Artėja „Šiaulių naktys“ ir festivaliai

Organizatorių nuotr.
Paskutinę rugpjūčio savaitę vyks dešimtosios "Šiaulių naktys".

Paskutinę rugpjūčio savaitę vyks dešimtosios „Šiaulių naktys“.

„Žmonės pasiilgę renginių ir gausaus kultūrinio vyksmo mieste, tad viską darome, kad būtų įdomu ir saugu“, – sako „Šiaulių naktų“ idėjinis vadas Remigijus Ruokis.

Dar prieš „Šiaulių naktis“, rugpjūčio 21–22 dienomis, vyks penkioliktasis alternatyvios muzikos festivalis – konkursas „RUMSHK“. Jis turėjo vykti birželį, tačiau dėl karantino buvo nukeltas į vasaros pabaigą.

„Konkurse sulaukėme tikrai labai daug norinčių dalyvauti atlikėjų – apie 40. Komisija jau sprendžia, kas bus laimėtojai“, – pasakoja renginio organizatorė Diana Kuprytė. Pagrindinį konkurso prizą įsteigė asociacija „Latga“.

Festivalyje „RUMSHK“ gros „Mėnulio fazė“, „Kieno Mishke Kankorezhiai“, „The Syres“, John's Shower Band, „Mėlyna“, „Wrong way“, „Dargana“, „Dancing Crow“, „Black Spikes“, Nėrius Pečiūra su grupe bei kiti muzikantai.

Koncertai vyks Zubovų rūmų kieme, o Zubovų rūmuose veiks tatuiruočių studija, vyks įvairūs kūrėjų pasirodymai bei performansai, bus galima klausytis paskaitų apie alternatyvią muziką, vyks filmų peržiūros.

„Dar viena renginio naujiena – tarp muzikantų pasirodymų bus galima išvysti įvairių sporto šakų prisistatymus. Juk dažniausiai muzikantai ar šokėjai linksmina sporto renginių lankytojus, o šįsyk bus atvirkščiai – sportininkai pasirodys per muzikantų pertraukėles ir galbūt kažką sudomins savo sporto šaka“, – sako R. Ruokis.

Kasmet šiauliečius naktinėti sutraukiančios „Šiaulių naktys“ vyks rugpjūčio 23–29 dienomis.

„Kultūrininkai šiemet veržiasi diržus, o statybininkams darbo – į valias. Todėl ir jubiliejinių „Šiaulių naktų“ temą paskyrėme jiems – „Statybinykų jubiliejus“. Manau, pietinio tematiką puikiai supratę šiauliečiai leisis ir į šią avantiūrą“, – sako R. Ruokis. Anot jo, įvairiose miesto vietose bus vykdomos įvairios akcijos „Statybinykų jubiliejaus“ tema.

Pagrindine „Šiaulių naktų“ lokacija taps Zubovų rūmai. Čia rugpjūčio 24–29 dienomis rūmų erdvėse vyks socialinės-kūrybinės dirbtuvės „KILOWAC“, kuriose menininkai iš visos Lietuvos kurs šviečiančius objektus, kuriuos vėliau dovanos socialinėms įstaigoms.

Dirbtuvėse kurs Nomeda Marčėnaitė, Mindaugas Juodis, Vaidas Žvirblis, Lina Šiškutė ir kiti kūrėjai. „Mūsų dirbtuvės tampa vis žinomesnės, o socialinės įstaigos laukia kūrėjų darbų“, – sako dirbtuvių kuratorė Evelina Liaugaudaitė.

Zubovų rūmuose šiauliečiai menininkai Reda ir Arūnas Uogintai pristatys filmą, kuriame užfiksuoti visi jų rengti performansai, taip pat rūmų patalpose vyks specialus performansas apie gyvūnus, vyks paskaitos.

Pernai didžiulio žiūrovų susidomėjimo sulaukė „Naktų kins“. Bendradarbiaujant su Šiaulių kino meno klubu, kaip ir pernai, pirmasis kino seansas vyks Šiaulių universiteto Botanikos sode. Čia bus rodomas filmas „Rūgštus miškas“ (režisierė – Rugilė Barzdžiukaitė), o žiūrovai bus kviečiami aukoti ir prisidėti prie Botanikos sodo išsaugojimo. Kiti kino seansai vyks Valstybinio Šiaulių dramos teatro kieme. Šiauliečiai galės pamatyti filmą „Animus Animalis“ (režisierė – Aistė Žegulytė), trumpametražių filmų programą, Fotografijos muziejaus paruoštą filmą.

Visą savaitę įvairiose miesto vietose vyks įvairūs performansai (latvės Elizabetės Balčus, folkloristės Editos Gumauskaitės, perkusininko Ginto Gascevičiaus), DJ festivalis, Eugenijaus Barzdžiaus fotografijų paroda, siuvimo dirbtuvės, Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis-koncertas „Graži ir ta galinga“, Klaipėdos pilies teatro spektaklis „Lengva pažintis“, VU teatro Kinetinės trupės pasirodymai mieste ir dar daugybė renginių.

Kaip ir kasmet, pasirodys „Šiaulių naktų“ laikraštis – „Pietinia momenc“. Šiauliečiai galės dalyvauti Šiaulių turizmo informacijos centro rengiamose ekskursijose, bendradarbiaujama ir su Šiaulių dailės galerijos organizuojamu medijų meno festivaliu „Enter“.

Dronų lenktynės šiemet tęsis dvi dienas: vyks parodomoji programa ir lenktynės „Dronahell“.

Rugpjūčio 28–30 dienomis Zubovų rūmų kiemelyje vyks festivalis „Šiauliai Jazz“.

„Laukiame svečių ir iš Didžiosios Britanijos – „Femi Temowo band“ ir dar vieno įspūdingo projekto, tačiau, ar jiems pavyks atvykti, nežinome. Tačiau turėsime puikių Lietuvos ir Latvijos atlikėjų. Festivalis bus tikrai įvairus ir įdomus. Vėl pritrauksime džiazuojantį jaunimą – gros Tauragės ir Pasvalio jaunimo bigbendai“, – sako R. Ruokis.

„Šiauliai Jazz“ scenoje šiauliečiai išgirs „Keymono“, Dainiaus Pulausko grupę, „GIN‘GAS“, Veroniką ChiChi, „Castor Stetson“, Leonardo Pilkausko projektą, latvius „Very Cool People“ ir kitus muzikantus. Šiemet ir vėl bus rengiama meistriškumo pamoka jaunimui.

Visų koncertų teritorijos bus aptvertos tvora, kad organizatoriai galėtų kontroliuoti žiūrovų skaičių. Prie renginių vietų lankytojai ras dezinfekcinio skysčio, bus prašoma laikytis saugaus atstumo.

Jeigu Lietuvoje įsigaliotų prievolė dėvėti kaukes, renginių dalyviai jas privalės dėvėti. Organizatoriai iš anksto ragina visus, prastai besijaučiančius ar turinčius peršalimo ligų simptomus, renginiuose nesilankyti.

„Šiaulių naktis“, kaip ir kasmet, užbaigs šviečianti eisena ir šviesiausių šiauliečių apdovanojimai.