Atgijusiame Kleboniškių kaime prasidėjo Senųjų amatų ir edukacijų dienos

Augustės LABENSKYTĖS nuotr.
Lankytojus domino kalvio darbas.

Birželio 17 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) visą dieną darbavosi prityrę meistrai, amatininkai – vyko pirmasis šių metų edukacinio ciklo „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ renginys.

Gatvinio kaimo gryčiose, kiemuose, senųjų medžių pavėsiuose Radviliškio krašto ir kitų regionų tautodailininkai, sertifikuoti amatininkai, muziejininkai demonstravo amatus ir senuosius kasdienius darbus, sukvietė į kūrybines dirbtuves. Veiklų netrūko – tik spėk klausytis, mokytis!

Puodžius įkvėpė gyvybės moliui – visi norintieji galėjo nusižiesti, dekoruoti molinuką, jis vėliau bus išdegtas ir lankytojai savo kūrinį galės atsiimti ten, kur ir paliko – Kleboniškių kaimo buities muziejuje. Nuo kalvės rūko dūmai, kaukšėjo geležis, o šalia į dangų kilo metalinės saulutės. Dievdirbio rankos nuglostė medinį Dievą, medžio drožėjo – klumpes, paveikslus, paukštelius. Pintinių pynėja mokė pynimo amato – įsibėgėja uogų sezonas.

Kaimo gryčiose veikė ir didelių, ir mažų lankytojų mėgstamos dirbtuvėlės – lėlių iš skiaučių rišimo, sodų rišimo, virvelių vijimo. Dirbtuvėlių edukatorės parodė, kaip iš skiaučių, šiaudų, siūlų galima sukurti mielus ir gražius suvenyrus, žaislus.

Senovinių odinių dirbinių gamybos dirbtuvėlių šeimininkas archeologas dr. Arūnas Puškorius pristatė įvairių laikotarpių odinės avalynės rekonstrukcijų kolekciją, supažindino su odininkystės ir odinių dirbinių įvairove, mokė ne tik viduramžinės odos pynimo technikos, bet ir žaisti odiniais kamuoliukais.

Lankytojams priminti ir senieji darbai: linų apdirbimo, verpimo. Lino kelias nuo sėmenų iki audinio – ilgas, renginio dalyviai išbandė keletą darbų – šukavo linus, sėdo prie ratelio verpti. Šiuo metu linų laukai nusidažė melsvomis ir baltomis spalvomis, netrukus ateis linarovio laikas.

Edukacinių renginių ciklas „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ šią vasarą vyks dar keturis kartus – liepos 15 ir 29, rugpjūčio 19 ir 27 dienomis.

Renginiuose darbuosis varkalis, kalviai, puodžius, vilnos vėlėja, bitininkė, stiklo juvelyrė, medžio drožėjas, dievdirbys, pintinių pynėjos, audėja, siuvėja, šaukštų drožėjas, veiks senovinių odinių dirbinių gamybos, žvakių liejimo, žaislų gamybos, šiaudinių sodų rišimo, linų apdirbimo, verpimo, virvelių vijimo, skalbimo, malimo ir kitos dirbtuvėlės.