Pošupėse išrinktas šimtmečio sūris

Pošupėse išrinktas šimtmečio sūris

Po­šu­pė­se iš­rink­tas šimt­me­čio sū­ris

Šeš­ta­die­nį Po­šu­pių kai­mo (Jo­niš­kio ra­jo­nas) bend­ruo­me­nė, va­do­vau­ja­ma Si­gi­tos Sa­moi­lo­vos, jau de­šim­tą­ kar­tą su­kvie­tė var­žy­tis sū­rių ga­min­to­jus. Tarp įmant­riais prie­sko­niais gar­din­tų, rū­ky­tų ir kep­tų, įvai­rio­mis spal­vo­mis da­žy­tų, ko­mi­si­jos spren­di­mu iš­si­sky­rė tra­di­ci­nis lie­tu­viš­kas sū­ris su kmy­nais ir pe­let­rū­nu, ku­rį pri­sta­tė Kir­nai­čių kai­mo folk­lo­ro ko­lek­ty­vo „Klė­čia“ na­rė Sta­sė Jan­kaus­kie­nė. Jos pro­duk­tui skir­ta „Šimt­me­čio sū­rio“ no­mi­na­ci­ja.

Lo­re­ta RIPS­KY­TĖ

loretar@skrastas.lt

Šimt­me­čio sū­ris – tra­di­ci­nis

Pa­čiu pa­čiau­siu „Šimt­me­čio sū­riu“ iš 25 pre­ten­den­tų ver­ti­ni­mo ko­mi­si­ja, va­do­vau­ja­ma fo­tog­ra­fės Vir­gi­ni­jos Leng­ve­nie­nės, iš­rin­ko Kir­nai­čių kai­mo folk­lo­ro ko­lek­ty­vui „Klė­čia“ at­sto­va­vu­sios Sta­sės Jan­kaus­kie­nės tra­di­ci­nį bal­tą su kmy­nais ir pe­let­rū­nu ga­mi­nį. Mo­te­ris to­kios sėk­mės ne­si­ti­kė­jo, sa­kė, kad ko­lek­ty­vo va­do­vas pa­klau­sęs jos, ar tu­rin­ti kar­vę ir pa­pra­šęs su­slėg­ti sū­rį. Pap­ras­tu­mas ir na­tū­ra­lu­mas nu­ga­lė­jo.

Jau penk­tus me­tus šia­me ren­gi­ny­je pro­duk­ci­ją pri­sta­tan­ti Ina­ra Mal­kal­ne iš Lat­vi­jos šie­met prie jos at­pa­žįs­ta­mų rū­ky­tų, žo­le­lė­mis gar­din­tų, di­de­lių tar­si duo­nos ke­pa­lai sū­rių gu­lė ir nau­jas kū­ri­nys, įtrin­tas gru­zi­niš­kais ašt­riais prie­sko­niais, pre­ten­da­vęs į „Ašt­riau­sio sū­rio“ no­mi­na­ci­ją, Ta­čiau jį ne­ti­kė­tai nu­run­gė Šiau­liuo­se įsi­kū­ru­sios uk­rai­nie­čių bend­ruo­me­nės „Kar­pa­tai“ pa­teik­tas pu­siau ly­dy­tas pro­duk­tas, ska­nin­tas čes­na­ku, puoš­tas ri­di­kė­liais, po­mi­do­rais, svo­gū­nais.

Sal­džiau­sias ir įmant­riau­sias

Įmant­riau­siu sū­riu tap­ti pre­ten­da­vo „ap­si­me­tė­liai“, ku­rių su­dė­ty­je ne­bu­vo nė la­šo pie­no. Ko­mi­si­ja rin­ko­si iš sal­daus py­ra­go, šer­mukš­nių, da­tu­lių ir ra­zi­nų ga­mi­nio bei sū­rio for­mos bul­vių plokš­tai­nio, puoš­to šo­ni­nės grie­ži­nė­lių „eg­lu­te“. Pas­ta­ra­sis, ku­rį ke­pė Zi­ta Ka­va­liaus­kie­nė, ir at­ne­šė per­ga­lę Ke­pa­lių kai­mo bend­ruo­me­nei.

