„Labdaros valgykloje valgytojų nemažėja

„Labdaros valgykloje valgytojų nemažėja

„Lab­da­ros val­gyk­lo­je val­gy­to­jų ne­ma­žė­ja

Kel­mė­je, sa­ma­rie­čių lab­da­ros val­gyk­lo­je, pie­tus kas­dien val­go 40 žmo­nių. Ta­čiau ne­re­tai pa­mai­ti­na­mas ir vie­nas ki­tas pri­kly­dęs kraš­tie­tis. Val­gy­to­jai at­si­ve­da drau­gų. Kar­tais su­ži­no­jęs, jog te­rei­kia mo­kė­ti 15 cen­tų, pa­pie­tau­ti su­ma­no iš kai­mo į Kel­mę ap­si­pirk­ti at­va­žia­vęs se­no­lis.

Re­gi­na MUS­NEC­KIE­NĖ

reginamus@skrastas.lt

Kot­le­tai iš avi­ži­nių dribs­nių

Sa­ma­rie­čių lab­da­ros val­gyk­la įsi­kū­ru­si pa­čia­me mies­to cent­re. Prieš vi­dur­die­nį čia pra­de­da bū­riuo­tis val­gy­to­jai. Jie ei­na srau­tais. La­biau­siai išal­kę atei­na pa­tys pir­mi. Su­sė­da, pa­val­go. Už­lei­džia vie­tą vė­liau atė­ju­siems li­ki­mo drau­gams.

Ne vi­si val­go vie­to­je. Ki­tiems gė­da, to­dėl pa­sku­bo­mis pa­sii­ma dė­žu­tę su mais­tu ir sku­ba na­mo, kol dar karš­tas mais­tas.

Pie­tus dė­žu­tė­se sa­vo pri­žiū­ri­miems žmo­nėms pai­ma ir so­cia­li­nės dar­buo­to­jos.

Puo­dus iš­gran­dy­ti ten­ka, kai atei­na ne­nu­ma­ty­tų klien­tų. Val­gy­to­jai kar­tais at­si­tem­pia al­ka­nų drau­gų. Pi­gių pie­tų kar­tais no­ri ir į Kel­mę at­vy­kę pra­ša­lai­čiai.

Sa­ma­rie­čių bend­ri­jos Kel­mės sky­riaus pir­mi­nin­kas Sau­lius Moc­kus sa­ko, jog nė vie­nas žmo­gus iš lab­da­ros val­gyk­los nė­ra iš­va­ro­mas. Vi­rė­jos pa­mai­ti­na kiek­vie­ną.

„Pro­duk­tus mes gau­na­me iš rė­mė­jų. Ne­tu­ri­me ga­li­my­bių var­guo­lius mai­tin­ti mė­sa ar žu­vi­mi. Ta­čiau val­gyk­lo­je dir­ban­čios vi­rė­jos iš avi­ži­nių dribs­nių iš­ke­pa to­kius ska­nius kot­le­tus, kad nie­kas ne­sup­ran­ta, jog čia ne mė­sa“, – sa­vo dar­buo­to­jas gi­ria S. Moc­kus.

Už pie­tus ima­ma sim­bo­li­nė 15 cen­tų au­ka. Pi­ni­gai pa­nau­do­ja­mi nu­si­pirk­ti du­joms, su­si­mo­kė­ti už elekt­rą. Ta­čiau ir tiek pi­ni­gų ne kiek­vie­nas val­gy­to­jas su­krapš­to. Vie­ni įsi­sko­li­na, bet ga­vę pa­šal­pą, ati­duo­da. Koks de­šimt žmo­nių – vi­siš­kai be­vil­tiš­ki.

Dau­gė­ja gai­les­tin­gu­mo ir pa­ra­mos

Sa­ma­rie­čių lab­da­ros val­gyk­lų Lie­tu­vos pro­vin­ci­jo­je – tik dvi: Kel­mė­je ir Jur­bar­ke. Jos įkur­tos Nep­rik­lau­so­my­bės ak­to sig­na­ta­ro Sei­mo na­rio da­bar jau Am­ži­ny­bėn iš­ke­lia­vu­sio An­ta­no Ra­čo rū­pes­čiu. Pir­muo­sius sa­ma­rie­čių žings­nius įku­riant val­gyk­las rė­mė vo­kie­čiai. Jie at­ve­žė kon­ser­vuo­tų sriu­bų, ki­to­kių pro­duk­tų. Ir da­bar bent kar­tą per me­tus jie su­tei­kia pa­ra­mą. Prieš ke­le­tą me­tų sky­rė 20 tūks­tan­čių li­tų at­nau­jin­ti lab­da­ros val­gyk­los įran­gą.

