Atidaryta ekspozicija dailininko Gerardo Bagdonavičiaus name

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Ge­rar­do Bag­do­na­vi­čiaus na­me, Auš­ros al. 84, vi­suo­me­nei at­ve­ria­ma le­gen­di­niam dai­li­nin­kui skir­ta me­mo­ria­li­nė eks­po­zi­ci­ja.
Šiauliuose žymaus dailininko Gerardo Bagdonavičiaus (1901–1986) namuose įrengta jam skirta memorialinė ekspozicija. Vasario 10 dieną įvyko oficialus jos pristatymas. Ekspozicija atveriama ir visuomenei lankyti.

Muziejaus iniciatyva

Šiaulių „Aušros“ muziejus, pagrindinis dailininko palikimo saugotojas, G. Bagdonavičiaus name Šiauliuose, Aušros al. 84, įrengė ekspoziciją kartu su UAB „Ekspobalta“. Ekspozicijos įrengimą finansavo Šiaulių miesto savivaldybė.

Dailininkui G. Bagdonavičiui skirtos ekspozicijos pristatyme dalyvavo Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras, Šiaulių miesto savivaldybės atstovai. Ekspoziciją pristatė „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza.

Savivaldybės ir valstybės lėšomis 2018 m. buvo restauruotas vieno iš garsiausių XX a. Šiaulių dailininkų – Gerardo Bagdonavičiaus – gyvenamasis namas-studija. Dailininkas čia gyveno 1936–1986 m., čia buvo įkūręs privačią piešimo studiją, tad pastatas mena ne tik dailininką, bet ir daugelį kitų garsių vardų.

Medinį gyvenamąjį namą su mansarda, išraiškinga šoninio įėjimo lodžija ir balkonu, stilingu, ažūriniais raižiniais puoštu interjeru, dailininkas, manoma, susiprojektavo pats, galbūt, talkinant architektui Karoliui Reisonui. Pastatas pastatytas tuometinio miesto pakraštyje, naujai suformuotoje Aušros alėjos atkarpoje. Tai vienas išraiškingiausių medinių tarpukario modernizmo statinių Šiauliuose, 1992 m. įtrauktas į Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registrą.

Restauruotame pastate įsikūrė Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinis skyrius. Šiaulių „Aušros“ muziejus, kaip pagrindinis dailininko kūrybinio palikimo saugotojas, siekdamas puoselėti dailininko atminimą, parodyti jo nuopelnus ir įtaką meno raidai Šiauliuose ir Lietuvoje, pasiūlė name įrengti ekspoziciją. Šiaulių miesto savivaldybei skyrus lėšas, muziejus sukūrė jos koncepciją, kurią įgyvendino tarptautinę parodų ir ekspozicijų įrengimo patirtį turinti UAB „Ekspobalta“.

Atkurta dailininko erdvė

Memorialinei ekspozicijai skirta puošniausia namo dalis, kur buvo privati dailininko erdvė. Šias patalpas puošia krosnys su glazūruotu reljefinių koklių dekoru, o jų akcentas – ažūrine sienele atskirta poilsio erdvė. Ekspozicijos idėja – muziejinėmis priemonėmis perteikti dailininko asmenybės įvairiapusiškumą, daugiašakę jo kūrybą, pomėgius. Iškilęs uždavinys – maksimaliai išnaudoti nedidelę erdvę, įtaigiai suderinant originalią aplinką ir dailininko sukurtus objektus bei šiuolaikišką, koncentruotą informacijos pateikimą – buvo sėkmingai įgyvendintas.

Kiekviena ekspozicijos detalė apgalvota, pasakoja apie dailininko veiklų įvairovę ir jo asmenybės išskirtinumą. Ekspozicijoje ne tik gausu dailininko piešinių, fotografijų, tapybos darbų skaitmeninių kopijų, bet ir įrengta privati erdvė-kabinetas, kurioje didžioji eksponatų dalis yra memorialiniai, t. y. dailininkui priklausę daiktai: baldai, knygos, gaidų aplankai, buities reikmenys ir kt.

Nedidelė erdvė skirta G. Bagdonavičiui-fotografijos entuziastui. Tai fotografo darbo vieta, kuriai žavesio ir nostalgijos suteikia raudonos spalvos apšvietimas, sukuriantis jausmą, tarsi dailininkas, išryškinęs fotografijas ir dar drėgnas sukabinęs ant virvutės, trumpam išėjo į kitą kambarį.

Įrengtoje ekspozicijoje palikta vietos jos plėtrai, kūrybinių-meninių idėjų įgyvendinimui.

Naujoji ekspozicija bus prieinama visiems norintiems ją aplankyti. Šiaulių turizmo informacijos centras organizuos ekskursijas dailininko G. Bagdonavičiaus name. Kadangi pastate įsikūrusi kultūros paveldo institucija, derinantis prie jos darbo laiko, pastatą ir ekspoziciją bus galima aplankyti pirmadieniais – ketvirtadieniais nuo 10 val. iki 16 val., penktadieniais nuo 10 val. iki 15 val., organizuotomis 10–15 lankytojų grupėmis (su lydinčiu asmeniu). Į ekskursijas reikės registruotis iš anksto telefonu +370 41 523 110 arba el. paštu ekskursijos@visitsiauliai.lt. Apie ekskursijas bus skelbiama interneto svetainėje https://www.visitsiauliai.lt, socialiniuose tinkluose.