Aktorius Dž. Siaurusaitis bibliotekos lankytojams padovanojo nuotaikingų akimirkų

Bibliotekos nuotr.
Aktoriaus Džiugo Siaurusaičio vizitinė „kortelė“ – šypsena.
Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Varsos“ filialo lankytojai kovo 21 d. sulaukė ypatingo svečio – Lietuvos nacionalinio dramos teatro ir kino aktoriaus, filmų įgarsintojo bei režisieriaus Džiugo Siaurusaičio. Kultūrinis renginys „Nuotaikingai santūrus. Pamėgtas žiūrovų“, skirtas Teatro dienai, simboliškai sutapo ir su Tarptautine laimės diena.

Charizmatiškojo aktoriaus sceninis profesionalumas lemia išskirtinį spektaklio „matymą“, kuriamo vaidmens raišką. Patraukliai rafinuotas, o kartu ir šelmiškai šmaikštus aktorius Dž. Siaurusaitis suvaidintų bet kurią jam skirtą rolę. Ir tai, dažniausiai, – „skani“ juoko dozė... Įsimenanti jo vizitinė „kortelė“ – šypsena.

Kūrybinis Dž. Siaurusaičio kelias prasidėjo mokyklos dramos būrelyje. Pirmasis vaidmuo kine – režisieriaus B. Bušmos filme „Pirmyn, pramuštgalviai“, kai būsimajam aktoriui tebuvo keturiolika. Per karjerą suvaidinta per 40 vaidmenų teatro scenoje, ne viena dešimtis kino filmuose, reklamos projektai, televizijos laidos („Gintarinė ledi“, „Rožių kerai“, „Šeškinės 20“), o kur dar įgarsinimai...

Kaip pasakojo aktorius, pirmiausia jis įgarsinimo ėmėsi seriale „Santa Barbara“, tuo metu turėjusiame per 2700 serijų ir sukviesdavusiame prie televizijos ekranų apie 80 procentų žiūrovų. Didžiulis įdirbis (kalbos maniera, tempas, skirtingos personažų intonacijos) – ir kitame daugelio pamėgtame animaciniame seriale „Simpsonai“, su kuriuo užaugo net kelios žiūrovų kartos... Be to, gana savitas ir nesupainiojamas įgarsintas serialas „Vedęs ir turi vaikų“.

Susitikimo metu gerbiamo svečio klausta apie kurso draugus, darbų įvairovę, teatralų draugystę, sceninę „virtuvę„(žiūrovams nepažįstamus meninius terminus, sugebėjimą „išeiti“ iš vaidmens, nusileidus uždangai). Aktorius atskleidė, kad Kostios ar Lionios personažų savybių realiame gyvenime nedaug turi. Scenoje gali be vargo pravirkti, jeigu to reikalauja vaidmuo, „išeiti“ iš vaidmens taip pat jam nėra sunku. Aktorius taip pat pasakojo, kad gavus kvietimą vaidinti, visada pasidomi, kas dar bus komandoje, koks režisierius ir tik galiausiai – koks spektaklis ar serialas.

Aktorius Dž. Siaurusaitis yra dirbęs su tokiais režisieriais kaip Jonas Vaitkus (kurso vadovas), Rimantas Tuminas, Gintaras Varnas, Yana Ross, Oskaras Koršunovas, Andželika Cholina, Gytis Padegimas. Net ir su teatro grantu, išvaikščiojusiu visą meno Olimpą, – Eimantu Nekrošiumi, kuriam vadovaujant režisūrą yra baigusi ir aktoriaus dukra Kotryna Siaurusaitytė.

Dž. Siaurusaičio sūnus Rokas taip pat studijuoja aktorystę, profesionali aktorė – ir žmona, iš Šiaulių kilusi Lina Rastokaitė. Tik jauniausias šeimos narys penkiametis sūnus dar nesuka sau galvos, kuo bus užaugęs. Džiugas juokavo, kad jo mažyliui labai pasisekė, nes vakarais pasakos jam skaitomos ne šiaip, o vaidmenimis, keičiant balso tembrą.

Renginyje aktorius prisiminė, kaip į tėvų namus rinkdavosi mamos architektės kolegos ir pažįstami, meno pasaulio intelektualai bei tėčio chirurgo ir mokslininko aplinkos žmonės, medikai. Todėl aktoriui nebuvo sunku įsijausti į mediko vaidmenį seriale „Rezidentai“.

Vaidmenų diapazonas platus: nuo spektaklių vaikams, komiškų filmų iki draminių, detektyvinių personažų. Pažinus aktoriaus duoną, imtasi ir režisūrinių darbų („Rimti reikalai“, „Monikai reikia meilės“, „Vairavimo kursai“, televizijos laidos). Kai kurie filmai režisuoti drauge su kitais žinomais aktoriais.

Susitikime susirinkusieji išgirdo Dž. Siaurusaičio unikalų gebėjimą keičiant balso tembrą bei veikėjo manierą, įgarsinti skirtingus „Simpsonų“ personažus. Užsiminta apie aktoriaus pomėgį kelionėms ir maistui.

Beje, sutikti žinomą aktorių bibliotekoje, ruoštasi atsakingai: renginiui buvo „išaugintas“ įvairiaspalvis aktoriaus vaidmenų „medis“, bibliotekos skaitytojai parengtame trumpame vaidinime pristatė Mardžę iš „Simpsonų“, Teisutį Kupstą iš „Rezidentų“ bei Kostią iš „Moterys meluoja geriau“.

Bibliotekos lankytojai buvo dėkingi aktoriui už apsilankymą, betarpišką, šiltą bendravimą.

Renginį moderavo „Varsos“ filialo vyr. bibliotekininkė Birutė Padvarietienė.