Adomo Varno vardo premija iškeliavo į Riešę

Adomo Varno vardo premija iškeliavo į Riešę

Adomo Varno vardo premija iškeliavo į Riešę

Respublikinės Adomo Varno tautodailininkų tapybos darbų parodos pagrindinis prizas – beveik 2000 litų premija – įteiktas Tautodailininkų sąjungos Vilniaus skyriaus nariui, Riešėje gyvenančiam Vladui Jonui Ščeponui.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Per metus surengė 11 parodų

Joniškio kultūros centro organizuotoje  Adomo Varno vardo parodoje Vladas Jonas Ščeponas dalyvavo pirmą kartą, bet žvalgytuvėse yra lankęsis prieš keletą metų. Apsižiūrėjo, kokie žmonės dalyvauja, kaip vertinami darbai. Ir nusprendė prisijungti.

Parodos šiam Vilniaus krašto tautodailininkui – ne naujiena. Vien per praėjusius metus asmeninių ekspozicijų jis surengė 11, o užpraeitais metais – 8.

Paveiksluose Vladui Jonui Ščeponui, buvusiam sportininkui, graikų–romėnų imtynių treneriui, svarbus judėjimas, veiksmas. Todėl keturiuose Adomo Varno vardo parodai pateiktuose darbuose vyksta tikras šurmulys: važiuoja žmonės arkliukais į bažnyčią, kažką neša, kalbasi, mostaguoja rankomis. Gyvūnai čia irgi aktyvūs, kiekvienas užsiėmęs savais reikalais.

Darbštumas

Naiviosios tapybos kūrėjų grupę papildęs Vladas Jonas Ščeponas iš kitų autorių išsiskyrė dideliu darbų formatu. O pakalbėjus paaiškėjo, kad šis žmogus dar ir labai atkaklus, disciplinuotas, darbštus. Prie molberto jis beveik kasdien praleidžia po 5–7 valandas.

„Iš ryto pavedžioju šunį ir einu į dirbtuves, kur piešiu iki antros valandos po pietų. Sąlygos geros. Kadangi Riešėje gyvenu nuosavame name, turiu apie 70 kvadratinių metrų dirbtuvę name ir dar 80 kvadratinių metrų patalpą ūkio pastate vasarai, kai namuose labai karšta,“ – pasakoja tautodailininkas.

Žiūrovų prizas iškeliavo į Biržus

17-ojoje Adomo Varno tautodailininkų tapybos darbų parodoje dalyvavo 67 autoriai iš 14 šalies miestų ir rajonų. Iš viso nuo pirmosios Adomo Varno vardo parodos šiame konkurse jau yra dalyvavę 776 autoriai.

Pirmoji A. Varno vardo paroda buvo surengta prieš 20 metų šviesaus atminimo režisierės Vandos Šalkauskienės iniciatyva.

Parodos lankytojai šiemet galėjo pasigrožėti gausaus kraštiečių būrio – Dalios Sutkuvienės, Vidos Peleniuvienės, Virginijos Kutkienės, Kaune gyvenančio, bet save joniškiečiu pristatančio Viktoro Žilinsko – paveikslais. Greta jų savo piešiniais prisijungė Joniškio socialinių paslaugų ir užimtumo centro lankytojos Vendrė Vaičiulevičienė, Janina Bertulienė, Linutė Rumbauskaitė.

Renginyje apdovanota didelė dalis autorių. Žiūrovų prizas, suskaičiavus lankytojų balsus, atiteko Alinai Unglininkienei iš Biržų.

Tautodailininkams ir žiūrovams koncertavo ekspresyvios folkroko muzikos grupė „Žalvarinis“.

Autorės nuotr.

LAUREATAS: Adomo Varno vardo premiją pelnęs Vladas Jonas Ščeponas savo darbų pardavinėti nemėgsta, nes mano, kad įsitraukus į komercinę veiklą, tikroji kūryba nustumiama į šalį.

BIČIULĖS: Organizacijų, įstaigų įsteigtus prizus gavo tautodailininkės bičiulės – joniškietė Vida Peleniuvienė (kairėje) ir Rožė Emilija Džiaugienė iš Pakruojo rajono.

GAUSA: 17-ojoje Adomo Varno tautodailininkų tapybos darbų parodoje buvo eksponuojami 67 autorių darbai.