Pae­že­riuo­se vyk­sian­čio­je et­no­kul­tū­ros sto­vyk­lo­je.

Au­to­riaus nuo­tr.

MEIST­RAS: Ute­niš­kis tau­to­dai­li­nin­kas Vy­tau­tas Še­me­lis pa­sa­ko­jo ir rodė, ko­kios bū­na klum­pės, kaip jos da­ro­mos.

AT­RA­DI­MAS: Dau­ge­lis vai­kų pir­mą kar­tą pa­ma­tė, kaip at­ro­do jų pro­tė­vių dė­vė­tas apa­vas.

REN­GI­NYS: Vy­tau­tas Še­me­lis šį­kart sa­vo pa­sa­ko­ji­mu su­do­mi­no bū­rį vai­kų.