Asociacija žydų kultūros paveldui saugoti

Asociacija žydų kultūros paveldui saugoti

Asociacija žydų kultūros paveldui saugoti

Trečiadienį Joniškio rajono taryba pritarė sprendimui kartu su Ukmergės ir Kėdainių savivaldybėmis kurti asociaciją, kuri rūpinsis Žydų kultūros paveldo kelio Lietuvoje kūrimu. Ši organizacija turėtų paskatinti turizmą, prisidėti prie unikalaus litvakų istorinio, kultūrinio ir intelektinio palikimo sklaidos.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Skatins domėjimąsi žydų kultūra

Asociacija skatins vietos gyventojų domėjimąsi žydų kultūra, tradicijomis ir paveldu, prisidėtų prie litvakų palikimo sklaidos.

Asociacijos nariai rinks, sistemins, analizuos ir kaups medžiagą apie savivaldybių teritorijose esantį žydų kultūros paveldą (sakralinius, memorialinius objektus, asmenybes, pasakojimus, papročius ir kita), įvertins ir atrinks lankyti pritaikytus objektus, rengs Žydų kultūros kelio maršrutus, aprašymus, rūpinsis jų populiarinimu, organizuos renginius, edukacinius užsiėmimus, skatins valstybės investicijas į unikalių žydų paveldo objektų restauravimą ir tvarkymą.

Planuojama bendradarbiauti su Europos žydų kultūros ir paveldo apsaugos bei populiarinimo asociacija bei Europos kultūros kelių institutu, kitų valstybių, prisijungusių prie Žydų kultūros paveldo kelio Europoje, organizacijomis.

Trys savivaldybės

Žydų kultūros paveldo kelio asociaciją kurs trys savivaldybės: Joniškio, Kėdainių ir Ukmergės. Tokią iniciatyvą šių metų gegužę vykusiame pasitarime išreiškė Kėdainių rajono meras Saulius Grinkevičius, Ukmergės rajono meras Rolandas Janickas ir Joniškio rajono meras Gediminas Čepulis.

Tam pritaria Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorė Diana Varnaitė. Jos teigimu,  atskirose šalies savivaldybėse rūpinamasi žydų kultūros palikimu, kasmet rengiamos Žydų kultūros dienos, tačiau reikalingas kokybiškai naujas žingsnis sukuriant naują produktą – Žydų kultūros paveldo kelią vietos ir nacionaliniame lygmenyje, kuris galėtų apjungti Lietuvoje esantį gausų žydų kultūros paveldą bei realiai prisijungti prie Europos Tarybos patvirtinto Europos žydų kultūros paveldo kelio.

Sinagogos – traukos objektas

Pasak Joniškio istorijos ir kultūros muziejaus direktorės Rasos Ališauskienės, kuri, pritarus rajono Tarybai, bus viena iš asociacijos valdybos narių, organizacijos tikslas būtų skatinti turizmą ne tik iš Lietuvos, bet ir kitų Europos šalių. Didėjant turistų srautui, naudą pajustų verslininkai – prekybininkai, kavinės, teikiantieji apgyvendinimo paslaugas.

„Mūsų rajonas yra vienas iš tų, kuris ypač rūpinasi žydų kultūros paveldu. Restauruotas sinagogų kompleksas tapo pagrindiniu traukos objektu. Suskaičiavome, kad jau iki šių metų gegužės turėjome nuo 2 000 iki 3 000  lankytojų, kurie jas apžiūrėjo. Sulaukiame daug pačių žydų iš Izraelio, Pietų Afrikos Respublikos, ieškančių savo šaknų“, – „Šiaulių kraštui“ sakė Rasa Ališauskienė.

Autorės nuotr.

TRAUKA: Joniškio rajonas rūpinasi žydų paveldo išsaugojimu: pagrindinis traukos objektas – sinagogų kompleksas.