Kepti tortus – pakruojietės pomėgis

Kepti tortus – pakruojietės pomėgis

Kep­ti tor­tus – pa­kruo­jie­tės po­mė­gis

Pak­ruo­jie­tė Vik­to­ri­ja Pa­tiš­ke­vi­čiū­tė ta­po „Šiau­lių kraš­to“ ku­li­na­ri­nio kon­kur­so „Ga­mink ir bal­suok“ lie­pos mė­ne­sio nu­ga­lė­to­ja. Pri­zą, Matt Ja­mes kny­gą „So­das: idė­jos, di­zai­nas, au­ga­lai“ jai pel­nė šo­ko­la­di­nio mas­kar­po­nės tor­to re­cep­tas.

Ja­ni­na ŠA­PAR­NIE­NĖ

Pirmasis tortas – savo gimtadieniui

Pa­var­čiu­si lai­mė­tą­ją kny­gą, Vik­to­ri­ja pa­ste­bė­jo, kad į jo­je pa­tei­kia­mus pa­ta­ri­mus so­di­nin­kams rei­kia įsi­skai­ty­ti ati­džiau. Bet kad lei­di­nys pra­vers, nea­be­jo­jo. Nes jos ma­ma tu­ri so­dy­bą, drau­go tė­vai taip pat. Bus kur iš­ban­dy­ti so­di­nin­ka­vi­mo idė­jas.

Pak­ruo­jo li­go­ni­nė­je ki­ne­zi­te­ra­peu­te dir­ban­ti V. Pa­tiš­ke­vi­čiū­tė įvai­rius tor­tus ke­pa jau gal pen­ke­rius me­tus. Pap­ras­tai – lais­va­lai­kiu, įvai­rioms pro­goms. O vis­kas pra­si­dė­jo nuo to, kad sa­vo gim­ta­die­niui Vik­to­ri­ja pa­no­ro ori­gi­na­laus ska­nės­to – įky­rė­jo par­duo­tu­vė­se siū­lo­mi „kaž­ko­kie stan­dar­ti­niai“ tor­tai.

„Jei ge­rai pa­me­nu, pir­ma­sis ma­no tor­tas bu­vo su mas­kar­po­nės sū­riu. Jo re­cep­tą ra­dau in­ter­ne­te. Tor­tas la­bai pa­ti­ko vi­siems sve­čiams. Ki­tą iš­ke­piau ma­mos gim­ta­die­niui – ir tas bu­vo ge­rai įver­tin­tas. Pas­kui ma­mos drau­gė pa­pra­šė tor­to anū­kės šven­tei... Ir taip iki šiol – jų ma­nęs pra­šo drau­gai ir ar­ti­mie­ji, o kar­tais per juos – net ma­žai pa­žįs­ta­mi žmo­nės. Tor­tų ke­pi­mas ta­po tie­siog ho­biu, nes la­bai mėgs­tu sal­du­my­nus!“ – juo­kia­si Vik­to­ri­ja.

Tie­sa, tai ne­leng­vas ir ne­pi­gus po­mė­gis. V. Pa­tiš­ke­vi­čiū­tė skai­čiuo­ja, kad vie­nam ne­su­dė­tin­gams tor­tui, kol jį ga­li­ma ne­šti ant sta­lo, pri­rei­kia apy­tik­riai die­nos. Nes iš­kep­tas bisk­vi­tas tu­ri bū­ti kiek pa­lai­ko­mas, per­tep­tam vėl rei­kia duo­ti lai­ko „su­si­sto­vė­ti“, taip, kaip ir jau vi­sam baig­tam ruoš­ti tor­tui.

Iš­ban­dy­da­ma įvai­rių tor­tų re­cep­tus, Vik­to­ri­ja la­biau­siai pa­ti­ku­sius nau­do­ja, o ki­tus pa­to­bu­li­na, kaip jai at­ro­do ge­riau. Pro­duk­tus ke­pi­niams per­ka par­duo­tu­vė­se, kai ku­rių ten­ka ieš­ko­ti ir pre­ky­bos cent­ruo­se Šiau­liuo­se. O uo­gos va­sa­rą at­ke­liau­ja iš V. Pa­tiš­ke­vi­čiū­tės ma­mos so­do. Pa­puo­ši­mų pa­kruo­jie­tė už­si­sa­ko ir in­ter­ne­tu – no­ri­si, kad kiek­vie­nas tor­tas at­ro­dy­tų įdo­miai, tik­tų pro­gai, ku­riai ir ke­pa­mas.

