Albertui Martinaičiui skirta premija

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Albertas Martinaitis yra padaręs apie 1 250 kanklių, daugybę metalo, akmens darbų, noriai dalijasi patirtimi ir žiniomis, yra aktyvus kultūros rėmėjas.
Norvegijos „Litauenfondet“ (Lietuvos fondas) už tradicinės kultūros puoselėjimą šiauliečiui kalviui, instrumentų meistrui Albertui Martinaičiui skyrė 5 000 eurų premiją projektams įgyvendinti.

Naujieną pranešė norvegai Ann-Turi Ford and Nicolay Jautesius Stang.

Pranešime nurodoma, kad A. Martinaitis puikiai išmano Lietuvos kultūrą, yra daugybės tradicinių technikų meistras: nuo meninės kalvystės, akmens darbų iki liaudies instrumentų, kaukių gamybos. Taipogi yra šokėjas, multiinstrumentalistas.

„Martinaitis ypač stengiasi, kad jo darbai pasiektų plačiąją visuomenę, o ypač vaikus“, – rašoma pranešime.

„Tai kas nutiko mano gyvenime niekada nebuvau net mintyse turėjęs, viskas sukosi įtemptam darbų ir šeimos rūpesčių rate. Dėkoju norvegams iš Lietuvos kultūros fondo, dėkoju visiems savo ištikimiems bičiuliams, skatinantiems mane domėtis ir kurti tradicines ir atsinaujinančias etnokultūros idėjas, dėkoju savo mokytojams, mokslininkams, entuziastams, dirbantiems tuo pačiu ritmu“, – įvertinimu džiaugiasi A. Martinaitis.

Paskirtą premiją kalvis vadina visų pirma įsipareigojimu atlikti darbus, kurių sąrašą buvo pateikęs fondui.

Sąraše – muzikos instrumentų ir Užgavėnių kaukių dovana Oslo lietuvių folkloro ansambliui (vad. Elena Valiulienė), Kelmės rajono Laugalio kaimo bendruomenės narių 1991 metais pastatyto koplytstulpio renovacija (A. Martinaitis – jo bendraautorius), nuotolinis tradicinių muzikos instrumentų gaminimas, sumažintų Lietuvos meistrų kūrinių iš akmens ekspozicija, naudojama edukaciniuose užsiėmimuose ir šventėse, vardinių kanklių gamyba, pagerbiant Lietuvos kultūrai nusipelniusius žmones.

A. Martinaitis yra suplanavęs pagaminti Lieporių archeologinėse kapinėse rasto kalavijo repliką ir juo apdovanoti Lietuvos kultūrai nusipelniusį asmenį bei pagaminti akmeninių pakabukų, turinčių Lietuvos ir Norvegijos kultūros sąsajų, skirtų Norvegijos vaikų domėjimosi kultūra skatinimui.

Dalis išvardytų darbų bus pristatyti Vilniaus universiteto Šiaulių universiteto Botanikos sode per Žolinę. Meistras tikisi, kad į šventę galės atvykti ir svečiai iš Norvegijos.

A. Martinaitis yra tris kartus lenkęsis Norvegijoje, jo išdrožtas kryžius pastatytas Gaustos kalno šlaite, kauniečio dailininko Algirdo Lukšo mirties vietoje.