Advento papročiai subūrė mokinius

Advento papročiai subūrė mokinius

Advento papročiai subūrė mokinius

Šiaulių Simono Daukanto gimnazijoje organizuota vakaronė „Advento belaukiant“. Joje buvo galima išvysti tautiškai pasipuošusių mokinių ir mokytojų, išgirsti lietuviškų tarmių. Etnokultūrinę vakaronę pagyvino žemaičiai iš Kretingos Simono Daukanto pagrindinės mokyklos ir aukštaičiai iš Rėkyvos progimnazijos.

Dvi šiauliečių gimnazijos komandos, vadovaujamos mokytojų Vilmos Ušinskienės ir Alvydos Jusienės, norėjo prisiminti Advento papročius. Ketvirtokams tai buvo ne naujiena, o pirmokai ruošėsi pirmą kartą.

Kiekviena komanda buvo paruošusi kuo išradingesnį prisistatymą, dainavo tradicines Advento dainas ir mokė įvairių žaidimų. Vakaronę pagyvino įdomūs pasakojimai, istorijos.

Technologijų mokytojos Ingridos Gumbakienės vadovaujamos trečiokės mokė pasigaminti advento vainiką, kuris simbolizuoja keturis metų laikus. Vainikai buvo pagaminti iš natūralių priemonių: surišti iš šiaudų ir papuošti džiovintomis gėlėmis, lapeliais, kankorėžiais.

Mokiniai stiprinosi tradiciniais advento patiekalais: aguonų pienu, kūčiukais, kastiniu, bulvėmis su sėmenų ir kanapių pagardais, dalinosi receptais ir patarimais.

Kadangi vakaronė buvo ir etnokultūrinės varžytuvės, išrinkti patys šauniausi. Jais tapo mažiausi sveteliai iš Kretingos, jų vadovė Sigita Dirmeitienė.

Inesa Dagytė, IIIm klasės mokinė, Alvyda Jusienė, lietuvių kalbos mokytoja

Mokyklos nuotr.

PRAMOGOS: Dainininkų ir šokėjų vakaronėje prieš adventą netrūko.

VANIKAS: Vakaronėje buvo galima pasigaminti advento vainiką.