Antrą šv. Velykų dieną prasidės jubiliejinis „Resurrexit“ festivalis

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ Vadybos ir komunikacijos skyriaus vadovė Vita Butvilienė akcentavo, kad jubiliejiniame „Resurrexit“ festivalyje bus gausus puikių koncertų, vyks mokslinė konferencija bei study turas jauniesiems menininkams.

Šiais metais velykinė savaitė Šiauliuose bus itin turtinga unikaliais klasikinės muzikos koncertais – vyks jau keturiasdešimtasis muzikos festivalis „Resurrexit“.

Valstybinio kamerinio choro „Polifonija“ Vadybos ir komunikacijos skyriaus vadovė Vita Butvilienė spaudos konferencijoje pasakojo, kad jubiliejiniame festivalyje koncertuos nemaža kolektyvų iš mūsų šalies bei svečiai iš Vokietijos, Italijos, Šveicarijos ir Ukrainos.

Festivalį sudarys trys dalys: koncertai, mokslinė konferencija ir naujovė – study turas.

12 festivalio koncertų visą Velykų savaitę vyks Šiaulių katalikiškose bažnyčiose, „Polifonijos“ salėje ir kavinėje-bare „Arkos“, taip pat Pakruojo sinagogoje bei Mažeikių rajone esančiame Renavo dvare.

V. Butvilienė atkreipė dėmesį, kad jau pernai buvo pabandyta atgaivinti seną mokslinių konferencijų tradiciją, ir tai pasiteisino. Šįmet tokia konferencija „Religinė muzika: menas, mokslas, praktika“, kuri vyks Vilniaus universiteto Šiaulių akademijoje, bus skirta Vilniaus 700 metų jubiliejui. Pranešimus skaitys muzikos teoretikai ir praktikai iš įvairių šalių.

Study turas – tai studijų kelionė užsienio ir Lietuvos jauniesiems menininkams. Paskelbus paraiškų priėmimą, buvo sulaukta net 48 paraiškų iš viso pasaulio. V.Butvilienė pasakojo, kad atrinkti 7 jauni menininkai iš Kolumbijos, Austrijos, Airijos, Kinijos, Norvegijos ir Lietuvos. Jie visą savaitę dalyvaus visose festivalio veiklose: repeticijose, koncertuose, konferencijoje, o įgytą praktiką pritaikys savo profesinėje veikloje.

Atidarymo koncertas balandžio 10 dieną vyks Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje. Koncertuos valstybinis choras „Polifonija“ su pučiamųjų instrumentų grupe iš Vilniaus. Jau repeticijose dalyvauja Į Lietuvą atvykęs dirigentas iš Vokietijos, kuris diriguos festivalio atidarymo koncerte.

Koncertuose bus galima pamatyti ir išgirsti kolektyvus: vienintelį Lietuvoje kontrabosų kvartetą „Bass 4“, ansamblį „Baltic Solo Choir“, vargonininką Giampaolo Di Rosa, senosios muzikos ansamblį „Chiaroscuro“, Chmelnyckio (Ukraina) savivaldybės akademinį kamerinį chorą ir kitus.

Festivalis baigsis balandžio 16 dieną jungtiniu trijų chorų koncertu Šiaulių Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje. Čia pasirodys chorai „Polifonija“, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro choras, Chmelnyckio savivaldybės akademinis kamerinis choras, gros – Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras. Renginyje diriguos buvęs „Polifonijos“ meno vadovas, dabar vadovaujantis Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoniniam orkestrui, Tomas Ambrozaitis.