„Aktuali kultūra“ viešėjo Šiauliuose

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Fotografas Edvardas Tamošiūnas įrengė lauko fotoateljė.
Antradienį Šiauliuose buvo sustojusi keliaujanti Kultūros ministerijos projekto „Aktuali kultūra“ ekspozicija. Renginyje dalyvavo ir Šiaulių „Aušros“ muziejaus padaliniai, pristatę edukacijas: lankytojai galėjo pasigaminti papuošalą ar atšvaitą, pasidaryti senovinę nuotrauką su „camera obscura“ ir savo telefonu.

Ekspozicija ant ratų

Spalvingas projekto „Aktuali kultūra“ sunkvežimis Šiauliuose sustojo Rūdės gatvės automobilių aikštelėje.

Ekspoziciją kvietė apžiūrėti projekto „Aktuali kultūra“ atstovė Rūta Junutytė, išsamiai pristačiusi autorius, jų kūrinius, darbo įrankius ir asmeninius daiktus.

Ekspozicijos pradžia – trijų menininkių iš Šiaurės Lietuvos kūryba. Virginija Jurevičienė iš Kupiškio garsėja siužetiniais karpiniais, yra parengusi 22 autorines parodas, darbus eksponavusi užsienyje. Kornelijos Stoškutės iš Panevėžio paveiksluose įamžinti architektūros ir gamtos objektai, kelionių motyvai. Šiaulietė Laima Beržinytė-Gulbinienė, fotografė, save vadinanti šviesos rašytoja, pristato nuotraukų seriją.

Kita ekspozicijos dalis skirta menininkams ir jų kūrybiniams instrumentams. Skulptorius Kęstutis Balčiūnas parodai pateikė stekus moliui, kaltus akmeniui bei granito gabalą, atskeltą nuo paminklo Kaziui Griniui, stiklo menininkas Remigijus Kriukas – stiklo pūtimo vamzdelį, žirklines žnyples stiklui apdoroti.

Tautodailininkės Adelė Bražėnaitė ir Odeta Tumėnaitė-Bražėnienė – dukra ir mama. Dukra kuria medžio ir lino raižinius, mama – karpinius, yra surengusi per 100 personalinių parodų. Šalia pristatomas dar vienas tautodailininkas – Saulius Lampickas, vienas ryškiausių medžių drožėjų, kryždirbių.

Dirigentas Gintaras Rinkevičius ekspozicijai pateikė partitūrą „Tūkstančio simfonija“, Valstybinis Vilniaus mažasis teatras paskolino spektaklio „Revizorius“ plakatą ir rekvizito, dirigentas Modestas Pitrėnas – batutą, šiaulietis fotografas, žurnalistas, rašytojas Rolandas Parafinavičius – vieną iš pirmųjų savo fotoaparatų, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro primabalerina Olga Konošenko – sceninio kostiumo dalis iš spektaklio „Miegančioji gražuolė“, aktorius, bardas Kostas Smoriginas – gitarą, su ja 2016 metais apkeliavo visą Lietuvą su koncertiniu turu „Klounų dainos“

Ekspozicijoje buvo galima pamatyti ir brolių dvynių Algirdo ir Remigijaus Gataveckų preciziškai padrožtus pieštukus ir netipinį kūrinį – vienas brolis piešė kitą, užsimerkęs ir neatitraukdamas rankos.

Darbo įrankių paskolino ir Alfonsas Čepauskas, grafikas ekslibristas, sukūręs apie 1 250 ekslibrisų, surengęs 60 personalinių parodų, sudalyvavęs 300 grupinių parodų, išbandęs skulptūrą, asambliažą, instaliacijas ir kitus meno žanrus.

Rimantas Kmita, romano „Pietinia kronikas“ autorius, pateikė rankraščius – rašytojas rašo ranka, koreguoja ir tik tada tekstą perkelia į kompiuterį.

Ekspoziciją užbaigė operos solisto Merūno Vitulskio klavyras su pastabomis bei Placido Domingo užrašytas palinkėjimas.

Po ekskursijos po meno pasaulį R. Junutytė lankytojus kvietė užsidėti 3D akinius ir virtualiai pakeliauti po dvarus. Fotografė Austėja Čegytė mokė meniškai fotografuoti telefonu ir gražiai įamžinti kasdienybę.

Pristatė edukacijas

Į projektą „Aktuali kultūra“ įsijungė ir Šiaulių „Aušros“ muziejus.

Chaimo Frenkelio vilos edukatorės mokė susikurti odines apyrankes. „Kiekvienais metais pasiūlome kažką naujo, dabar dirbtuvėse darome apyrankes, raktų pakabukus, kalėdinius žaisliukus, papuošalus. Be odos dirbtuvių, turime ir kitų užsėmimų: „Dvaro madą“, po pertraukos atgimė „Košerinio maisto paslaptys“, restauratoriai yra pasiruošę mokyti popieriaus gamybos“, – sakė edukacinių programų koordinatorė Viktorija Spulginienė.

Dviračių muziejaus darbuotojos siūlė pasigaminti atšvaitus. Pasak muziejininkės-ekspozicijų konsultantės Dianos Vasiljevos, Dviračių muziejuje galima ne tik apžiūrėti ekspoziciją, bet ir sudalyvauti saugaus eismo edukacijose.

Fotografijos muziejus į renginį atsigabeno fotografo iš Kupiškio Juozo Karazijos (1906–1987) kėdutės, skirtos paso nuotraukai fotografuoti, repliką, „camera obscura“ ir kvietė pasinaudojant savo telefonu pasidaryti senovinę nuotrauką.

Kaip veikia „camera obscura“, kokia jos istorija, kaip pasidaryti nuotrauką mokė „Aušros“ muziejaus fotografas Edvardas Tamošiūnas.

Iš Šiaulių projektas „Aktuali kultūra“ išvyko į Naująją Akmenę. Rugpjūčio 24 dieną startavęs projektas aplankys 55 miestus, Šiauliai buvo 21-a stotelė.