Ar atgims Chveideno namas Tytuvėnuose?

Ar atgims Chveideno namas Tytuvėnuose?

Ar atgims Chveideno namas Tytuvėnuose?

RajonoTaryba nusprendė pritarti, kad būtų vykdomas projektas „Medinio paveldo restauratorių ir tradicinių amatų mokymo plėtra atstatant Borako Chveideno namą Tytuvėnuose“, finansuojamas iš Europos Sąjungos fondų (90 procentų) ir savivaldybės biudžeto lėšų (10 procentų, apie 150 tūkstančių litų).

Planuojamas restauruoti pastatas Tytuvėnuose, Sodų gatvėje įtrauktas į saugomų kultūros vertybių registrą, šiuo metu yra avarinės būklės. Namas stovi miesto centre, saugomoje teritorijoje.

Pasak Strateginio planavimo ir turto valdymo skyriaus vyriausiosios specialistės Laimos Tyliutės, namas yra tipinės XIX amžiaus medinės mažo Lietuvos miesto architektūros pavyzdys ir vienintelis toks visuose Tytuvėnuose.

Atstačius šį namą, būtų atkurtas urbanistinės kultūros paveldo pavyzdys, o pats pastatas pritaikytas visuomenės reikmėms. Rekonstravimo procese vykdant amatininkų mokymus, Tytuvėnų miesto ir apylinkės žmonės išmoktų tradicinių medžio darbų statyboje įgūdžių, kuriuos galėtų panaudoti savo profesinėje veikloje ar pomėgiui. Miesto gyventojai išklausytų ciklą paskaitų apie medinės architektūros specifiką Tytuvėnuose ir būtinybę išsaugoti regiono savitumą. Būtinybė atstatyti namą ypač svarbi tuo, kad ženklina dar vieną miesto istorinį laikotarpį – holokaustą.

Baigus rekonstrukciją, name, be ekspozicijos, svarbios turistams ir miesto svečiams, būtų įkurtas Šeimų socializacijos centras. Tytuvėnuose ir apylinkėse yra per 30 socialinės rizikos šeimų, kurioms reikalingi profesiniai ir socialiniai mokymai bei pagalba socializuojantis.

Įgyvendinus projektą būtų sutvarkyta labai svarbi urbanistinė miesto centro erdvė, atkurta ir saugoma istorinė atmintis. Tytuvėnuose atsirastų dar viena lankytina vieta, kuri būtų svarbi ne tik istoriniu–kultūriniu, bet ir socialiniu aspektu. Tytuvėnų miesto ir apylinkių socialinės rizikos šeimos turėtų vietą savo socialinių problemų sprendimui, mokymui ir bendravimui su miesto bendruomene.

L. Tyliutė pripažino, jog, nepaisant gražių ketinimų, galimybių laimėti finansavimą projektui nėra daug.

„Šiaulių krašto“ inf.

Česlovo GUDAUSKO nuotr.

NAMAS: Borako Chveideno namas įtrauktas į saugomų kultūros registrą, yra vienintelis tipinės XIX amžiaus medinės mažo Lietuvos miesto architektūros pavyzdys Tytuvėnuose.