Audėja ir akmentašys surengė parodą

Audėja ir akmentašys surengė parodą

Audėja ir akmentašys surengė parodą

Trečiadienį Kelmės krašto muziejuje atidaryta akmentašio, tautodailininko, meno kūrėjo Valdo Bandzos ir audėjos Birutės Kmitaitės darbų paroda.

Abu autoriai – žinomi savo amato meistrai ne tik Kelmės rajone, bet ir visoje Lietuvoje.

B. Kmitaitė austi išmoko iš savo mamos, su staklėmis nesiskiria daugiau kaip penkis dešimtmečius. Audžia ir dabar ąžuolinėmis staklėmis lovatieses, kurias vadina „divonais“, lino rankšluosčius, audeklus tautiniams drabužiams.

Pernai Ukmergėje vykusiame „Aukso vainiko“ renginyje B. Kmitaitė pelnė specialų prizą už ištikimybę tradicijai. Audėja sakė, jog jos gyvenimo pilnatvė neįsivaizduojama be Dievo namų ir audimo.

V. Bandza yra sukūręs apie 200 akmeninių skulptūrų, šešios skulptūros puošia Kelmę, likusios išsibarsčiusios po kitas Lietuvos vietoves. Akmentašys yra aktyvus akmentašių plenerų dalyvis, moko akmentašystės amato ir meno. Paklaustas, kaip gimsta jo darbai, Valdas Bandza sakė, jog dažnai prireikia ilgai į akmenį žiūrėti, kol supranti, ką iš jo galima iškalti. Kartais akmuo taip ir neleidžia įminti savo paslapties.

Audėjos Birutės Kmitaitės audimai, akmentašio Valdo Bandzos akmens darbai yra pripažinti tautinio paveldo produktais.

Autorinių parodų atidarymo proga audėją ir akmentašį sveikino rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Algis Krutkevičius, Kelmės kultūros centro direktorius Arnas Arlauskas, draugai ir amato kolegos.

Į parodų atidarymą susirinko ir Kelmėje šią savaitę vykstančių žemaičių etnomuzikavimo ir tradicinių amatų kursų dalyviai.

„Šiaulių krašto“ inf.

Dalios KARPAVIČIENĖS nuotr.

KŪRĖJAI: Akmentašys Valdas Bandza ir audėja Birutė Kmitaitė – gerai žinomi kūrėjai ne tik Kelmės rajone.

AUDIMAI: Nuo Birutės Kmitaitės audimų raštų akys raibsta.

AKMUO: Valdas Bandza yra sukūręs apie 200 akmens skulptūrų, parodoje eksponuojama tik nedidelė jo kūrybos dalis.