Sal­džiau­siu pri­pa­žin­tas Da­nu­tės Ži­gu­lie­nės iš Ežei­kių kai­mo sū­ris su ka­ka­va ir aguo­no­mis. Ši iš­ra­din­ga mo­te­ris Vals­ty­bės at­kū­ri­mo šimt­me­čiui su­kū­rė vi­są kom­po­zi­ci­ją ir su­slė­gė net de­šimt skir­tin­go sko­nio sū­rių. Tarp jų bu­vo gar­din­tų kmy­nais, čes­na­kais, pe­let­rū­nais, ka­da­gio uo­go­mis, cit­ri­na ir per­si­kais, is­pa­ni­nio ša­la­vi­jo, ož­ra­gės sėk­lo­mis, ci­ber­žo­le ir ki­tais prie­dais.

Gro­žiui pri­rei­kė net ko­rių

Su­dė­tin­gas dar­bas ko­mi­si­jos lau­kė, ieš­kant gra­žiau­sio sū­rio, nes ga­min­to­jai pa­si­sten­gė juos de­ko­ruo­ti įvai­riau­sio­mis žo­le­lė­mis, gė­lių žie­dais, uo­go­mis, dar­žo­vė­mis, tris­pal­vė­mis juos­te­lė­mis. Vis­tik pri­zas iš­ke­lia­vo į Ba­riū­nų kai­mo bend­ruo­me­nę, ku­ri pa­puo­ši­mus su­kū­rė ne tik iš ąžuo­lo la­pų bei šer­mukš­nių, bet ir ly­dy­to svies­to, vir­tu­sio žie­dais, ir me­daus ko­rių, iš ku­rių iš­pjaus­ty­tas skai­čius „100“.

Spe­cia­lus pri­zas ati­te­ko iš­skir­ti­nį ož­kos pie­no sū­rį pa­ga­mi­nu­siam Al­ber­tui Žą­si­nui iš Sto­niū­nų kai­mo, ku­ris gy­rė­si, esą, to­kį pro­duk­tą val­gan­čia­jam ne­bus jo­kių vy­riš­kų pro­ble­mų.

Iš vi­so kon­kur­sui pri­sta­ty­ti 25 sū­riai.

Ren­gi­ny­je pre­kiau­ta ir vy­nuo­gė­mis, duo­na, rū­ky­ta žu­vi­mi, rank­dar­biais. Pa­si­ro­dė mu­zi­ki­niai ko­lek­ty­vai, šo­kė­jai.

Au­to­rės nuo­tr.

Sta­sė Jan­kaus­kie­nė Kir­nai­čių folk­lo­ro ko­lek­ty­vui pel­nė pa­grin­di­nę „Šimt­me­čio sū­rio“ no­mi­na­ci­ją.

Vy­tau­tas Pet­kus į šven­tę su žmo­na Jū­ra­te at­ve­žė net 120 sū­rių, vie­ną jų pa­tei­kė ir kon­kur­sui.

Kon­kur­si­niai sū­riai bu­vo ne­ša­mi pa­ro­dy­ti žiū­ro­vams. Prie­ky­je – Ba­riū­nų kai­mo bend­ruo­me­nės at­sto­vių Joa­nos Du­ka­vi­čie­nės (kai­rė­je) ir Dai­vos Mas­ka­je­vos ran­ko­se – gra­žiau­siu pri­pa­žin­tas sū­ris.

Nuo pre­kys­ta­lio grei­tai ny­ko gi­gan­tiš­ki pri­pa­žin­tos ku­li­na­ri­nio pa­vel­do puo­se­lė­to­jos Ste­fos Strak­šie­nės sū­riai.

Kon­kur­sui ant sta­lo iš­ri­kiuo­ti 25 sū­riai.

Al­ber­tas Žą­si­nas sa­kė, kad jo ož­kos pie­no sū­ris la­bai tin­ka val­gy­ti vy­rams.

 

Pir­kė­jus do­mi­no ne tik lat­viš­ki sū­riai, bet ir na­mi­nė duo­na.