
Naujausios
Geradariai pasirūpina, kad labdaros pietūs būtų sotesni
Kelmės samariečių bendrijos labdaros valgykla šiuo metu pavalgydina po 20–30 žmonių per dieną. Virėjos sako, jog dirbti pastaruoju metu joms lengviau, ir maistas varguoliams dabar geresnis. Žmonės įprato dalytis tuo, ką turi. Daugėja geradarių, atvežančių valgyklai kokybiškų produktų.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Vidurdienis Kelmės samariečių labdaros valgykloje. Virėjos Teresė Pranckienė ir Sigita Simonaitienė kepa blynus. Džiaugiasi, kad jie – nesausi. Įpylė kefyro, sudėjo porą pakelių varškės. Prie blynų turi trijų rūšių uogienių. Kas nenorės uogienės – gaus grietinės. Puode garuoja tiršta makaronų sriuba. Į puodelius pripilstyta gaivos.
Moterys sako, jog dabar nereikia sukti galvos, kuo pamaitinti čia susirenkančius nenusisekusio gyvenimo žmones. Produktų yra. O iš jų profesionalios virėjos sugalvoja, ką pagaminti.
„Geradarių daugėja, – pasakoja Teresė Pranckienė. – Žmonės atveža daug gerų, kokybiškų produktų. „Šaukėnų duonos“ bendrovė dosniai paremia duona ir batonais. Valgyklos klientai gali valgyti, kiek tik nori. Užventiškis ūkininkas Algimantas Vaupšas privežė daug daržovių. Kukečių ūkininkas Albertas Meškauskas atvežė gražių, didelių bulvių. Kasmet labdaros valgyklai paaukoja Minupių kaimo bendruomenė. Iš jų gavome daržovių, uogienių, lašinių. Kai kurių geradarių nė nepažįstame. Tiesiog atveža produktų, palieka ir nelaukia nei dėmesio, nei dėkingumo. Kartais produktais, kurių patys nesunaudos, pasidalija mūsų kaimynai.“
Labdaros valgykla nemažai produktų gavo per Maisto banko akciją. Tai, kas lieka nuo maisto paketus gaunančių žmonių, į labdaros valgyklą atveža Raudonojo Kryžiaus organizacija.
Kaip savanorės prieš keliolika metų labdaros valgykloje pradėjusios dirbti virėjos dabar turi po 0,7 etato. Atlyginimą joms moka Savivaldybė. 240 eurų į rankas – nedaug. Tačiau moterys dar prisiduria šeimininkaudamos pobūviuose. „Esu jau pensininkė, galėčiau nebedirbti. Užsienyje įsitvirtinę vaikai. Paremtų. Bet nenoriu prašyti jų paramos“, – sako T. Pranckienė.
Moterims sunku suprasti daugelį į labdaros valgyklą ateinančių valgytojų. Kai kurie tikro vargo ar ligų prispausti. Bet daugelis tiesiog pragėrę savo gyvenimą, šeimas, vaikus.
Kad valgykloje būtų šilta, virėjos kūrena krosnį. Kartais anksčiau pavalgyti atėjusių savo klientų paprašo atnešti malkų. Šie už paslaugą pareikalauja euro.
Tarp valgytojų kartais įsiliepsnoja diskusijos. Vyrai dėl savo gyvenimo kaltina Savivaldybės ponus, aplinkybes, tik ne save. Virėjos stengiasi nesikišti į jų diskusijas, nes kai kurie vyrai – agresyvūs.
Būreliais ir po vieną pradeda rinktis valgytojai. Du vyrai atsitįsia maišelį su europiniu maisto paketu. Kitas neša visą pakuotę alaus „bambalių“. Sako, jog jam padovanojęs kažkoks geradaris. Draugas jį skuba pataisyti, jog alus – ne jų. Vienas sunkiai vaikštantis pažįstamas davęs pinigų ir prašęs parnešti gėralo. Klausant vyrų peršasi ir dar viena versija. Ar tik maisto paketų nebus išsimainę į alų?
Vyrai eina prie langelio. Beria smulkius savo centus. Pietūs labdaros valgykloje kainuoja 15 centų. Mokestis įvestas dėl tvarkos. Pasitaikydavo, jog tuomet, kai už pietus visiškai nereikėdavo mokėti, valgytojai atsitempdavo po kelis draugus iš gatvės.
Be to, imtas pavyzdys iš užsienio. Daugumoje šalių labdaros valgyklose už pietus reikia mokėti bent simbolinę kainą.
Per mėnesį virėjos surenka apie 40 eurų. Tiek užtenka sumokėti už dujas ir dar šiek tiek lieka mokesčiui už elektrą.
Jauni, aukšti vyrai iš stuomens ir iš liemens srebia labdaringą sriubą. Vienas vyresnis po nosim burba: „Vėl tie patys makaronai.“ Kitas nusikeikia, bet vis tiek būsią gerai – nereikės virtis valgio namuose. Trečias giria, kad sriuba labai skani.
Visi jie bedarbiai. Vienas valgytojas – atviresnis. Gauna 70 eurų socialinę pašalpą. Visus pinigus atiduoda už nuomojamą būstą. Pragyvenimui nelieka nė cento.
Iš kur gauna pinigų pietums? „Pastoviu prie „Maximos“, duoda geri žmonės. Kiekvieną dieną „susišaudau“ tuos penkiolika centų.“
Virėjos sako, jog vyrai – draugiški. Jei vienas turi daugiau pinigų, užmoka ir už draugą. Kitąsyk draugas užmoka už jį.
Jeigu kuris ir neturi pinigų, virėjos neišvaro, pamaitina. 15 centų valgytojas atiduoda vėliau, kai gauna pašalpą.
Beje, po pašalpų gavimo dienos valgytojų gerokai sumažėja. Ateina tik 10–15. Tomis dienomis vyrai turi iš ko ir pavalgyti, ir pauliavoti. Nepraeina nė savaitė – ir vėl tenkinasi labdaros pietumis.
Autorės nuotr.
Virėjos Sigita Simonaitienė (kairėje) ir Teresė Pranckienė džiaugiasi geradarių pagalba, galėdamos sočiau pamaitinti savo klientus.
Valgytojai renkasi nedideliais būreliais. Pavalgo vieni, ateina kiti.