Atgijusiame Kleboniškių kaime darbavosi ir amatininkai, ir lankytojai

Augustės LABENSKYTĖS nuotr.
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje prasidėjo tradicinis edukacinių renginių ciklas „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“.

Birželio 16 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities muziejuje (Radviliškio r.) prasidėjo tradicinis edukacinių renginių ciklas „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“.

Senasis kaimas atgijo: vasariškuose kiemuose, maloniuose pavėsiuose, jaukiose gryčiose virė darbas: amato ypatumais, subtilybėmis, patirtimi ir visokiausiomis istorijomis dalijosi dešimt amatininkų ir edukatorių. Ir patys smagiai darbavosi, ir kitus noriai mokė. Veiklų netrūko visose kaimo erdvėse – juk sakoma, kad darbymečiu ir akmuo kruta.

Dirbtuves atgijusiame kaime įkūrė net du mokslininkai. Kur darbuojasi dr. Gvidas Slah, sufleravo dūmai – archeologas vienai dienai tapo varkaliu, demonstravo varkalystės amatą, rodė iš vario nukaltus dirbinius.

Dr. Arūnas Puškorius smalsuolių laukė batsiuvio, odininko dirbtuvėse, čia pristatė ir archeologinių radinių rekonstrukcijas – seniausius laikus menančią avalynę.

Ne mažiau įdomu buvo išbandyti ir kitus amatus, kurių mokė patyrę paveldo puoselėtojai. Pynimo iš vytelių dirbtuvėse buvo galima nusipinti pintinėlę ar suvenyrą, pas puodžių – nusižiesti puodą, medžio meistrai demonstravo, kaip prakalbinti pliauską.

Gryčioje smagiai darbavosi patyrusios audėjos pabudintos staklės – audinys per dieną vis ilgėjo. Kūrybiškumas pynėsi į juostas ir virveles, o skiautės virto mielomis lėlėmis.

Kaime atgimė ir kasdieniai darbai. Vyresni renginio dalyviai prisiminė, o jaunesni sužinojo, kaip buvo skalbiama, lyginama senaisiais prietaisais. Prisimintas ir ilgas lino kelias – lankytojai bruko, šukavo linus, sėdo į ratelį verpti.

Šią vasarą Senųjų amatų ir edukacijų dienos Kleboniškių kaimo buities muziejuje vyks dar keturis kartus: liepos 7 ir 20 bei rugpjūčio 10 ir 24 dienomis.

Iš viso lankytojams bus pristatyta per 50 edukacinių užsiėmimų: dirbtuvės, kalendorinės šventės, parodos, paskaitos, talka.