In­ter­ne­tas – ke­pė­jos tal­ki­nin­kas

Tor­tais su­si­do­mė­ju­si Vik­to­ri­ja ku­rį lai­ką net svars­tė už­si­ra­šy­ti į ku­li­na­ri­jos kur­sus. Bet pa­nar­šė in­ter­ne­te ir ra­do ne­ma­žai fil­muo­tų pa­mo­kų, kaip kas da­ro­ma. Ži­nių in­ter­ne­te ji se­mia­si iki šiol.

„No­rin­tiems kep­ti tor­tus mė­gė­jiš­kai to­kių pa­mo­kų už­ten­ka. Juk lai­kui bė­gant kiek­vie­nas at­ran­da ir kaž­ką sa­vo. Įvai­riau­sių tor­tų re­cep­tų pil­na in­ter­ne­te: do­mė­kis ir nau­dok tuos, ku­rie pa­tin­ka“, – sa­ko pa­kruo­jie­tė.

Vik­to­ri­ja – jau tre­čios ska­nės­tų ke­pė­jų kar­tos at­sto­vė: me­na, kad jos mo­čiu­tė kai­me gar­sė­jo sa­vo ke­pi­niais, ma­ma taip pat kep­da­vo tor­tus, py­ra­gus.

„Ma­ma ku­li­na­ri­ją bu­vo ap­lei­du­si. Bet kai aš ėmiau­si tor­tų, ir ji ne­tru­kus pri­si­mi­nė sa­vo įgū­džius. Kai pa­si­siū­liau pa­ga­min­ti tor­tą jos gim­ta­die­niui, iš­gir­dau „pa­ti iš­si­kep­siu!“, – šyp­so­si V. Pa­tiš­ke­vi­čiū­tė.

Da­ly­vau­ti „Šiau­lių kraš­to“ kon­kur­se pa­kruo­jie­tę pa­ska­ti­no kai­my­nė Ri­ma Ra­ziu­lie­nė, pa­ti ne kar­tą ta­pu­si lau­rea­te.

xxx

Tra­di­ci­nis rub­ri­kos mė­ne­sio nu­ga­lė­to­jos re­cep­tas – gar­dūs ba­na­nų kek­siu­kai su šo­ko­la­du.

Jiems rei­kės 100 gra­mų svies­to, 80 gra­mų cuk­raus, 1 ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio va­ni­li­nio cuk­raus, 2 kiau­ši­nių, 170 mi­li­lit­rų grie­ti­nė­lės, 270 gra­mų mil­tų, 1 ar­ba­ti­nio šaukš­te­lio ke­pi­mo mil­te­lių, 50-60 gra­mų juo­do­jo ar bal­to­jo šo­ko­la­do, 1 ba­na­no.

Du­be­ny­je su­mai­šo­mi mil­tai ir ke­pi­mo mil­te­liai. Ba­na­nas ir šo­ko­la­das su­smul­ki­na­mi. Svies­tas iš­tir­pi­na­mas, į jį su­be­ria­mas cuk­rus, va­ni­li­nis cuk­rus, pi­la­ma grie­ti­nė­lė ir vis­kas ge­rai iš­mai­šo­ma.

Ki­ta­me du­be­ny­je iš­pla­ka­mi kiau­ši­niai, į juos su­pi­la­mas svies­to mi­ši­nys, ge­rai iš­mai­šo­ma. Pi­la­mi su ke­pi­mo mil­te­liais su­mai­šy­ti mil­tai, vėl mai­šo­ma. Su­be­ria­mas smul­kin­tas šo­ko­la­das ir ba­na­nas, vis­kas la­bai ge­rai su­mai­šo­ma. Teš­la su­pi­la­ma į kek­siu­kų for­me­les, de­da­ma į ke­pi­mo skar­dą. Iki 180 laips­nių įkai­tin­to­je or­kai­tė­je ke­pa­ma apie 20 mi­nu­čių.

Šo­ko­la­dą ar ba­na­ną ga­li­ma keis­ti uo­go­mis, ra­zi­no­mis – pa­gal po­mė­gius.

Ska­naus!

Au­to­rės nuo­tr.

Po­mė­gis kep­ti tor­tus pa­kruo­jie­tei Vik­to­ri­jai Pa­tiš­ke­vi­čiū­tei pel­nė „Šiau­lių kraš­to“ pri­zą.