Kaimo moterys rudenį dalinasi receptais

Kaimo moterys rudenį dalinasi receptais

Kaimo moterys rudenį dalinasi receptais

Joniškio rajono Stungių kaimo bibliotekoje vyko popietė „Rudenį nepatingėsi – žiemą turėsi“, į kurią moterys suėjo nešinos pačių gaminiais iš daržo ir sodo gėrybių. Kaimo žmogus net neįsivaizduoja, kaip galima gyventi neturint savo konservuotų, marinuotų ir kitaip pagamintų vaisių ir daržovių.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Skubėjo su lauknešėliais

Į popietę bibliotekoje ką tik po lietaus viena po kitos rinkosi skirtingų kartų Stungių kaimo moterys. Visos nešėsi lauknešėlius: stiklainius žiemai užtaisytų mišrainių, konservuotų daržovių, savo kepinių.

Kaimo šviesuolė, buvusi pedagogė Janina Tumėnienė iš užančio traukė ką tik iškeptų ir dailiame inde šiltai išlaikytų stambia trintuve tarkuotų šiųmečio bulvių derliaus blynų, ant stalo dubenį pripildė didžiulių savo sodo obuolių, pasiūlė ragauti aviečių uogienės.

Vera Vitkienė išrikiavo obuolių ir bruknių uogienės bei pagardo iš šermukšnių uogų, morkų, obuolių indelius. Moteris sakė, kad kartoka šermukšnių uogienė labai tinka prie mėsos patiekalų. Pastarąją uogienę ji virė dar praėjusiais metais, bet šiemet matyti irgi gausiai derantys šermukšniai, tad vėl bus galima jos pasigaminti.

Šermukšniai labai maistingi, turi daug vitaminų. Moteris pasakojo šermukšnių uogas nuplikanti ir sumalanti, morkas išverdanti ir sutarkuojanti, taip pat tarkuojanti luptus obuolius. Visko ima lygiomis dalimis ir verda pasaldinusi cukrumi.

Visų šeimininkių gaminiai skirtingi

Virga Strelčiūnienė atsinešė savo gaminto naminio tiršto pomidorų padažo, o Darutė Ginčienė – pomidorų su želė.

Ant stalo iš tolo švietė geltoniu Nastutės Palilionienės naminis varškės pyragas. Toks geltonas jis nuo naminių kiaušinių. Jauna moteris pasakojo vis kepusi vaikams varškės apkepą, bet jis nusibodo, tad nusprendė išbandyti pyragą su varške.

Dalia Labanauskienė šį rudenį jau spėjo pagaminti naminių pomidorų sulčių, moliūgų, obuolių ir kriaušių košės, o bibliotekininkė Diana Kidelienė popietei paruošė pomidorų su varškės užtepu užkandos.

Kaime gyvenantys žmonės neįsivaizduoja, kaip galima neturėti savo daržovių, vaisių, uogų ar iš jų neparuošti atsargų žiemai. Taip šeimos sutaupo pinigų, be to, sava produkcija – ekologiška, sveikesnė.

„Įdomu, kad net pagal tą patį receptą kiekvienos šeimininkės paruoštas gaminys vis tiek būna skirtingo skonio,“ – sakė Virga Strelčiūnienė.

Popiečių nauda

Moterys dalinosi receptais, aptarė, ką ir kaip geriau gaminti. Popietėje buvo menamos mįslės apie daržoves ir vaisius. Bibliotekininkė pasiruošė medžiagos apie daržovių ir vaisių naudą, priminė, kad per dieną jų reiktų suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų.

Tokios popietės, kuriose kaimo gyventojos dalinasi receptais, parodo savo rankdarbius, domisi vaistažolių nauda, vyksta gana dažnai. Moterys ne tik pasidalina tuo, ką kiekviena geba, paskatina kitas, bet ir pasipasakoja naujienas, pabendrauja. Taip žmonės jaučiasi esą vienoje bendruomenėje.

Autorės nuotr.

DALYVĖS: Aktyvios Stungių bibliotekoje organizuojamų renginių dalyvės – Vera Vitkienė (priekyje) ir Janina Tumėnienė.

BLYNAI: Ant stalo puikavosi dar šilti bulviniai blynai.

UŽDUOTYS: Bibliotekininkė Diana Kidelienė popietei paruošė mįslių, klausimų apie vaisius ir daržoves.

GAMINIAI: Moterys atsinešė įvairių šį rudenį prigamintų mišrainių, konservų, sulčių.