
Naujausios
Po padidinamuoju stiklu – moksleivių maitinimas
Daug kritikos strėlių sulaukęs moksleivių maitinimas Radviliškio rajono bendrojo lavinimo mokyklose tapo ir rajono profsąjungų taikiniu – Trišalėje taryboje svarstyta, kas pasikeitė po kritikos lavinos.
Laima AGANAUSKIENĖ
alaima@skrastas.lt
Patikinta: situacija pagerėjo
Kelis klausimus savo posėdyje svarsčiusi rajono Trišalė taryba, kurią sudaro profesinių sąjungų, vietos savivaldos ir darbdavių atstovai, bene daugiausia dėmesio skyrė moksleivių maitinimo bendrojo lavinimo mokyklose problemoms.
Moksleivius maitinanti viešoji įstaiga „Kretingos maistas“ nuolat buvo žiniasklaidos bei Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos taikinyje – nemokamu ir mokamu mokinių maitinimu buvo nepatenkinti mokiniai, jų tėvai, skundėsi ir mokyklų administracija, o tikrintojai valgyklose rasdavo aibę įvairių pažeidimų.
Trišalę tarybą apie dabartinę situaciją informavusi rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Genovaitė Juodeikienė patikino, jog pastaruoju metu maitinimo situacija pasikeitė į gerąją pusę.
Anot skyriaus vedėjos, „Kretingos maistas“ sureagavo į gautas gausias pastabas ir šiuo metu mokyklos problemų dėl maitinimo nebenurodo.
Pasak G. Juodeikienės, nuomonės apie maitinimą klausta ir mokinių bei jų tėvų.
Atlikus elektroninę mokyklų vadovų apklausą, direktoriai, anot G. Juodeikienės, teigė, jog valgyklose pagerėjo patiekalų kokybė, daugiau tiekiama daržovių, pasirinkti mokiniai gali iš kelių patiekalų, tarp jų – ir miltinių, kuriuos esą mokiniai labiau mėgsta.
V. Kudirkos pagrindinėje mokykloje pagal pageidavimus buvo padaryta picų diena. Pastarasis patiekalų asortimento papildymas sulaukė profsąjungiečių replikos, jog pica anaiptol nėra tas patiekalas, kurį reikėtų siūlyti vaikams.
Posėdyje dalyvavęs Gražinos pagrindinės mokyklos direktorius Laisvūnas Vaičiūnas patikino, kad jų mokykloje problemų dėl maitinimo nebeliko, o tuo abejojančius, pakvietė atvykti į mokyklą ir papietauti.
Mokyklos vadovo teigimu, dabar jau reikėtų ietis nukreipti į šeimas, kuriose formuojami maitinimosi įpročiai.
Pasak L. Vaičiūno, tėvai turi domėtis, ar jų vaikas vietoj normalių pietų neprisiperka traškučių ar kitokių prekių, o paskui teigia, kad patiekalai mokykloje brangūs ir neskanūs.
Tėvams pažadėjo patogių naujovių
Posėdyje dalyvavusio viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ generalinio direktoriaus Irmanto Norkaus teigimu, jų tikslas yra gaminti taip, kad mokiniai valgytų mokyklų valgyklose, o ne bėgtų pirkti hamburgerių ar panašaus maisto.
I. Norkus tarybos narius tikino, kad jie stengėsi atsižvelgti į visas pastabas, nors esą dažnai akmenys turėjo būti paleisti ne į jų daržą. Tarp tokių „akmenų“ – tikrintojų pastabos apie nesuremontuotas patalpas, nepakeistus langus ir kitos.
„Kretingos maisto“ vadovo skaičiavimais, nuo rugsėjo iki sausio mėnesio mokyklos valgyklos buvo tikrintos 20 kartų.
Į tarybos narių pastabą apie brangius patiekalus, kurių kainos panašios į dienos pietų kainas kavinėse, I. Norkus atsakė, jog patiekalų kainą didina tai, kad mokinių maitinimui privalu naudoti aukštesnės kokybės žaliavas nei kitose maitinimo įstaigose.
„Mūsų pagamintuose patiekaluose negali būti naudojama žaliava, kurioje yra puriklių, stabilizatorių, konservantų. Savaime aišku, kad tuomet ji yra brangesnė“, – sakė „Kretingos maisto“ vadovas.
I. Norkaus teigimu, ateityje mokinių tėvams bus gerokai paprasčiau gauti informacijos apie tai, kas gaminama valgykloje, sužinoti patiekalų sudėtines dalis ir netgi suformuoti savaitės valgiaraštį savo vaikui.
Tą esą bus galima padaryti tėvams prisijungus prie elektroninio dienyno.
Specialistų komentaras
Po Trišalės tarybos posėdžio „Krašto žinios“ pasiteiravo ir Radviliškio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų, ar, jų nuomone, pagerėjo mokinių maitinimo situacija rajone?
Tarnybos vyriausiosios specialistės-maisto produktų inspektorės Danutės Matijošaitienės teigimu, gruodžio ir sausio mėnesiais jų tarnyba mokyklų valgyklose nesilankė ir situacijos netikrino, todėl šio laikotarpio vertinti negali. Iki tol, anot D. Matijošaitienės, tikrinimų metu buvo randama daug įvairių pažeidimų.
„Šiomis dienomis patikrinus Šeduvos gimnaziją, joje vėl buvo rasta pažeidimų – toliau dirbama pagal senus valgiaraščius, porcijose trūko svorio, trūksta marmitų. Tiesa, žaliavų kokybė pagerėjo“, – sakė specialistė.
Redakcijos žiniomis, šiuo metu moksleivių maitinimu rajone domisi ir Valstybės kontrolės institucija.
Autorės nuotr.
DĖMESYS: Trišalė taryba domėjosi, ar pagerėjo mokinių maitinimas rajone.
TIKSLAS: Viešosios įstaigos „Kretingos maistas“ generalinis direktorius Irmantas Norkus: „Mūsų tikslas – sugrąžinti vaikus į valgyklas, kad jie nelėktų pirkti hamburgerių“.
NUOMONĖ: Gražinos pagrindinės mokyklos direktorius Laisvūnas Vaičiūnas (kairėje): „Situacija mokyklos valgykloje pagerėjo. Pats laikas atsisukti į šeimas ir pasižiūrėti, kokie maitinimosi įpročiai jose ugdomi“.