„Aukso paukštė“ už gyvenimo nuopelnus – šiaulietei R. Vaišnorienei

D. UMBRASO/LRT.lt nuotr.
Dainų šventės koncerte „Skambėkite, kanklės“ aukščiausias „Aukso paukštės“ apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus tautinei kultūrai“ įteiktas šiaulietei Reginai Vaišnorienei (dešinėje).

Šv. Jonų bažnyčioje Vilniuje vyko į Lietuvos 100-mečio dainų šventės „Kad giria žaliuotų“ programą įsiliejęs kanklių muzikos koncertas „Skambėkite, kanklės“. Koncerte dalyvavo geriausi Šiaulių miesto ir regiono tautinių instrumentų atlikėjai, o šio koncerto meno vadovė – šiaulietė Regina Marozienė, Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos direktorė.

Koncerto pradžioje Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Siaulius Liausa įteikė svarbų mėgėjų meno apdovanojimą. Šiaulių krašto šviesuolei, pedagogei, kanklininkei, dirigentei, Šiaulių miesto garbės pilietei Reginai Vaišnorienei. Šiaulietei įteiktas Lietuvos nacionalinio kultūros centro aukščiausias „Aukso paukštės“ apdovanojimas „Už viso gyvenimo nuopelnus tautinei kultūrai“. Tai pirmas atvejis, kai toks apdovanojimas už gyvenimo nuopelnus įteikiamas Šiaulių regiono menininkui.

Atsiimdama apdovanojimą R. Vaišnorienė sakė, kad širdis džiaugiasi ne tik dėl savęs, bet ir dėl to, kad buvo kanklininkė, tęsė tradicijas, o jos mokiniai, draugai tęsia tradicijas ir toliau.

„Noriu padėkoti Lietuvos nacionaliniam kultūros centrui, kad buvome pastebėtos, kalbu už kanklininkes. Buvom pastebėtos, jog darom darbus, kurie reikalingi mūsų Lietuvai. Mielieji mano kolegos, mokiniai, čia – jūsų paukštė“, – šypsodamasi sakė R. Vaišnorienė.

Šv. Jonų bažnyčioje nuskambėjęs kanklių muzikos koncertas „Skambėkite, kanklės“ įprasmino svarbiausius ansamblinio kankliavimo Lietuvoje raidos istorijos momentus. Renginio programą sudarė tradicinių Lietuvos regionų kanklių bei koncertinių kanklių ansamblių pasirodymai. Tradicinio kankliavimo regioniškumą atskleidė aukštaičių, žemaičių ir Klaipėdos krašto bei suvalkiečių tradicinėmis kanklėmis šių regionų repertuarą skambinančių ansamblių pasirodymai.