Alyvmedis ir obelis sujungė dvi kultūras

Simonos ir Mariaus MAŽIKŲ nuotr.
Vienas naujausių Eglės Narbutaitės kūrinių – Italos miestelyje, Sicilijoje.
Iš Šiaulių kilusi, savo darbais papuošusi ne vieną gimtojo miesto pastatą, menininkė Eglė Narbutaitė ant triaukščio pastato dydžio sienos Italos mieste Sicilijoje nutapė milžinišką piešinį.

Projektas #LabasItala yra Italos miestelyje gyvenančių Simonos ir Domenico Cristafulli bei Lietuvos kultūros instituto – Italijos kultūros etašė Lauros Gabrielaitytės-Kaziūlėnienės iniciatyva.

Prieš dvi savaites Eglė Narbutaitė socialiniuose tinkluose paskelbė įrašą, kuriame dalinosi projekto Sicilijoje įspūdžiais.

„Vieni palieka Italoj širdį, o aš dar ir dantų šepetėlį palikau, nes tikrai sugrįšiu“, – juokavo piešinio autorė.

Kūrinys buvo nupieštas ant edukacijos centro, kuriame bus rengiami neformalūs švietimo užsiėmimai vaikams ir kitos panašios veiklos.

Prie projekto E. Narbutaitė teigia prisijungusi gana greitai ir spontaniškai. Pati ilgai gyvenusi užsienyje ji matė, kad žmonės užmiršta savo „šaknis“ ir būtent tai bandė pavaizduoti piešiniu.

„Kai žmogus žino, kas jis yra, jis gali prigyti“, – apie savo kūrinį kalba menininkė. Piešinyje vienu sodu besidalinantys medžiai – įsišakniję, sužydėję.

E. Narbutaitė teigia piešiniui pasirinkusi du simbolius, sujungiančius abi kultūras – alyvmedį ir obelį. Galima pastebėti ir daugiau ženklų – sicilietišką gyvatę ir lietuvišką žaltį, citriną ir obuolį.

Iš viso menininkė yra sukūrusi dešimt pastatų dizaino darbų, taip pat nemažai projektų ir performansų.

Žinomiausi E. Narbutaitės piešiniai Šiauliuose: „Plačiai atmerktos akys“, atsiradęs ant dramos teatro durų ir „Tai ką veikt Šiauliuose?“ – bulvare.

Pirmadienį menininkė pristatė dar vieną gatvės meno kūrinį – juo pasipuošė Pabradės meno mokykla. Ant sienų – šokanti mergaitė.

Galima pastebėti meno mokyklai būdingus simbolius – mergaitė griebiasi teptukų, už jos yra nusidriekusi ilga pianino klavišų juosta.

E. Narbutaitė teigė, kad iliustruoti meno mokyklą – gana primityvi užduotis.

„Vaikas pražysta, kai pradeda kurti, ieškoti savęs, – minėjo menininkė. – Per menus, kūrybą, žmonės atsiskleidžia.“

Tiesa, projektas dar neužbaigtas. Dabar darbo ėmėsi animatorių komanda – rugsėjo mėnesį šokanti mergaitė bus animuota. Telefonu nuskanavus kodą ekrane mergaitė ims šokti.

Menininkė sakė, kad „piešimui nebuvo pradžios“ – ji tai daro nuo pat vaikystės, tačiau į tai niekada neatkreipdavo dėmesio, nes piešimas tebuvo būdas nusiraminti. E. Narbutaitė piešia ir ant popieriaus, ir skaitmeniniu būdu – ant sienų jos kūrinių tėra penki ar šeši.

Šiuo metu piešimo užklausų yra nemažai, o dėl projektų reikia palaukti, nes jie trunka ilgiau. „Susidomėjimo tikrai yra“, – patvirtino E. Narbutaitė

E. Narbutaitei patiko visi įgyvendinti projektai, nes potekstės jai buvo artimos. „Tai laisvė išreikšti savo mintis, o ne kažkieno kito“, – užsiminė menininkė ir pridūrė, kad jai svarbiausia yra bendradarbiavimas.

„Aš nesijaučiu išvykusi. Dažnai grįžtu, dirbu su šiauliečiais ir Šiauliuose“, – sakė E. Narbutaitė.

Rugsėjo 12 dieną Šiauliuose įvyks pasirodymas „Bliuvė“, o naujų piešinių Šiauliuose menininkė kol kas neplanuoja, nors tikisi, kad toks projektas greitu metu atsiras.

„Mane pačią domina emocinė šiuolaikinio žmogaus savijauta, kurią dažnai vaizduoju savo iliustracijose“, – pabrėžė E. Narbutaitė ir prasitarė, kad visada yra įdomu ieškoti sąlyčio tarp savo vertybių ir naujų temų.

Projektai nesibaigia. Pernai įvykęs muzikinis performansas „Bliuvė“ gavo finansavimą būti skaitmenizuotas. Dabar reikia ruoštis įrašams – bus filmuojamas muzikinis klipas, įrašomas performance atliktų dainų muzikinis albumas.

E. Narbutaitė gimė ir augo Šiauliuose. Baigė Gegužių vidurinę mokyklą, trejus metus studijavo performanso meną Londono Kingstono universitete.