S. Moc­kaus tei­gi­mu, da­bar ir Lie­tu­vo­je dau­gė­ja rė­mė­jų, au­ga žmo­nių są­mo­nin­gu­mas, mais­to lab­da­ros val­gyk­lai jau ne­be­rei­kia vež­ti iš už jū­rų ma­rių. Kiek­vie­ną sa­vai­tę val­gyk­la gau­na varš­kės, grie­ti­nės, pie­no ir ki­tų pro­duk­tų iš Kel­mės pie­ni­nės. L. Da­jo­ro ke­pyk­la vi­suo­met ap­rū­pi­na duo­nos ir py­ra­go ga­mi­niais. Mi­nu­pių kai­mo bend­ruo­me­nė ir Al­gi­man­to Vaup­šo ūkis at­ve­ža dar­žo­vių. „Ker­ka­sių“ že­mės ūkio bend­ruo­me­nė ne­pa­gai­li sa­vo ma­lū­ne su­mal­tų mil­tų.

Pa­re­mia ir at­ski­ri gy­ven­to­jai. Pra­dė­da­mi nau­ją kon­ser­va­vi­mo se­zo­ną, jie ati­duo­da li­ku­sias praė­ju­sio se­zo­no uo­gie­nes, dar­žo­vių kon­ser­vus ir kt.

Pro­duk­tų gau­na­ma ir iš „Mais­to ban­ko“.

Sa­vi­val­dy­bė ski­ria po 40 eu­rų die­nai – po eu­rą kiek­vie­no val­gy­to­jo pie­tums. Iš tų pi­ni­gų mo­ka­mi at­ly­gi­ni­mai vi­rė­joms. Jos tu­ri po 0,75 eta­to.

„Mais­tu, jo at­ve­ži­mu ir ki­tais da­ly­kais kaip sa­va­no­riai tu­ri­me pa­si­rū­pin­ti pa­tys. To­kia sa­ma­rie­čių mi­si­ja – sku­bė­ti da­ry­ti ge­ra.

Ant­ra ver­tus, to­kiu bū­du per­ka­me sa­vo ra­my­bę. Juk ne­gau­da­mi pa­val­gy­ti tie žmo­nės brau­sis į mū­sų na­mus, plėš san­dė­liu­kus.

Liūd­na, kad var­guo­lių ne­ma­žė­ja. Ta­čiau 50 lab­da­ra be­si­nau­do­jan­čių žmo­nių ra­jo­ne, kur dar yra 27 tūks­tan­čiai gy­ven­to­jų, – ne taip ir daug. Kiek­vie­no­je vi­suo­me­nė­je yra varg­šų“, – įsi­ti­ki­nęs S. Moc­kus.

Gau­na ir mais­to pa­ke­tus

Sa­ma­rie­čiai bend­ra­dar­biau­ja su „Mais­to ban­ku“. Kiek­vie­ną ket­vir­ta­die­nį iš Šiau­lių par­ve­ža­mi pre­ky­bos cent­rų ati­duo­ti mais­to pro­duk­tai su be­si­bai­gian­čiu ga­lio­ji­mo lai­ku.

Tą pa­čią die­ną su­de­da­mi mais­to pa­ke­tai ir iš­da­li­ja­mi var­gin­gai gy­ve­nan­tiems žmo­nėms.

No­rin­tys gau­ti mais­to pa­ke­tus pri­sta­to do­ku­men­tus, liu­di­jan­čius 3 pa­sku­ti­nių mė­ne­sių pa­ja­mas, šei­mos su­dė­tį.

Pa­ke­tų ga­vė­jai kei­čia­mi. Ku­rį lai­ką duo­da­ma vie­niems, pa­skui – ki­tiems. Yra žmo­nių, ku­rių ma­te­ria­li­nė pa­dė­tis me­tų me­tais ne­pa­ge­rė­ja.

Au­to­rės nuo­tr.

Sa­ma­rie­čių val­gyk­la ofi­cia­liai pa­mai­ti­na 40 var­guo­lių. Ta­čiau kai ku­rio­mis die­no­mis val­gy­to­jų skai­čius išau­ga ir iki 50.